ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Με δηλώσεις, επαφές, συνομιλίες και οργανωτικά μέτρα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία, χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και άλλες δυνάμεις εντείνουν τις προετοιμασίες σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο για άμεση ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Έντονη είναι η κινητικότητα στην αμερικανική βάση της Σούδας όπως και στη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, όπου τα τελευταία 24ωρα υπάρχει συγκέντρωση μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών, ενώ οι ιμπεριαλιστές εμφανίζονται πλέον να προετοιμάζουν την επέμβαση χωρίς καν το πρόσχημα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τα γνωστά προσχήματα με τις καταγγελίες των Σύρων αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό στις 21 Αυγούστου.
Κατηγορηματικά διαψεύδει τις καταγγελίες η συριακή κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και αυτές αποτελούν μέρος μιας καλά σχεδιασμένης προβοκάτσιας για να δικαιολογηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Παράλληλα, στην Ιορδανία σε συμφωνία ήρθαν για επίθεση ακόμη και μέσα στη βδομάδα, κατά τη στρατιωτική διάσκεψη στρατιωτικών στελεχών από 9 χώρες. Ενώ, σύμφωνα με το Reuters οι Σύροι αντικαθεστωτικοί παρέδωσαν σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ήδη μια λίστα με 10 βασικούς στρατιωτικούς στόχους στο συριακό έδαφος που «θα πρέπει» να χτυπηθούν.
Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες των επιθεωρητών του ΟΗΕ, «αδιαμφισβήτητη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τη χρήση χημικών όπλων, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, φέρεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, να μελετά όλα τα ενδεχόμενα. Ήδη με στοχευμένες διαρροές τα σενάρια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή της βάσης της Σούδας και του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Η ελληνική κυβέρνηση, ήδη, μετά και την συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά μετά την συνάντηση με τον Κ. Παπούλια εμφανίζεται πρόθυμη να συνδράμει στην ιμπεριαλιστική σταθερότητα στην περιοχή.
Παράλληλα, κλιμακώνονται και οι αντιδράσεις στην προετοιμαζόμενη επέμβαση από Ρωσία, Κίνα και Ιράν, ενώ και το Ιράκ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εδάφους και του εναέριου χώρου του για επέμβαση στη Συρία.
ΚΚΕ: Ο ελληνικός λαός να αντιδράσει αποφασιστικά
Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 7:30 μ.μ.,συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, Σε ανακοίνωσή του, την Τρίτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσει:
- Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
- Να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
- Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.
- Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.
"Έξω τώρα οι βάσεις του θανάτου!"»
Όταν το ζητήσει ο Ομπάμα θα δράσουμε αμέσως, λέει ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του σήμερα στο «BBC».
«Έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος» Ομπάμα, δήλωσε ο Χέιγκελ κατά την διάρκεια ταξιδιού του στο Μπρουνέι, σύμφωνα με αντίγραφο αποσπασμάτων της συνέντευξής του που παραχώρησε το «BBC». Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει «έτσι απλά», ο Χέιγκελ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά». Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες για την επίθεση τις οποίες θα παρουσιάσουν «πολύ σύντομα» και σημείωσε παράλληλα ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι «παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα».
«Αδιαμφισβήτητη» η χρήση χημικών λέει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Σε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης των απειλών ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι αναμφισβήτητα έχει γίνει χρήση χημικών όπλων «φωτογραφίζοντας» την συριακή κυβέρνηση ως υπαίτια, η οποία σύμφωνα με τον Κέρι ενήργησε σαν να είχε κάτι να κρύψει εμποδίζοντας την επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης για μέρες και βομβαρδίζοντας την περιοχή, «καταστρέφοντας συστηματικά τα αποδεικτικά στοιχεία». Ακόμη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι βομβάρδισε εκ νέου χθες Δευτέρα τον τόπο της επίθεσης της 21ης Αυγούστου, επιχειρώντας να κρύψει τις«αποδείξεις».
Συνεχίζονται οι έρευνες των επιθεωρητών του ΟΗΕ
Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να μεταβούν στη Μοανταμίγιατ αλ-Σαμ, μια τοποθεσία στη Νοτιοδυτική Δαμασκό που ελέγχεται από τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς και έγινε την Τετάρτη στόχος, σύμφωνα με τις κατεγγελίες τους, μιας επίθεσης με χημικά όπλα από το στρατό. Η επίσκεψη των ειδικών έγινε παρά τον καταιγισμό πυρών που δέχθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές καθώς πλησίαζαν το χώρο έρευνας κι ενώ το κομβόι του ΟΗΕ συνοδευόταν από δυνάμεις του συριακού στρατού για λόγους ασφαλείας.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στη βολική λογική των ίσων αποστάσεων, εξέδωσε «αυστηρή διαμαρτυρία» τόσο προς το στρατό, όσο και προς τους αντικαθεστωτικούς. Σε σχέση με την πορεία της έρευνας των ειδικών του ΟΗΕ, παρά «τις πολύ δύσκολες συνθήκες», μπόρεσαν «να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν σε μάρτυρες, επιζήσαντες και γιατρούς και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. Θα πρέπει «να περιμένουμε λίγο για να έχουμε την πρώτη γνώμη του επικεφαλής της ομάδας για τα στοιχεία αυτά», πρόσθεσε. Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως η συλλογή πληροφοριών και δειγμάτων ήταν «πολύ παραγωγική» και η ομάδα «φαινόταν πολύ ικανοποιημένη από τη δουλειά της». Πρόσθεσε πως οι ειδικοί συνέχιζαν σήμερα Τρίτη τη δουλειά τους, χωρίς να προσδιορίσει πού.
Η Συρία θα αμυνθεί
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουαλέμ δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου ότι η Συρία θα αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.
Τη Δευτέρα, απαντώντας στις κατηγορίες για προσφυγή στα χημικά όπλα, ο πρόεδρος Άσαντ δήλωσε πως είναι «αντίθετο στη λογική» να κατηγορεί κανείς το καθεστώς του πριν διεξαχθεί έρευνα. Προειδοποίησε επίσης πως σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης, «οι ΗΠΑ θα υποστούν μια αποτυχία».
Τα σενάρια της επέμβασης
Ήδη οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στοχευμένες «διαρροές» προς τα Μέσα Ενημέρωσης, καλλιεργούν το κλίμα της επέμβασης. Στο προσκήνιο έρχονται σενάρια στρατιωτικής δράσης με αεροπορικές επιδρομές τύπου Λιβύης, αλλά και ευρείες πυραυλικές επιθέσεις από πλοία και αεροσκάφη.
Την ίδια ώρα, Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν έκτακτους σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία (διαβάστε εδώ αναλυτικά την είδηση).
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από Ρωσία και Ιράν - Αντιτίθεται σε συμμετοχή το Ιράκ
Το Ιράκ ανακοίνωσε πως αντιτίθεται στη χρήση του εναέριου χώρου του ή του εδάφους του για οποιαδήποτε επιχείρηση.
Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις να επιδείξουν «σύνεση» στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την οποία υποστήριξε κυρίως πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή, αν έγινε».
Το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «σκληρές συνέπειες» σε περίπτωση που επέμβουν. Η Κίνα έκανε λόγο για «σύνεση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμειξη». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις αντιδράσεις).
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της επέμβασης
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα συγκαλέσει την Πέμπτη το κοινοβούλιο για να υπάρξει μια ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία. Ενώ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως είναι «δυνατόν» να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, οι δυτικές χώρες θα αποφασίσουν μια απάντηση «μέσα στις ερχόμενες ημέρες», ενώ η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σ' ένα συνασπισμό εναντίον της Συρίας ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με χημικά αέρια κοντά στη Δαμασκό «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και είναι ένα τεστ για τη διεθνή κοινότητα.
Η Γερμανία δήλωσε πως θα ενέκρινε ενδεχόμενη «δράση» της διεθνούς κοινότητας αν επιβεβαιωνόταν η χρήση χημικών όπλων. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα λάμβανε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις και εάν υπάρχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αυτό. Ο Βεστερβέλε άφησε ανοικτό τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων έγινε εξάλλου δεκτή τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο για να συζητήσει κυρίως για τη Συρία. Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού με στόχο αποθήκες που οι Ισραηλινοί ισχυρίζονταν ότι είχαν χημικά όπλα.
Η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση έπειτα απ' αυτές τις «τρομερές σφαγές» που διαπράχθηκαν, όπως υποστήριξε, από τη Δαμασκό.
Στο διπλωματικό πεδίο, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη για επέμβαση ακόμη και σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.