Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΕ και το βραβείο στα εγκλήματά της


Η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής «Νόμπελ» να δώσει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης - και «έπαθλο» 1 εκατομμύριο ευρώ που θα παραδοθεί σε τελετή στις 10 Δεκέμβρη στο Οσλο - στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξοργίζει κάθε σκεπτόμενο λαϊκό άνθρωπο. Κάτοχοι αυτού του βραβείου ήταν το 2009 ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (που το πήρε μάλιστα προκαταβολικά και για ...τις προθέσεις του για την ειρήνη), ενώ ενδεικτικά κάτοχοι του βραβείου ήταν το 1990 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρωτεργάτης της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ και παλιότερα το 1983 ο γνωστός πράκτορας των ιμπεριαλιστών στην Πολωνία, Λεχ Βαλέσα. Το «επίτευγμα» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, που της έφερε τη διάκριση, ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Επιτροπής, ότι «η Ενωση (ΕΕ) και οι προκάτοχοί της (ΕΟΚ) έχουν συμβάλει για πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ποιος χαρακτηρίζεται θεματοφύλακας της «ειρήνης»; Ο οργανισμός που μετράει στο βίο του ουκ ολίγα εγκλήματα. Η ΕΕ που είναι όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ευρώπη και έχει πάρει και παίρνει μέρος σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Από την ιμπεριαλιστική πολεμική επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη μέχρι σήμερα στη Συρία. Στηρίζει το στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού με εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, έχει προνομιακές σχέσεις με το κράτος-θύτη της περιοχής, το Ισραήλ, στηρίζει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, εντάσσει στις λεγόμενες αντιτρομοκρατικές λίστες κάθε λαϊκό και απελευθερωτικό κίνημα που σηκώνει κεφάλι σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα συμμετέχει στην επιχείρηση λεηλασίας του πλούτου που παράγουν οι λαοί, με την ανηλεή επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, με ή χωρίς μνημόνια ή υψηλό δημόσιο χρέος, και στην καταλήστευση των φυσικών πόρων κάθε χώρας.
Ενας επιπλέον λόγος που βραβεύεται η ΕΕ είναι ο πρωτοπόρος ρόλος που παίζει στη διάδοση του αντικομμουνισμού, στη βρώμικη επιχείρηση εξίσωσης κομμουνισμού - φασισμού, της παραχάραξης της Ιστορίας. Πάντως η «κριτική» και το «ψεγάδι» που βρήκε στην όλη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της τομεάρχη των Εξωτερικών, Ρένας Δούρου, ότι «το βραβείο ήλθε ως έκπληξη γιατί ...η ΕΕ ήταν πλήρως απούσα από τα βασικά μέτωπα αναταραχής στο κόσμο» !!! (σ.σ. έτσι λέει τις επεμβάσεις) και ότι ...«δεν έχει αναπτυγμένη κοινή εξωτερική πολιτική και σε πολλές περιπτώσεις η ΕΕ έχει επιλέξει να στηριχθεί στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές επιχειρήσεις» και ...«ακολουθεί τυφλά τις επιλογές της Ουάσιγκτον» αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τη συμβολή τους στην υποταγή του λαού στην ιμπεριαλιστική ΕΕ.
Ο λαός μας, οι άλλοι λαοί μπορούν και πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα για τις θέσεις των αστικών κομμάτων και των «αριστερών» στηριγμάτων του συστήματος. Αναδεικνύεται η ανάγκη της ανειρήνευτης πάλης ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο καπιταλισμός σε κάθε χώρα δεν μπορεί από «λύκος να γίνει πρόβατο». Μόνο η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κατάκτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας, η σχεδιοποιημένη λαϊκή οικονομία, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός μπορεί να εξασφαλίσει και την ειρήνη και την πραγματική ευημερία των παραγωγών όλου του πλούτου σε αυτόν τον πλανήτη.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ