Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

«Αγώνας παντού ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός»!
Η πορεία της Αθήνας







Χιλιάδες και χιλιάδες διαδήλωσαν χτες σε ολόκληρη τη χώρα με το ΠΑΜΕ, συγκροτώντας κάποιες από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών και αναδεικνύοντας πόσο επιτακτικό είναι να δυναμώσει αποφασιστικά η αντιπαράθεση με τα συμφέροντα και την προπαγάνδα της πλουτοκρατίας, καταρχήν στους τόπους δουλειάς.
Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η συμμετοχή των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων που σε πολλές πόλεις «κατέβασαν ρολά» μαζικά.
Τα συνθήματα, η συμμετοχή αλλά και η προετοιμασία μέσα από την οποία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι χτεσινές κινητοποιήσεις, βεβαίωσαν την ανάγκη να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή κινητοποίηση και οργάνωση, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ.




ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Τσακίζουν το λαό για να σωθούν τα μονοπώλια
Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα
«Σήμερα που η κρίση οξύνεται ολοένα και περισσότερο, και το κεφάλαιο εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση, στην προσπάθειά του να τσακίσει τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις μας, δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Η καταστολή θα εντείνεται (π.χ. βίαιη καταστολή της 9μηνης απεργίας στη "Χαλυβουργία Ελλάδας", στα ναυπηγεία) και παρακρατικές συμπληρωματικές ομάδες θα αξιοποιούνται, θα τους βρίσκουμε μπροστά μας. Μόνο ένα μαζικό ταξικά οργανωμένο εργατικό κίνημα, μπορεί να τσακίσει αυτούς τους μηχανισμούς» επισήμανε από το βήμα της συγκέντρωσης ο κεντρικός ομιλητής Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.
«Δεν έχουν τα μέτρα καμία σχέση ούτε με τα χρέη ούτε με τα ελλείμματα. Μόνο με την ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζιτών - εφοπλιστών - βιομηχάνων - μεγαλεμπόρων έχουν σχέση. Και για να γίνει αυτό πρέπει να τσακίσουν εμάς.
Και επειδή δεν τα ξέρουμε μόνο εμείς αυτά, λέμε ότι είναι βρώμικος ο ρόλος όλων αυτών που μιλάνε για κακή διαπραγμάτευση, υποτέλεια, ξένη κατοχή κλπ. Μεγάλα λόγια και κραυγές από τη μία και από την άλλη βάζουν πλάτη για να κρύβεται η αλήθεια από το λαό - από την εργατική τάξη. Να βγαίνει λάδι η μεγαλοεργοδοσία, να προχωράει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο.
Εκεί, σε αυτόν το σχεδιασμό έχουν δώσει ρόλο και στη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Τριπλό ρόλο: α) Να στρέψει τους Ελληνες εργάτες εναντίον των μεταναστών, β) Να πατρονάρει από τα δουλεμπορικά της Ελληνες εργάτες σα φθηνό κρέας για τους εργοδότες, γ) Να λειτουργήσει σαν παρακρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, ενάντια στο ταξικό κίνημα.
Αποτελεσματικοί αγώνες σημαίνει και καταδίκη των ρατσιστικών - ναζιστικών αντιλήψεων της Χρυσής Αυγής.
Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό. Να τους απορρίψουν μαζικά, αποφασιστικά. Να μη βρίσκουν εργοστάσιο να πάνε, συγκέντρωση να μιλήσουν για να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των δήθεν καλών πατριωτών καπιταλιστών.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλους τους ενώνει το ΑΝΤΙΠΑΜΕ, μένος. Τους χαλάμε τη μανέστρα, γιατί αποκαλύπτουμε το ρόλο τους και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Γιατί έχουμε πρόταση και σχέδιο ανατροπής της εξουσίας τους».
Οργάνωση και μαζικοποίηση των συνδικάτων
«Με στοχοπροσήλωση στην όλο και μεγαλύτερη οργάνωση και μαζικοποίηση στα Συνδικάτα , στις Επιτροπές ανέργων , στις Λαϊκές Επιτροπές, να ετοιμαστούμε να δώσουμε τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς. Σε κάθε Εργοστάσιο, σε κάθε Λιμάνι, σε κάθε γιαπί .... Δίνουμε τη μάχη να μην περάσουν τα μέτρα. Αυτά τα μέτρα , αυτές οι πολιτικές δεν ανατρέπονται από τα πάνω . Οσο στην οικονομία θα κυριαρχούν τα μονοπώλια και ο οργάνωσή τους η ΕΕ, η επίθεση θα είναι αμείλικτη και διαρκής. Δε φτάνει να καταγγέλλεις τα μέτρα και την κυβέρνηση, χωρίς να τα βάζεις με τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω, χωρίς να τα βάζεις με τα μονοπώλια».
Σήμερα, όμως, με όλη αυτή την πείρα - συμπλήρωσε - «κάθε τίμιος εργάτης, αγωνιστής πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να διαχωρίσει και αυτός τη θέση του από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ακόμα και αυτή την ώρα τον καλούν να παλέψει, να αγωνιστεί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Εργοδότη του, να συμβιβαστεί με λογικές διαχείρισης της μιζέριας και του πόνου, να επιλέξει πάλι το "μικρότερο" κακό.
Να ξεκόψει μία και καλή από τους εργατοπατέρες που τον καλούν να αγωνιστεί, αλλά κάτω από τις σημαίες των καπιταλιστών, για τα συμφέροντα του Κεφαλαίου.
Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να εκφραστεί με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.
Συσπείρωση - μαζικοποίηση, όλο και περισσότερες δυνάμεις να μπαίνουν στη μάχη.
Αγώνας μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, αγώνας κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, σημαίνει αγώνας κάτω από τις δικές μας σημαίες. Σημαίνει αγώνας με βάση τα συμφέροντα της δικής μας τάξης. Αγώνας με βάση τα γενικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού συνολικά».
Καταγγέλλοντας τα νέα σχέδια για την πλήρη αποδιοργάνωση του εργατικού κινήματος, στα οποία πρωτοστατούν δυνάμεις της ΑΠ και της ΠΑΣΚΕ, τόνισε: «Σχεδιάζουν τη μετατροπή των Συνδικάτων σε εξωραϊστικούς συλλόγους, διεκπεραίωσης θελημάτων των εργοδοτών και υλοποίησης των καταστροφικών τους ορέξεων. Και όλα αυτά με την προβιά του νέου, του ριζοσπαστικού.
Αλλος ένα δούρειος ίππος στα σκαριά δηλαδή. Να τον κάψουμε πριν τον αποτελειώσουν καν!». Και επισήμανε: «Η εργατική τάξη να διώξει από πάνω της τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που για χρόνια ολόκληρα κατατρώει τα συνδικάτα, οδηγεί τους εργαζόμενους σε υποχωρήσεις, σε συμβιβασμό, σε ήττα. Χρειάζεται αλλαγή συσχετισμού δύναμης με απεγκλωβισμό από την επιρροή της κυρίαρχης ιδεολογίας, από την επιρροή της εργοδοσίας, του κράτους, νέων δυνάμεων που σήμερα είναι μακριά από τα συνδικάτα, χωρίς οργάνωση».
Ενας για όλους και όλοι για έναν
Το στέλεχος του ΠΑΜΕ απηύθυνε ειδικό κάλεσμα για να εκφραστεί έμπρακτα η αγωνιστική - ταξική αλληλεγγύη σε όσους καθημερινά εξαθλιώνονται. Ειδικά για τους ανέργους επισήμανε ότι «απαιτείται επιθετικό κίνημα για την προστασία τους, που να είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης. Το ζήτημα της προστασίας των ανέργων είναι ζήτημα και των ανέργων και των εργαζομένων, είναι ζήτημα αγωνιστικής οργάνωσης της πάλης από τα συνδικάτα.
Καλούμε κάθε άνεργο να σηκώσει το ανάστημά του να πάει στο συνδικάτο του και να αναζητήσει το συνάδελφο με τα ίδια προβλήματα, να πάρει και να δώσει θάρρος, να απλώσει το χέρι, όχι για ελεημοσύνη όπως τον θέλουν οι διάφορες ΜΚΟ και άλλοι δήθεν φιλάνθρωποι, πίσω από τους οποίους κρύβεται συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Να απλώσει το χέρι για να τραβήξει άλλους στη μάχη και να τον τραβήξουν άλλοι μπροστά. Να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Αυτή είναι η γνήσια ταξική αγωνιστική αλληλεγγύη.
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».

ΑΘΗΝΑ
Γέμισαν τους δρόμους αγωνιστικό παλμό
Οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη
ΟΜΟΝΟΙΑ



«Με τα νέα βάρβαρα μέτρα μάς γυρνούν στην εποχή του σκλαβοπάζαρου, στην ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο», τόνιζαν τα μεγάφωνα στην Ομόνοια και συμπλήρωναν: «Κανένας εργάτης να μη λυγίσει»!
Αυτό το κάλεσμα σε ανυποχώρητη πάλη απηύθυναν και οι χιλιάδες που με τις σημαίες του ΠΑΜΕ πλημμύρισαν στη συνέχεια όλο το κέντρο, συγκροτώντας μια τεράστια σε όγκο και δυναμική σε παλμό πορεία, υπερδιπλάσια σε σχέση με όλες τις άλλες συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα.
ΣΤΑΔΙΟΥ
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Από το βήμα το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε στην τήρηση ενός λεπτού σιγής (όπως και έγινε), στη μνήμη όλων των νεκρών της εργατικής τάξης και ειδικότερα του αγωνιστή οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη, που ένα χρόνο πριν, στις 20 Οκτώβρη 2011, έπεσε νεκρός όταν, στη μάχη για την καταστολή του ταξικού εργατικού κινήματος, έπεσαν και οι γνωστές παρακρατικές ομάδες, οι οποίες εξαπέλυσαν άνανδρη δολοφονική επίθεση κατά της συγκέντρωσης.
Τις προκλήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, που τολμούν να λένε ότι την κρίση γέννησε η υπερκατανάλωση, κατήγγειλε, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Χρήστος Μαργανέλης, από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου: Να πάνε να τα πουν αυτά στα σπίτια του Περιστερίου και του Πειραιά που δεν έχουν ρεύμα, τόνισε. «Τι μας λένε; Να κατεβάσουμε τις απαιτήσεις μας. Να ζήσουμε με το ελάχιστο...», σημείωσε.


Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων και μικρών Εμπόρων Αθήνας, επισήμανε: «Στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων και όλων των υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου, απαντάμε με την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, με το κοινό πλαίσιο πάλης, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ».Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική της Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα.
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η πορεία ξεκινάει. Τα πανό των συνδικάτων, των πρωτοβάθμιων σωματείων, των λαϊκών επιτροπών «πλημμυρίζουν» τη Σταδίου καθώς ανηφορίζουν προς το Σύνταγμα. Δε λείπουν οι νέες συμμετοχές, όπως των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Οι ΕΒΕ ίσως είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ανάλογη κινητοποίηση. Σημαίες και καπέλα της ΠΑΣΕΒΕ έδωσαν τον τόνο, ενώ πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν τα δικά τους πανό, όπως η ΟΒΣΑ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, επιπλοποιοί, τεχνικοί καυστήρων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων της Αθήνας, οι Επιτροπές Αγώνα των ΤΑΞΙ, οι επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ και πολλοί ακόμη.
Τα συνθήματα δε σταματούν λεπτό: «Ταξικοί αγώνες, οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και «Αγώνας παντού, ξεσηκωμός, να μην πτωχεύσει ο λαός»!



ΠΑΜΕ
Ετοιμάζουμε τους επόμενους αγώνες
Να προετοιμάσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τους επόμενους αγώνες και να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο χαιρετίζοντας τους χιλιάδες απεργούς.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, άνεργους, νέους, συνταξιούχους, που έδωσαν τη μάχη στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Τους μαθητές, τους σπουδαστές από τους χώρους κατάρτισης και νυχτερινά σχολεία που έδωσαν δυναμικό και μαζικό παρών.
Τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και βρέθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους, κόντρα στον αποπροσανατολισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι δήθεν διαπραγματεύεται για το "καλό" των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Σε όλη την Ελλάδα οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν μεγαλειώδεις.
Δείχνει ότι πυκνώνουν οι γραμμές του ταξικού κινήματος. Αποδεικνύει ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να το στριμώξει στις μυλόπετρες της διαχείρισης, στην υποταγή, στο συμβιβασμό.
Δείχνει ότι δυναμώνει όλο και περισσότερο η οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Οτι κάθε μέρα περισσότεροι συσπειρώνονται στις λαϊκές επιτροπές, ιδιαίτερα στις εργατικές συνοικίες.
Δείχνει ότι ενισχύονται οι γραμμές της κοινωνικής συμμαχίας κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ.
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα, την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλη τη χώρα χωρίς σταματημό. Είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν περιμένουμε. Προετοιμάζουμε τα επόμενα βήματά μας. Για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να απαλλαγούμε απ' το βραχνά της πτώχευσης, το ζυγό των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, από τα δεσμά της ΕΕ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μονόδρομος η ρήξη και η ανατροπή
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ χτες στην Ομόνοια έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί μια γερή λαϊκή συμμαχία για να τραβήξει ο λαός το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμική για τη γιγάντωση της λαϊκής συμμαχίας
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ: «Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα υπάρχει η δυναμική και κρίσιμη μάζα με την οποία έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, για τη γιγάντωση της λαϊκής συμμαχίας, πρώτα απ' όλα με την πολύμορφη οργάνωση και δράση τους στους κλάδους, σε όλους τους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά. Είναι μονόδρομος ο διαρκής και κλιμακούμενος αγώνας με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

«Σήκωσαν στο πόδι» τη Θεσσαλονίκη
«Οργάνωση παντού. Αντεπίθεση τώρα. Πανεργατικός ξεσηκωμός» έγραφε το πανό που απλώθηκε έξω από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Η πορεία
Με μια μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση -πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη- και πορεία που κατέληξε έξω από το εμπορικό πολυκατάστημα «ΝΟΤΟΣ» προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στους απεργούς εργάτες της επιχείρησης και στον πολυήμερο αγώνα τους, διαδήλωσε χτες ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης.
Απέναντι στους μεγαλέμπορους, άλλωστε, οργανώθηκε σκληρή μάχη από νωρίς το πρωί, με απεργιακές φρουρές που στήθηκαν έξω από τα μεγάλα καταστήματα (ΦΩΚΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, κλπ.). Στη συνέχεια όλοι οι εργαζόμενοι από το εμπόριο, μαζί με συναδέλφους τους από επιχειρήσεις υπηρεσιών, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κατάστημα «ΝΟΤΟΣ», όπου είχε οριστεί η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών. Η μαζική συμμετοχή τους στην απεργία ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που προηγήθηκε για την οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο, και των αγώνων που έδωσαν απέναντι στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν και με πορεία κατευθύνθηκαν στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Χιλιάδες απεργοί εργάτες εργοστασίων (ΕΛΒΟ, ΑΓΝΟ κλπ.), εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που έκλεισαν τα καταστήματά τους, έβαλαν χειρόφρενο στα ΤΑΧΙ, τους αγρότες που άφησαν τα χωράφια, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και τη νεολαία που άφησε τα θρανία και τα αμφιθέατρα, αντάμωσαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Οι μαθητές με δική τους προσυγκέντρωση και πορεία έφτασαν στο χώρο τραγουδώντας: «Τσουνάμι, τσουνάμι, τσουνάμι, θα έρθει σήμερα το βράδυ στο λιμάνι και βάλτε το καλά μες το μυαλό σας, δε θα περάσει το νομοσχέδιό σας».
Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν ο Λ. Στολτίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης και ο Γ. Ευθυμιάδης, Γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων της COCA COLA 3E.
Η μεγάλη πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης σάλπισε ξεσηκωμό: «κανένας εργάτης να μη λυγίσει, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση», «κανένας φόβος, καμιά υποταγή, όλοι με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή»!
Η πορεία κατευθύνθηκε στην οδό Τσιμισκή, και σταμάτησε έξω από το κατάστημα «ΝΟΤΟΣ» όπου οι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και στη μείωση μισθών με τις ατομικές συμβάσεις που ο εργοδότης τούς εκβιάζει να υπογράψουν.
Στο απέναντι πεζοδρόμιο, μπροστά στην είσοδο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του στρατηγείου των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, είχε τοποθετηθεί ένα μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ που έδειχνε το δρόμο που πρέπει να βαδίσει κάθε εργάτης: «Καμία θυσία για τα κέρδη τους. Οχι στα μνημόνιά τους. Οργάνωση παντού. Αντεπίθεση τώρα. Πανεργατικός ξεσηκωμός».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πλήθος λαού βγήκε στους δρόμους
Χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης πήρε η απεργιακή συγκέντρωση στη Νάουσα. Τα μεγάλα εργοστάσια («Βαρβαρέσου», «Μπουτάρη», δύο διαλογητήρια, κλπ) «νέκρωσαν», ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων του Δημοσίου.
ΚΑΒΑΛΑ



Από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων (και πιο μαζικές σε σχέση με αυτές της τελευταίας απεργίας) έγιναν και σε Μακεδονία και της Θράκη.Στην Κομοτηνή, στην απεργιακή συγκέντρωση, χαιρέτισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου «etpa-provoli».
Στην Καβάλα, η μάχη, ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την περιφρούρηση έξω από το κατάστημα του «Μαρινόπουλου».
Στην Ξάνθη, από νωρίς τα ξημερώματα ξεκίνησε ολοήμερη περιφρούρηση στο χώρο της E-VALUE της COSMOTE. Στην απεργιακή διαδήλωση, μαζί με τους εργάτες, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές και τους μαθητές, πήραν τη θέση τους και οι μικροεπαγγελματίες, το σωματείο ΤΑΧΙ κλπ.
Στις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή και εργαζόμενων του εργοστασίου της «Ζάχαρης» (ΕΒΖ) που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
ΔΡΑΜΑ
Στη Βέροια, μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, ενώ μεγάλες και μαχητικές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα, Γιαννιτσά, Σκύδρα, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Κιλκίς και Κατερίνη.





Αυξημένη συμμετοχή σε Στερεά - Εύβοια
ΧΑΛΚΙΔΑ


Η αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων και η μαζικότητα ήταν τα χαρακτηριστικά των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια. Η συστηματική δουλειά για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς αποτυπώθηκε σε όλες τις συγκεντρώσεις στην περιοχή, δηλαδή σε Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά, Αμφισσα, Χαλκίδα, Ιστιαία και Αλιβέρι. Οπως εκτιμούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όλες οι συγκεντρώσεις ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 26 του Σεπτέμβρη, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συστηματική και επίμονη δουλειά φέρνει αποτελέσματα στην οργάνωση την αντίστασης των εργαζομένων.



Ξεχωριστό το στιγμιότυπο στα «Νότος»
Εξω από τα «Νότος», όπου σταματά τμηματικά η μεγάλη διαδήλωση, εκπρόσωποι των εργαζομένων, παίρνουν το λόγο από το μικρόφωνο, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Από την «ΑΓΝΟ», το «ΦΩΚΑ», κ.λπ. Οι μαθητές πήραν και αυτοί το λόγο: «Εσείς μας δίνετε το παράδειγμα και όχι οι απεργοσπάστες καθηγητές». Τα συνθήματα εναλλάσσονταν με τα τραγούδια. «Ταξικοί αγώνες, οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού».
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι της «ΝΟΤΟΣ» δίνουν μαθήματα ταξικού αγώνα. Η Σ. Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη «ΝΟΤΟΣ» πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.
Εκπρόσωπος των εργαζομένων από τα «ΝΟΤΟΣ», ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση και δήλωσε την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για να αποκρουστεί η επίθεση της εργοδοσίας.

Μαζική πορεία και στο πρώτο λιμάνι της χώρας

Στον Πειραιά, εντυπωσιακά σε μαζικότητα και με «νέο αίμα» στις γραμμές τους, ήταν τα μπλοκ των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των ναυτεργατών και των εμποροϋπαλλήλων, αλλά και των εργαζομένων στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας. Μαζική ήταν και η συμμετοχή των οδηγών φορτηγών, των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό και των οικοδόμων. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των γυναικών στα μπλοκ των γυναικείων Συλλόγων - μελών της ΟΓΕ. Τη δική τους θέση είχαν οι εργαζόμενοι από τους δήμους του Πειραιά, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων. Ενώ τον τόνο με τον παλμό και τη ζωντάνια τους έδιναν οι μαθητές από σχολεία του Πειραιά και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Ολος αυτός ο εργατόκοσμος που διαδήλωσε με προμετωπίδα το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ με το σύνθημα: «Οχι άλλες θυσίες μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια έξω από την ΕΕ», ήταν το αποτέλεσμα της οργανωμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς των ταξικών δυνάμεων στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές.
Οι απεργιακές φρουρές είχαν πάρει θέση από τα ξημερώματα στους καταπέλτες και στους χώρους δουλειάς στη στεριά. Εκλεισε η επιχείρηση μετάλλου DOMUS και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Κλειστά έμειναν τα εργοστάσια ΜΙΝΕΡΒΑ, ΛΕΒΕΡ, ΕΛΑΙΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΠΙΤΣΟΣ, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στην κινητοποίηση και των εργαζομένων στο πολυκατάστημα ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ.
Στιγμιότυπα από την πορεία στους δρόμους του Πειραιά



Ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού ήταν ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας και πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο του Πειραιά που κατέληξε στο λιμάνι, ενισχύοντας την περιφρούρηση στα καράβια.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Φουσκωμένα» ποτάμια οι διαδηλώσεις
ΛΑΡΙΣΑ


«Βούλιαξαν» από κόσμο του αγώνα, χτες, οι πλατείες των θεσσαλικών πόλεων. Και οι δρόμοι, «φουσκωμένα ποτάμια» διαδηλωτών.Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ βγήκαν στους δρόμους εργατοϋπάλληλοι, που τους πετσοκόβουν το μεροκάματο και το μισθό και τους αφήνουν απλήρωτους. Ανεργοι, που τους στέρησαν το δικαίωμα στην εργασία κι αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους. Απόμαχοι της δουλειάς, που τους κλέβουν από την πενιχρή σύνταξη και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αγρότες, που τους παίρνουν τζάμπα τη σοδειά και τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και στην πείνα. Επαγγελματίες, βιοτέχνες κι έμποροι, που τους φορολογούν αλύπητα και τους σπρώχνουν στη χρεοκοπία και στο λουκέτο. Νέοι των σπουδών, που τους σβήνουν το όραμα για ζωή με δουλειά και αξιοπρέπεια και τους ωθούν στο περιθώριο της κοινωνίας. Γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που τους φορτώνουν με φτώχεια κι άγχος αφόρητο και κάνουν τη ζωή τους οδυνηρή και άχαρη.
ΒΟΛΟΣ
Στο Βόλο, στο 100% έφτασε η συμμετοχή σε ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, VPI, ΣΗΛΜΑΝ, ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΒΙΣ και σε όλες, σχεδόν, τις βιοτεχνίες, στο 80% στις ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ και στη SERVICE STEEL, στο 60% στον ΚΙΟΛΕΪΔΗ, στο 50% σε ΣΗΡΜΑ και ΜΕΤΚΑ. Υψηλό το ποσοστό της συμμετοχής και στις τράπεζες (70% σε Εθνική και Εμπορική), στο 90% στους ΟΤΑ και στο 50% στο ΙΚΑ.


Στη Λάρισα, 100% σε ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΣΤΑΦ, 90% στην ΜΠΕΤΙΝΑ, 85% στους δήμους.Στη Λάρισα, ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των απολυμένων στα BODYLINE, των απλήρωτων στις ιδιωτικές κλινικές («Ντίνας», «Θωμάς»), της Σωματειακής Επιτροπής στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» κ.ά. Δυναμισμός χαρακτήρισε τη συμμετοχή των μαθητών και σπουδαστών - φοιτητών, που δεν έπαψαν ούτε μια στιγμή να φωνάζουν συνθήματα. Με τα δικά τους πανό διαδήλωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και πάρα πολλοί που συντάχθηκαν κάτω από το πανό της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, που ετοιμάζεται για το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε Συρία - Ιράν, στις 24 Οκτώβρη, στο ΑΤΑ.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ
Υποκρισία και παραπλάνηση
Η υποκρισία και ο αποπροσανατολισμός (που στόχο έχουν το συμβιβασμό και την υποταγή) κυριάρχησαν και πάλι στη συγκέντρωση που οργάνωσαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως. Εκεί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλαν τους πάντες και τα πάντα εκτός από ένα πράγμα, την αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων, την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων. Επόμενο ήταν οι «λύσεις» να αποτελούν και τους όρους για την παραπέρα όξυνσή τους.
Ο Δ. Καραγεωργόπουλος, μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, μίλησε για πάλη για «την αναδιανομή του πλούτου, και τη διάχυση δικαιωμάτων και ευκαιριών στους πολλούς». Δηλαδή να γίνουν φιλεργατικοί οι καπιταλιστές!
Ακολούθησε ο Β. Πολυμερόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, ο οποίος ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αθήνας, σχετικά με την απεργία προέτρεψε τους εργαζόμενους να χτυπήσουν κάρτα και να συμμετέχουν σε απεργίες και στάσεις εργασίας! Αυτός λοιπόν είπε το γνωστό παραμύθι περί κακών και ανίκανων κυβερνώντων και επιχειρηματιών. Μίλησε για «αποτυχημένη τρόικα» και «περίεργη κυβέρνηση». Με άλλα λόγια, ζήτησε να έρθουν στα πράγματα οι καλοί και άξιοι και όλα θα λυθούν.
Το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού συνέχισε το στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Ζώης Πεπές, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για «ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, ανακατανομή εισοδημάτων, κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος του τόπου». Τη γνωστή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, για τέτοια ανάπτυξη καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν.
Χαρακτηριστικό ήταν και το ψήφισμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το οποίο μεταξύ άλλων: Καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες «να αναθεωρήσουν ριζικά τη λανθασμένη, αδιέξοδη και υφεσιακή ασκούμενη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική». Δηλαδή ό,τι συμβαίνει σήμερα συμβαίνει κατά λάθος και δεν αποτελεί μια συνειδητή πολιτική που στόχο έχει να συμβάλλει στην κερδοφορία των μονοπωλίων... Ζητά τη «δημιουργία δημόσιου και ισχυρού πόλου στο πιστωτικό σύστημα». Δηλαδή ισχυρίζονται ότι αν μια τράπεζα στον καπιταλισμό είναι δημόσια, θα είναι τάχα προς όφελος του λαού και δε θα ασκεί ληστρικές πολιτικές σε βάρος του...
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα
ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Νέο αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, αποτέλεσε η αυξημένη συμμετοχή που έδωσαν μεγαλειώδη όγκο και παλμό στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα, τον παλμό έδωσαν βιομηχανικοί εργάτες, αλλά και άνεργοι, οικοδόμοι. Μαζικό ήταν το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ, με την τοπική αγορά, πολυεθνικές αλυσίδες στο εμπόριο να μη λειτουργούν. Δυναμική ήταν επίσης και η συμμετοχή των μαθητών. Η κεφαλή της διαδήλωσης βρισκόταν στην Ακαδημία και η ουρά της έφτανε στη Νομαρχία. Στην Αρτα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι από τα Carrefour, την Αρχαιολογία, τα εργοστάσια της ΙΟΝ και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας. Στο Αγρίνιο, με τα τρακτέρ διαδήλωσαν οι αγρότες, στον πλευρό των εργαζομένων, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Κέρκυρα, ξεχώρισε η παρουσία κατοίκων από χωριά του νησιού. Τα ρολά κατέβασαν και τοπικές αλυσίδες σούπερ - μάρκετ στη Γαρίτσα με την αποφασιστική δράση της Λαϊκής Επιτροπής και των κατοίκων. Στη Λευκάδα, με το δικό τους πανό διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι από τα Carrefour και τα SPRIDER. Στο Μεσολόγγι, επίσης για πρώτη φορά τα εμπορικά μαγαζιά έκλεισαν.
Τελευταία διαδήλωση για άνεργο ναυτεργάτη
Την τελευταία του πνοή άφησε χτες ένας άνεργος ναυτεργάτης διαδηλώνοντας κάτω απ' τις σημαίες του ΠΑΜΕ ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης.
Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ είχαν περάσει ήδη απ' το Σύνταγμα και γύρω στη 1:10 ο 65χρονος Ξενοφών Λούγαρης, νιώθοντας αδιαθεσία, κάθησε στο προαύλιο της Ρώσικης Εκκλησίας στην οδό Φιλελλήνων. Μια νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι «κάτι συμβαίνει» και τον ρώτησε «τι έχει;». Απάντησε πως νιώθει πόνο στο στήθος.
Η νοσηλεύτρια έτρεξε και ειδοποίησε γιατρούς διαδηλωτές που έφθασαν αμέσως και άρχισαν τις μαλάξεις. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Οι γιατροί συνέχισαν τις μαλάξεις μέχρι που ήρθε το ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση. Μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» «με μυδρίαση και άσφυγμος», σύμφωνα με το ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού», το οποίο συμπληρώνει: «Εγιναν οι διαδικασίες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από τους ιατρούς του Καρδιολογικού Τμήματος χωρίς αποτέλεσμα».
Οι σύντροφοί του ψάχνουν στις τσέπες του. Βρίσκουν την κάρτα ανεργίας. Είχε να κάνει μεροκάματο απ' το 2006. Απ' τον κατάλογο του κινητού του καταφέρνουν να έρθουν σε επαφή με το -μονάκριβο- γιο του, που έφτασε στον «Ευαγγελισμό». Το πρώτο που ζήτησε ήταν να μη γίνει γνωστό αμέσως το όνομα του πατέρα του, μη το μάθει απ' τα μέσα ενημέρωσης, η επίσης άνεργη μάνα του.
«Ο πατέρας μου πήγε στον αγώνα» λέει μέσα σε αναφιλητά ο γιος του.
«Εφυγε» αγωνιζόμενος
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του και τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού άνεργου ναυτεργάτη. Εφυγε αγωνιζόμενος μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και ανέργους συναδέλφους του για τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Ανακοίνωση έβγαλε και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζοντας: «Εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον τραγικό θάνατο του συναγωνιστή μας. Ο συναγωνιστής μας που απεβίωσε από καρδιακό επεισόδιο, ήταν μακροχρόνια άνεργος ναυτεργάτης και πάλευε μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Από την πρώτη στιγμή που αισθάνθηκε δυσφορία, του προσφέρθηκε βοήθεια από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΠΑΜΕ και κλήθηκε το ΕΚΑΒ.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναγωνιστή μας».
Νέες συμμετοχές και στην Πελοπόννησο


ΠΑΤΡΑ
Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που έγινε στην Πάτρα. Σκληρή μάχη για την επιτυχία της απεργίας δόθηκε μεταξύ άλλων στο εργοστάσιο της «ΛΟΥΞ», στη «Λιαρομάτης», το εργοστάσιο ανακύκλωσης ΧΥΤΑ, τη «Sprider» κτλ.Στον Πύργο, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων ξεχώρισε η συμμετοχή των ιδιοκτητών ταξί μαζί με τα οχήματά τους.
Στη μαζική συγκέντρωση της Τρίπολης χαιρέτισαν εκπρόσωποι από την ΠΑΣΥ Πελοποννήσου και την Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ. Η συμμετοχή των αγροτών ξεχώρισε και στη μαζική συγκέντρωση της Καλαμάτας, όπου «κατέβηκαν» με τα αγροτικά τους, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από τη ΔΕΥΑΚ και των οικοδόμων που έκλεισαν καθολικά τους χώρους δουλειάς τους.
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες, σε Σπάρτη, Κεφαλονιά και Κόρινθο, όπου για πρώτη φορά πήραν μέρος καθαρίστριες από το νοσοκομείο της περιοχής, που είναι απλήρωτες και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.


ΝΗΣΙΑ
ΡΟΔΟΣ
Μαζικά και μαχητικά


Μια από τις πιο μαζικές απεργιακής συγκεντρώσεις ήταν αυτή στο νησί της Ρόδου. Συγκεκριμένα, αυξημένη ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ καλή ήταν η συμμετοχή και των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, με τα περισσότερα καταστήματα στο νησί να είναι κλειστά. Στη Μυτιλήνη, η απεργιακή συγκέντρωση ήταν μεγαλύτερη από την τελευταία πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 26 του Σεπτέμβρη. Τα καταστήματα στο νησί έκλεισαν, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν αγρότες, άνεργοι αλλά και μαθητές.
ΝΑΞΟΣ
Η Ικαρία νέκρωσε κυριολεκτικά καθώς τα καταστήματα σε όλο το νησί παρέμειναν κλειστά, οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και συνολικά ο ιδιωτικός τομέας. Στη νησί πραγματοποιήθηκαν δυο και μάλιστα μαζικές συγκεντρώσεις στον Αγ. Κήρυκο και τον Εύδηλο. Μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και σε Κω, Νάξο, Χίο, Λήμνο και Σάμο. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Κάλυμνο και Σύρο.





ΚΡΗΤΗ
Απήργησαν στις μεγάλες επιχειρήσεις, έκλεισαν μικρομάγαζα


ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η μαζική συμμετοχή στην απεργία χιλιάδων εργατών και η συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης χτες το πρωί.Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνουν η «νεκρή» Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, η μαζική συμμετοχή εμποροϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, υγειονομικών, εκπαιδευτικών, οικοδόμων και ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μαζική συμμετοχή είχαν όμως και οι αυτοαπασχολούμενοι, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καθώς επίσης και η νεολαία.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χτεσινής απεργίας αποτέλεσαν και οι απεργιακές φρουρές του Σωματείου Εργαζομένων στα «Καρφούρ», που μετά από απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία προχώρησαν σε ολοήμερο αποκλεισμό των εν λόγω καταστημάτων.
Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα Χανιά με αποκλεισμό σούπερ μάρκετ και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπως και στο Ρέθυμνο με απεργιακές φρουρές σε ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ και σχολεία. Επίσης, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε το σχεδόν καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων.
Τέλος, απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λασίθι, σε Αγιο Νικόλαο και Σητεία.

Ανοιχτή υπονόμευση
Ανοιχτή ήταν και αυτή τη φορά η απεργοσπασία της ΔΑΚΕ στο εργοστάσιο της ΙΟΝ, όπου πλειοψηφεί στη διοίκηση του σωματείου. Και σε αυτή την απεργία αρνήθηκε να πάρει απόφαση για απεργία επειδή - αυτό είναι το πρόσχημα κάθε φορά - οι εργαζόμενοι δεν έχουν προβλήματα με την εταιρεία.
Στο εργοστάσιο μετάλλου ΕΛΣΑ, η ΠΑΣΚΕ ως πλειοψηφία της διοίκησης πήρε την απόφαση να απεργήσουν μόνο τα μέλη της διοίκησης! Στην ενημέρωση του προέδρου προς το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αναφέρεται ότι «η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν μπορούμε να απεργήσουμε»...
Επίσης, στη ΔΩΔΩΝΗ (Γιάννενα) για ακόμη μια φορά η διοίκηση (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου μετέτρεψε την απεργία σε 4ωρη στάση εργασίας...

 από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ