ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Διά πυρός και σιδήρου» τα άγρια μέτρα
Εμφανίζεται αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους την αντιλαϊκή αποστολή που της ανέθεσε η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία
Διά
πυρός και σιδήρου είναι αποφασισμένη να περάσει τα άγρια αντιλαϊκά
μέτρα η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ενώ την ίδια στιγμή
καθίσταται σαφές ότι το πακέτο των 11,5 δισ. αποτελεί μόνο ένα «μέτωπο»
του ολοκληρωτικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και
πλουτοκρατία σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του.
Ταυτόχρονα
με τις ανελέητες περικοπές στις συντάξεις, στα κοινωνικά και προνοιακά
επιδόματα, στο λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» στο Δημόσιο, η κυβέρνηση,
σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, προωθεί τις σαρωτικές ανατροπές στα
εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό
τομέα, με στόχο τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα
«ανταγωνιστικά» επίπεδα των γειτονικών χωρών, όπως άλλωστε προβλέπεται
στο νέο μνημόνιο.Η νέα «μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας», δηλαδή των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απόλυσης ή και συνταξιοδότησης, καθώς και η «αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης», δηλαδή η απόλυτη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν το επόμενο μέτωπο που ανοίγουν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).
Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η επίθεση κατά των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων είναι δίχως τέλος και ότι τα μέτρα, που προωθούνται στο όνομα τάχα των ελλειμμάτων και των χρεών, πραγματικό στόχο έχουν την παραπέρα υποτίμηση της εργατικής δύναμης, για να ανακάμψει το κεφάλαιο από την κρίση. Παράλληλα, επιταχύνονται και οι ρυθμοί των ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικότερης στρατηγικής για έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αντ. Σαμαράς επιδεικνύει διαρκώς την αποφασιστικότητά του να περάσει με κάθε κόστος τα βάρβαρα μέτρα. «Θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω...», φέρεται να δηλώνει, σύμφωνα με το «Εθνος», επαληθεύοντας την προσήλωση συνολικά της κυβέρνησης στην αποστολή που της έχει αναθέσει η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία.
Τη βούληση της κυβέρνησης να κλιμακώσει την καταστολή σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, δηλώνοντας ότι προωθούνται τα σχέδια για χρήση πυροσβεστικών αντλιών, ταυτόχρονα με τη χρήση χημικών, κατά των διαδηλωτών, καθώς και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
Τον ίδιο προπαγανδιστικό σκοπό, της εμπέδωσης του «νόμου και της τάξης», υπηρετεί και η «περιοδεία» των Σαμαρά και Δένδια, το Σάββατο, στην Ομόνοια, όπου περίσσεψαν οι κορόνες για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πυγμής απέναντι στους μετανάστες.
Λογιστική για το κεφάλαιο
Η
κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των λαϊκών αγώνων αποτελεί
αναπόσπαστο τμήμα της επίθεσης κατά του λαού, που το επόμενο διάστημα
γενικεύεται και εντείνεται. Μαζί με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που
τελειώνει ουσιαστικά τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, η
κυβέρνηση προωθεί τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν
τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να διασφαλιστεί φτηνή
εργατική δύναμη και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.«Είναι επιτακτικό αυτά τα επώδυνα μέτρα (σ.σ. των 11,5 δισ.) να συνοδευτούν άμεσα από μέτρα ανάπτυξης, από αναπτυξιακές πολιτικές, δηλαδή, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, διαμόρφωση ενός πλαισίου ελκυστικότερου για επενδύσεις, μόνιμη αληθινή φορολογική μεταρρύθμιση. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, γιατί πρέπει να δώσουμε και μία ώθηση, μία ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά (στο «vimafm») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η ανάπτυξη θα επιτευχθεί με φτηνή εργατική δύναμη και υποταγμένους εργάτες και δίνοντας «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι το ...ελάχιστο που πρέπει να γίνει! Οπως προκλητικά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αυτά τα 11,5 δισ. ευρώ είναι το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί για να αρχίσουμε να ανακτούμε την οικονομική ανεξαρτησία μας, είναι αυτό που λείπει για να έρθουμε "ίσα βάρκα - ίσα νερά" σε έσοδα και δαπάνες».
Ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η νέα άγρια σφαγή των συντάξεων θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι μέχρι τώρα διαρρέεται, επικαλούμενος ότι «η αναλογία των συντάξεων είναι διπλάσια απ' ό,τι οι μισθοί» στις κρατικές δαπάνες, γεγονός που χαρακτήρισε προκλητικά «τεράστια δομική δυσλειτουργία για την οικονομία μας»!
Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα ότι «από τα 88 δισ. των πρωτογενών δαπανών του ελληνικού κράτους, τα 60 δισ. πάνε σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα», συμπληρώνοντας ότι από αυτά «τα 30 δισ. είναι οι συντάξεις, 15 δισ. οι μισθοί και άλλα τόσα σχεδόν τα επιδόματα. Μένουν μόνο 28 δισ. για όλη τη λειτουργία του ελληνικού κράτους (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, οργανισμοί), τα πάντα πρέπει να λειτουργήσουν με ένα ποσό που είναι μικρότερο και μόνο από το ποσό που διατίθεται για τις συντάξεις».
Οι «αλχημείες» με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τις βάρβαρες περικοπές είναι προκλητικές. Προσπαθεί με άθλιο τρόπο να δημιουργήσει την εικόνα ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αμείβονται πλουσιοπάροχα και γι' αυτό δεν περισσεύουν λεφτά για κοινωνικές δομές και υπηρεσίες. Κρύβει ότι η συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων επιβιώνει με μισθούς πείνας, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λεηλατηθεί από κράτος και εργοδότες και ότι η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας είναι στρατηγική επιλογή υπέρ του κεφαλαίου.
Με τέτοια χυδαία προπαγάνδα, ο Σ. Κεδίκογλου προανήγγειλε την πλήρη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλώνοντας: «Δυστυχώς είναι μία ανελέητη εξίσωση: Εσοδα - δαπάνες».
Αντιλαϊκή συνοχή
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι «μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε μία μεγάλη αποκρατικοποίηση να προχωρά και να αλλάζει το κλίμα», επισημαίνοντας με νόημα ότι «οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι για το ταμειακό όφελος και μόνον».
Παράλληλα επιταχύνονται και τα σχέδια για τη δημιουργία Ειδικών
Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), που αποτελούν δέσμευση του πρωθυπουργού έναντι
των δανειστών, πράγμα που φρόντισαν να υπενθυμίσουν με συνεντεύξεις σε
γερμανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και
ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Φ. Ρέσλερ.Το Μέγαρο Μαξίμου δε φαίνεται να ανησυχεί για τη συνοχή και τη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος, ούτε για τυχόν καταψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όλοι όσοι συμμετέχουν και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω απ' όλα, έχουν αναλάβει την εθνική ευθύνη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρώσουν αυτή την αποστολή», τόνισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το «πακέτο» των μέτρων αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, μέσα στη βδομάδα. Ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει να ολοκληρωθούν οι εσωκυβερνητικές διεργασίες μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τον πλήρη φάκελο στους επικεφαλής της τρόικας που φτάνουν στην Αθήνα στις 7 του μήνα.
Την ίδια μέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ στις 10 του μήνα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας. Την επομένη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στη Φραγκφούρτη.
Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης, Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, και Εξωτερικών, Γκ. Βεστερβέλε, θα έχει σήμερα στο Βερολίνο και ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης, Γ. Στουρνάρας. Σχετικά με το ενδεχόμενο «επιμήκυνσης» του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι τα «πάντα είναι στο τραπέζι».
Ο Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με την τρόικα την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μια «θετική εισήγηση» της τρόικας ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στη Λευκωσία στις 14 του μήνα, αν και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτώβρη.
ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καρμανιόλα με αναδρομική εφαρμογή
Συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό είχαν χτες ένστολοι και πανεπιστημιακοί
Συγκεκριμένα:
- Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων των αστυνομικών - λιμενικών - πυροσβεστών κράτησε μόλις 15 λεπτά και οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Οπως ανέφεραν, ο υπουργός τούς παρουσίασε ένα προαποφασισμένο σχέδιο για περικοπές της τάξεως του 6%-7,5% το 2012 και 12% το 2013. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, οι περικοπές υπερβαίνουν το 20%, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι «παγώνουν» οι προαγωγές και κατ' επέκταση η μισθολογική εξέλιξη. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι ο υπουργός τούς ανακοίνωσε και νέες περικοπές το 2013, ύψους 200.000.000 ευρώ για τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση την προσεχή Πέμπτη.
- Για τους πανεπιστημιακούς, το πετσόκομμα που θέλει να επιβάλει η συγκυβέρνηση ξεπερνά το 30% στις αποδοχές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του υπουργού με τα προεδρεία της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) προτάθηκε μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών κατά 17,5%. Συγκεκριμένα, προτάθηκαν κλιμακωτές μειώσεις στις μεικτές αποδοχές: 5% για αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ, 15% σε αποδοχές από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 25% από 1.500 έως 2.500 ευρώ και πάνω από 30% σε αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ποσά είναι το σύνολο των αποδοχών των πανεπιστημιακών, μαζί με τα διάφορα επιδόματα που δικαιούνται.
Υπενθυμίζουμε ότι η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) έχει καλέσει τους Συλλόγους και όλους τους πανεπιστημιακούς σε αγώνα συνολικά ενάντια στα μέτρα. Απαιτεί καμία περικοπή στις αμοιβές και επιστροφή των μέχρι τώρα περικοπών. Διεκδικεί πανεπιστημιακό μισθολόγιο με άξονες α) την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, β) τις αναγκαίες αυξήσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση και την επιστημονική ενημέρωση, γ) την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, δ) την καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους και ε) την αξιοπρεπή, δωρεάν και χωρίς χαράτσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.
ΔΗΜΑΡ
«Σημαιοφόρος» της αντιλαϊκής επιδρομής
Φανατικός προπαγανδιστής των βάρβαρων μέτρων ο Φ. Κουβέλης
Σαν αναγκαίο κακό επιχείρησε να δικαιολογήσει τον ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ισχυριζόμενος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «το μείζον ζήτημα είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και η πολιτική σταθερότητα» και ότι «οι όποιες παρεκκλίσεις δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά επιβάλλονται από την πραγματικότητα».
Προσπαθώντας να καλλιεργήσει στάση αναμονής στο λαό, για να βρεθεί προ τετελεσμένων, ισχυρίστηκε ακόμα ότι η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να μη γίνουν «οριζόντιες περικοπές», που όμως έχουν ήδη «κλειδώσει». Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι θα αρχίσει η αναπτυξιακή διαδικασία, κρύβοντας ότι προϋπόθεση γι' αυτή είναι να πτωχεύσει ο λαός, ο οποίος μάλιστα δεν πρόκειται να γευτεί ούτε ψίχουλο από την αναιμική καπιταλιστική ανάκαμψη.
Συνεχίζοντας να εμπαίζει το λαό που δεινοπαθεί κι ενώ έχει ήδη προηγουμένως διακηρύξει την προσήλωσή του στην «πολιτική σταθερότητα», συμπλήρωσε ότι «το αν θα δώσουμε την ψήφο μας υπέρ των μέτρων είναι κάτι που θα συναρτηθεί με το ποια θα είναι τελικώς τα μέτρα και ποιο θα είναι το ευρύτερο πλαίσιο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα τα περιβάλλει». Ζητάει, δηλαδή, το κατάλληλο προπαγανδιστικό περίβλημα για να καταπιεί ο λαός τις βάρβαρες ανατροπές, έχοντας ήδη διαβεβαιώσει ότι «τη σταθερότητα της κυβέρνησης δεν προτιθέμεθα άνευ λόγου να τη διακυβεύσουμε».
Στο πνεύμα της δημιουργίας εικονικών αποστάσεων από τη ΝΔ, όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμμέσως διαμαρτυρήθηκε για τη λειτουργία της συγκυβέρνησης, λέγοντας πως «ενδεχομένως θα μπορούσε να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για να αξιοποιήσει ότι στηρίζεται από τρεις δυνάμεις» και πως «πρέπει να υπάρχει μια πιο συστηματική επικοινωνία μεταξύ μας».
Επιχειρώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες που αναλογούν στο κόμμα του, αλλά και να εξωραΐσει την ευρωενωσιακή στρατηγική, ο Φ. Κουβέλης έριξε νερό στο μύλο της «μνημονιολογίας», λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Δεν έπρεπε να υπάρχει το πρώτο μνημόνιο. Από αυτό ξεκίνησαν όλα. Θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε; Ναι. Θεωρώ ότι αυτή ήταν η πολιτική αφετηρία που οδήγησε σε όλα τα λάθη που ακολούθησαν (...) Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι τεράστιες για όσα δοκιμάζουν σήμερα τη χώρα (...) Με μια σθεναρότερη πολιτική διεκδίκηση θα μπορούσαν να τεθούν οι εταίροι μας προ των πραγματικών τους ευθυνών έναντι της χώρας».
Ο Γ. Μιχελογιαννάκης, μιλώντας στο «Βήμα», δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα «εφόσον κατατεθούν στη Βουλή σε ένα άρθρο ή ενταχθούν στον προϋπολογισμό», ενώ αν κατατεθούν κατ' άρθρο θα υπερψηφίσει μόνο τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.
Από την πλευρά του, ο Α. Νεφελούδης, μέλος της ΕΕ του κόμματος, έδωσε στη δημοσιότητα την τοποθέτησή του στην προχτεσινή συνεδρίαση του οργάνου, με την οποία ζητά την καταψήφιση των μέτρων και επανεξέταση της στάσης της ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στην κυβέρνηση στην κατεύθυνση απεμπλοκής της.
Ο Ο. Βουδούρης, τέλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ του «ΣΚΑΪ», δήλωσε χτες ότι «απέχουμε, και μάλιστα απομακρυνόμαστε δυστυχώς, από τις προγραμματικές συμφωνίες». Ωστόσο πρόσθεσε ότι νιώθει «δεσμευμένος από την πολιτική της ΔΗΜΑΡ (...) Δεν έχω κανένα λόγο ούτε να με διαγράψει κανένας αλλά ούτε βέβαια και να φύγω».
Προσπαθώντας να καλλιεργήσει στάση αναμονής στο λαό, για να βρεθεί προ τετελεσμένων, ισχυρίστηκε ακόμα ότι η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να μη γίνουν «οριζόντιες περικοπές», που όμως έχουν ήδη «κλειδώσει». Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι θα αρχίσει η αναπτυξιακή διαδικασία, κρύβοντας ότι προϋπόθεση γι' αυτή είναι να πτωχεύσει ο λαός, ο οποίος μάλιστα δεν πρόκειται να γευτεί ούτε ψίχουλο από την αναιμική καπιταλιστική ανάκαμψη.
Συνεχίζοντας να εμπαίζει το λαό που δεινοπαθεί κι ενώ έχει ήδη προηγουμένως διακηρύξει την προσήλωσή του στην «πολιτική σταθερότητα», συμπλήρωσε ότι «το αν θα δώσουμε την ψήφο μας υπέρ των μέτρων είναι κάτι που θα συναρτηθεί με το ποια θα είναι τελικώς τα μέτρα και ποιο θα είναι το ευρύτερο πλαίσιο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα τα περιβάλλει». Ζητάει, δηλαδή, το κατάλληλο προπαγανδιστικό περίβλημα για να καταπιεί ο λαός τις βάρβαρες ανατροπές, έχοντας ήδη διαβεβαιώσει ότι «τη σταθερότητα της κυβέρνησης δεν προτιθέμεθα άνευ λόγου να τη διακυβεύσουμε».
Στο πνεύμα της δημιουργίας εικονικών αποστάσεων από τη ΝΔ, όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμμέσως διαμαρτυρήθηκε για τη λειτουργία της συγκυβέρνησης, λέγοντας πως «ενδεχομένως θα μπορούσε να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για να αξιοποιήσει ότι στηρίζεται από τρεις δυνάμεις» και πως «πρέπει να υπάρχει μια πιο συστηματική επικοινωνία μεταξύ μας».
Επιχειρώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες που αναλογούν στο κόμμα του, αλλά και να εξωραΐσει την ευρωενωσιακή στρατηγική, ο Φ. Κουβέλης έριξε νερό στο μύλο της «μνημονιολογίας», λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Δεν έπρεπε να υπάρχει το πρώτο μνημόνιο. Από αυτό ξεκίνησαν όλα. Θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε; Ναι. Θεωρώ ότι αυτή ήταν η πολιτική αφετηρία που οδήγησε σε όλα τα λάθη που ακολούθησαν (...) Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι τεράστιες για όσα δοκιμάζουν σήμερα τη χώρα (...) Με μια σθεναρότερη πολιτική διεκδίκηση θα μπορούσαν να τεθούν οι εταίροι μας προ των πραγματικών τους ευθυνών έναντι της χώρας».
Αναταράξεις στο εσωτερικό
Ερωτηθείς
για τους βουλευτές του κόμματός του (Βουδούρη και Μιχελογιαννάκη) που
δηλώνουν ότι δε θα ψηφίσουν τα μέτρα, απέρριψε το ενδεχόμενο διαγραφών
και υπέδειξε «μην σπεύδετε να προδικάσετε ούτε τη θέση του κ. Βουδούρη,
ούτε του κ. Μιχελογιαννάκη», προσθέτοντας ότι επαφίεται στους ίδιους η
παραμονή τους στο κόμμα, εάν τελικά καταψηφίσουν το πακέτο.Ο Γ. Μιχελογιαννάκης, μιλώντας στο «Βήμα», δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα «εφόσον κατατεθούν στη Βουλή σε ένα άρθρο ή ενταχθούν στον προϋπολογισμό», ενώ αν κατατεθούν κατ' άρθρο θα υπερψηφίσει μόνο τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.
Από την πλευρά του, ο Α. Νεφελούδης, μέλος της ΕΕ του κόμματος, έδωσε στη δημοσιότητα την τοποθέτησή του στην προχτεσινή συνεδρίαση του οργάνου, με την οποία ζητά την καταψήφιση των μέτρων και επανεξέταση της στάσης της ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στην κυβέρνηση στην κατεύθυνση απεμπλοκής της.
Ο Ο. Βουδούρης, τέλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ του «ΣΚΑΪ», δήλωσε χτες ότι «απέχουμε, και μάλιστα απομακρυνόμαστε δυστυχώς, από τις προγραμματικές συμφωνίες». Ωστόσο πρόσθεσε ότι νιώθει «δεσμευμένος από την πολιτική της ΔΗΜΑΡ (...) Δεν έχω κανένα λόγο ούτε να με διαγράψει κανένας αλλά ούτε βέβαια και να φύγω».