Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας «για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στις ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές στο λαό». Οπως σημειωνόταν στην Επερώτηση, «το ΚΚΕ αποσκοπεί να αναδείξει στη Βουλή τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα οποία συνεχώς επιδεινώνονται και να απαιτήσουμε την άμεση λήψη μέτρων για τη λύση τους».
Χαρακτηριστικό της χτεσινής συζήτησης, στην οποία έκανε παρέμβαση και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ήταν το σθένος με το οποίο ο αρμόδιος υπουργός υπερασπίστηκε τη στρατηγική της ΕΕ και στον τομέα της Υγείας, αντιστρέφοντας με τρόπο προκλητικό την εικόνα της βαρβαρότητας που από πρώτο χέρι ζουν σήμερα χιλιάδες ασφαλισμένοι, υγειονομικοί και ασθενείς. Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, σημεία από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και ρεπορτάζ από τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεματοφύλακας της ΕΕ και της επιχειρηματικότητας στην Υγεία
Αποκαλυπτικός ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του κατά τη χτεσινή συζήτηση
Υπερασπιζόμενος την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας ο υπουργός Α. Λυκουρέντζος προκλητικά ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια στρατηγική της ΕΕ που να υπονομεύει τη Δημόσια Υγεία, όπως επίσης ότι δεν γνωρίζει αν έχει επέλθει μείωση παροχής υπηρεσιών Υγείας, αύξηση του κόστους υπηρεσιών ή εάν και πόσες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα Υγείας.
Απαντώντας στους βουλευτές του ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν γνωρίζω κάποια στρατηγική της ΕΕ η οποία συμπεριλαμβάνει όλα όσα είπατε. Είναι μόνο στη δική σας πολιτική κατασκευή και επιχειρηματολογία ότι υπάρχει κάποια στρατηγική της ΕΕ που θέλει να εξουθενώσει τους πολίτες της, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες.
Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι πού εδράζεται η επιχειρηματολογία ότι εμείς θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ΕΣΥ και να ενισχύσουμε την εμπορευματοποίηση και επίσης δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι στερούνται τα φάρμακά τους ή ασθενείς οι οποίοι δεν βρήκαν γιατρό για να θεραπευθούν»!
Αναφερόμενος στις δαπάνες για την Υγεία, ισχυρίστηκε ότι φέτος θα είναι κατά πολύ πάνω από το 6% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις μονάδων Υγείας είπε ότι δεν συγχωνεύονται κλινικές, αλλά αντίθετα «ενισχύονται οι υπάρχουσες νοσοκομειακές μονάδες με τρόπο που θα βελτιώσουν την δυνατότητά τους να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας».
Κατά τον υπουργό, οι αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις μονάδων Υγείας, που αποσκοπούν όπως είπε στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου και του τεχνολογικού δυναμικού, οφείλονται σε κάποιους που θεωρούν «τις δημόσιες υπηρεσίες σαν προσωπική ιδιοκτησία» και ζήτησε να «μην ευνοούνται ακραίες εκδηλώσεις όπως καταλήψεις γραφείων, νοσοκομείων ή του ίδιου του υπουργείου».
Αναφερόμενος στα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα, είπε ότι αυτά δεν υστερούν σε τίποτα από τα πρωτότυπα, αλλά είναι και φθηνότερα, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα γενόσημα τα παράγει κατεξοχήν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η αγορά των γενόσημων να υπερβεί το 40% της αγοράς των φαρμάκων. Αναφερόμενος γενικότερα στη φαρμακευτική δαπάνη, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να την περιορίσει γιατί έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί συλλήβδην κατά των γιατρών, κάνοντας λόγο για υπερβολική συνταγογράφηση και για πρακτικές «ανήθικες, ανέντιμες, πρακτικές επίορκων».
Παραγνωρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι ασφαλισμένοι, είπε ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να στερηθεί το φάρμακό του και γι' αυτό τις μέρες των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να παρέχουμε φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ».
Σχετικά με τις προμήθειες των νοσοκομείων, είπε ότι έχει υπογράψει για φέτος κονδύλι ύψους 2,2 δισ. ευρώ, αλλά όπως ανέφερε οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες γιατί πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες. Στις αρχές Οκτώβρη, ανέφερε, θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 170 ασθενοφόρων από πρόγραμμα της ΕΕ και επανέλαβε: «Πού είναι η στρατηγική της ΕΕ που στρέφεται εναντίον των πολιτών; Εδώ μας δίνει λεφτά για να ενισχύσουμε τις υποδομές μας».
Στο μεγάλο θέμα του ΕΟΠΥΥ είπε ότι αυτός δοκιμάζεται ως προς τις οικονομικές του αντοχές, αφού όπως είπε λόγω της ανεργίας έχουν μειωθεί οι συνεισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επαναδιαπραγματευθεί συμβάσεις που έχει με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να περιοριστεί η δαπάνη από τις ακριβές εξετάσεις. Στην ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, γιατί οι εξετάσεις δεν γίνονται μέσα στο ΙΚΑ, ομολόγησε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα ούτε τα χρήματα για να αγοραστούν αυτά.
Τέλος, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν στράφηκε κατά των συνταξιούχων ούτε κάποιοι εκπρόσωποί τους ζήτησαν μαζί του συνάντηση.
ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η κυβέρνηση εξωραΐζει προκλητικά τη βαρβαρότητα
Απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στα όσα είπε ο υπουργός Υγείας
Απαντώντας στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο Α. Λυκουρέντζος, η ΕΕ με μια σειρά πολιτικές επιτάσσει ότι το κράτος δε θα παρέχει υπηρεσίες υγείας, αλλά απλώς θα εποπτεύει και θα ελέγχει, κάτι που σταδιακά υλοποιούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
«Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο όπως πρέπει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο, αφού οι ανάγκες των ασθενών δεν μπορεί να ορίζονται με ωράριο».
Σχολιάζοντας τον εξωπραγματικό ισχυρισμό του υπουργού, ότι κανένας δεν στερήθηκε το φάρμακό του και την περίθαλψή του, τον κάλεσε να μην εξωραΐζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους καρκινοπαθείς, στους οποίους η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας τους μπορεί να αποβεί μοιραία.
Αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Α. Λυκουρέντζου ότι δε γίνονται καταργήσεις μονάδων και υπηρεσιών υγείας, τόνισε ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι 661 τμήματα και κλινικές συγχωνεύονται ή καταργούνται. Κατέληξε υπογραμμίζοντας, ότι για όλα τα προβλήματα και στον τομέα της υγείας υπάρχουν αιτίες που δεν είναι άλλες από την ακολουθούμενη πολιτική, που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στον τομέα της υγείας.
«Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο όπως πρέπει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο, αφού οι ανάγκες των ασθενών δεν μπορεί να ορίζονται με ωράριο».
Σχολιάζοντας τον εξωπραγματικό ισχυρισμό του υπουργού, ότι κανένας δεν στερήθηκε το φάρμακό του και την περίθαλψή του, τον κάλεσε να μην εξωραΐζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους καρκινοπαθείς, στους οποίους η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας τους μπορεί να αποβεί μοιραία.
Αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Α. Λυκουρέντζου ότι δε γίνονται καταργήσεις μονάδων και υπηρεσιών υγείας, τόνισε ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι 661 τμήματα και κλινικές συγχωνεύονται ή καταργούνται. Κατέληξε υπογραμμίζοντας, ότι για όλα τα προβλήματα και στον τομέα της υγείας υπάρχουν αιτίες που δεν είναι άλλες από την ακολουθούμενη πολιτική, που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στον τομέα της υγείας.
Τα θέματα της Υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται δωρεάν και χωρίς εισφορές
Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση
Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων:
Δεύτερον, λέτε ότι δε γνωρίζετε αν έχουμε μείωση παροχής υπηρεσιών ή αύξηση κόστους υπηρεσιών ή ελλείψεις. Μα, δεν μπορεί να το λέτε αυτό το πράγμα! Γι' αυτό λέω ότι προκαλέσατε. Εδώ ο απλός άνθρωπος πάει σε ένα νοσοκομείο και βλέπει απέξω από τη μεγάλη επιχείρηση που έχει προμηθεύσει το νοσοκομείο δεν ξέρω τι, μέχρι το βιοτέχνη που έχει κατασκευάσει γάζες, μπαμπάκι.
Πας στο νοσοκομείο να σου κάνουν ένα καρδιογράφημα και δεν έχουν τζελ ή έχουν το τζελ, αλλά δεν έχουν να σε σκουπίσουν. Πας σε άλλο νοσοκομείο - μιλάω για κρατικά νοσοκομεία και μεγάλα και πανεπιστημιακά - να κάνεις εξέταση αίματος και βγαίνεις κρατώντας με το χέρι σου τη φλέβα, γιατί δεν έχουν να σου βάλουν το λευκοπλάστ.
Πρώτα πρώτα, πείτε μου διεθνώς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη πόσες βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων, μηχανολογικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού, βοηθητικών υλικών κ.λπ. έχουμε, οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος; Είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, έτσι τις λέμε εμείς και έτσι είναι. Φυσικά, ο καπιταλιστής από την πλευρά του δε φτιάχνει την επιχείρηση για να βοηθήσει το σύνολο - αφήστε τι λέει - ούτε για τις θέσεις εργασίας. Εχει κέρδος. Αρα, υπάρχει ένα στοιχείο κερδοφορίας.
Εχουμε εξάρτηση σήμερα του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα; Εχουμε ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση; Οσο παράγεται και νέα τεχνολογία έχουμε εξάρτηση από εισαγόμενα;
Μάλιστα, εδώ υπάρχει το εξής περίεργο. Εχουμε βιομηχανίες φαρμάκων, οι οποίες βασικά κάνουν εξαγωγή. Μάλιστα, εξάγουν φθηνά φάρμακα, αντί να τα δίνουν στην Ελλάδα και να τα αγοράζουμε εδώ. Αυτά που κυρίως εξάγονται είναι τα φθηνά φάρμακα. Ε, τι να κάνουμε; Το ΚΚΕ είναι αυταρχικό και αυτά θα τα απαγόρευε. Δε θα τα άφηνε. Και παράγουν φθηνά φάρμακα. Μου έλεγαν ότι φθηνό φάρμακο των 5 ευρώ για το πάρκινσον εξάγεται και πουλιέται από το φαρμακείο το πιο ακριβό.
Αρα, ο τομέας είναι εμπορευματοποιημένος. Τι να πούμε; Εμπορευματοποιημένος δεν είναι όταν πληρώνουμε εισφορές για την Υγεία; Για να δούμε τις εισφορές που πληρώνουμε. Εμπορευματοποιημένος δεν είναι όταν βασικά - όχι τώρα, αλλά πάντα - στην Ελλάδα ο τομέας Υγείας είχε επίκεντρο το νοσοκομείο και όχι την πρόληψη; Γιατί; Γιατί η πρόληψη απευθύνεται στα δέκα - έντεκα εκατομμύρια Ελλήνων.
Και, βεβαίως, πρέπει να απευθύνεται και στους μετανάστες, στον οποιονδήποτε, δε μας ενδιαφέρει χρώμα, φυλή, αν δουλεύει ή δε δουλεύει. Δε λέμε να πάει να κάνει κανείς μπότοξ, μιλάμε για την υγεία. Αυτό ισχύει για όλους και για όλες, ανεξάρτητα πού δουλεύεις, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ή αν είσαι άνεργος. Ο,τι και αν είσαι με την ταυτότητά σου μπαίνεις, εφόσον έχεις, βεβαίως, πρόβλημα.
Γιατί, λοιπόν, δεν αναπτύχθηκε ο τομέας της Πρόληψης; Δε μιλάμε για Πρόνοια. Η Πρόνοια είναι κάτι πιο ειδικό. Μιλάμε για Πρόληψη. Για να το πω αλλιώς, υποχρεωτικά γενικευμένα τσεκ απ για όλους - και, βεβαίως, θέλει άσκηση μέσα από την Παιδεία - ανάλογα με την ηλικία! Σε άλλους ίσως πρέπει να είναι κάθε δύο χρόνια, σε άλλους μπορεί να πρέπει να είναι κάθε ένα χρόνο. Και δε μιλάμε εξειδικευμένα μόνο σε όσους έχουν πάθηση. Η πρόληψη είναι το κυριότερο.
Αν θέλετε, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, επί σοσιαλισμού και μετά το σοσιαλισμό. Δε σας άρεσε ο σοσιαλισμός. Βεβαίως δε σας άρεσε! Εγώ δεν περίμενα να σας αρέσει. Κι εμείς επικρίνουμε κάποια στοιχεία του. Ομως, σ' αυτόν τον τομέα ούτε η Σουηδία, η οποία ήταν πολύ πρωτοπόρα σ' αυτά τα θέματα, όπως και άλλες σκανδιναβικές χώρες έφθαναν σ' αυτό το επίπεδο. Δείτε την αλλαγή στο προσδόκιμο ζωής που έχει πέσει κατακόρυφα ή δείτε τις ασθένειες.
Εν πάση περιπτώσει, όταν εμείς λέμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτικός τομέας. Ας υπάρχει στην αισθητική, στη βελτίωση του προσώπου, στις ρυτίδες, σ' αυτά που κάνουν γυναίκες και άνδρες. Τώρα πια αβέρτα πηγαίνουν σ' αυτά για να μειώσουν τα χρόνια ηλικίας. Εντάξει, εγώ δε λέω να το πληρώσει αυτό ο ασφαλιστικός οργανισμός, αν μου έρθει να πάω να κάνω δέκα λίφτινγκ!
Αυτό δε γίνεται. Ομως, τα θέματα της Υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται δωρεάν και χωρίς εισφορές. Ποιος παράγει τον πλούτο με τις υπηρεσίες του; Ο άνθρωπος. Δεν είναι κόστος αυτά. Ισα ίσα, ο υγιής θα ανεβάσει οπωσδήποτε και την παραγωγικότητα στην εργασία και την απόδοσή του παντού. Μιλώ σαν γενική τάση.
Με συγχωρείτε, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα. Το Λαϊκό Νοσοκομείο έχει μαγνητικούς τομογράφους που είναι είκοσι χρόνων. Οταν θέλει να κάνει μία πολύ λεπτομερή εξέταση για ασθένεια, σε στέλνει στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. Από τις τρεις μαγνητικές, ο ασθενής θα πληρώσει και τις τρεις και θα δώσει και 140 ευρώ για το υγρό που βάζουν, αν πρέπει να γίνει με υγρό. Τη μία θα την πληρώσει ο ίδιος - μιλάμε τώρα ότι όλα αυτά γίνονται για να γίνει μία ουσιαστική διάγνωση - και τις δύο θα τις δώσει ο ΕΟΠΥΥ μετά από ένα χρόνο.
Γιατί, δηλαδή, το ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, γιατί το ΥΓΕΙΑ έχουν το μηχάνημα το σύγχρονο το σουηδικό - δεν είμαι γιατρός, δεν ξέρω να το πω - που βομβαρδίζει κυριολεκτικά τον όγκο στο κεφάλι και το ανεύρυσμα; Εμείς δε λέμε κάθε νοσοκομείο της Αθήνας να έχει και από ένα τέτοιο μηχάνημα ούτε να το έχεις έξω από το σπίτι σου στο Κέντρο Υγείας, αλλά αυτά πρέπει να υπάρχουν.
Εδώ - και για να τελειώσω - ανεβάζετε το όριο ηλικίας για κάποιες εξετάσεις. Φέρτε μου την επιστημονική έρευνα που λέει ότι για τον καρκίνο του προστάτη οι άντρες πρέπει να κάνουν εξέταση από τα 60 και πάνω ενώ το είχατε από 40 και πάνω. Πείτε μου ότι ξέρετε, η έρευνα έδειξε ότι μέχρι 50 δεν κινδυνεύουν.
Ανεβάσατε το όριο ηλικίας που κάνει η γυναίκα μαστογραφία. Φέρτε μου τώρα την επιστημονική έρευνα που λέει - όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια στατιστικά - ότι η γυναίκα κινδυνεύει από καρκίνο του μαστού από 60 και πάνω, να πηγαίνουμε μετά τα 60 μας να κάνουμε εξέταση. Ποιος έχει όρεξη να πηγαίνει κάθε χρόνο να κάνει μαστογραφία;
Περιορίσατε τις λουτροθεραπείες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην οστεοαρθρίτιδα και σε άλλες παθήσεις. Το λέει η επιστήμη ότι χρειάζεται να κάνεις μία φορά το χρόνο κι όχι δύο; Και γιατί οι γιατροί μάς λένε ότι πρέπει να κάνεις τρεις φορές το χρόνο; Ο φυσικοθεραπευτής παίρνει 50 ευρώ την ώρα για να σου βάλει το μηχάνημα λέιζερ. Πώς τα κόψατε;
Γιατί να υπάρχουν φυσικοθεραπείες μόνο το πρωί στα Κέντρα Υγείας; Μπορεί το πρωί να πάω στη δουλειά μου και το απόγευμα να πάω να κάνω φυσικοθεραπεία. Γιατί πρέπει να πάρω άδεια από τη δουλειά μου; Και πόσες άδειες θα σου δώσει ο εργοδότης σήμερα;
Βοηθητικές ουσίες; Ποιος θα μου πει ποια μου κάνει; Δεν έχουμε πρόβλημα με τα γενόσημα. Οι άλλες χώρες έκαναν 30 χρόνια για να κάνουν τη λίστα με τα γενόσημα. Εμείς σε ένα βράδυ τα φέρνουμε πενήντα - πενήντα. Ε, πώς γίνεται; Είμαι εγώ ειδική να πηγαίνω μετά να ξέρω τα φάρμακα που δε σου κάνουν. Το ένα σου κάνει για τον πονοκέφαλο, το άλλο δε σου κάνει, γιατί έχει μία ουσία που έχεις αλλεργία, για παράδειγμα.
Δεν έχουμε θέμα αρχής με τα γενόσημα και είναι η επιστήμη που καθορίζει αυτά τα θέματα, αλλά εδώ μπαίνει το κέρδος, μπαίνει το μνημόνιο, μπαίνουν οι δανειακές συνθήκες, μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπαίνουν τα συμφέροντα. Μπαίνει η στρατηγική σας, η πολιτική σας, της κυβέρνησης και των προηγούμενων κ.λπ.
Επομένως, εμείς, ως ΚΚΕ, ξεκινάμε και πονηρευόμαστε για όλα, ακόμη και γι' αυτά που από πρώτη ματιά μπορεί να έχετε ένα πειστικό επιχείρημα. Και αυτό γιατί δε βασίζεται στην επιστημονική έρευνα».
«Κύριε υπουργέ, είναι γεγονός ότι μιλήσατε σε χαμηλούς τόνους, όχι στην πολιτική ουσία, αλλά στο ύφος. Επί της ουσίας, δεν ήταν χαμηλοί οι τόνοι. Ομως, δύο φορές σας διέκοψα και - όπως ξέρετε, προσωπικά - δε συνηθίζω να διακόπτω και δε συνηθίζω να κάνω και χαρακτηρισμούς.
Ομως, αισθάνθηκα ότι μας προκαλέσατε παρά το χαμηλό τόνο. Θα σας πω γιατί. Αυτό προκάλεσε και τις δύο φορές τη διακοπή μου. Ζητώ συγνώμη. Δεν το συνηθίζω. Θα σας εξηγήσω τώρα. Λέτε ότι δε γνωρίζετε στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία; Προφανώς, εννοείτε στρατηγική που βλάπτει την Υγεία, γιατί στρατηγική έχει. Δεν μπορεί να μην τη γνωρίζετε. Αλλωστε, κάτι είπατε τώρα τελευταία για τα δημοσιονομικά. Αρα, συμφωνείτε με αυτήν.Δεύτερον, λέτε ότι δε γνωρίζετε αν έχουμε μείωση παροχής υπηρεσιών ή αύξηση κόστους υπηρεσιών ή ελλείψεις. Μα, δεν μπορεί να το λέτε αυτό το πράγμα! Γι' αυτό λέω ότι προκαλέσατε. Εδώ ο απλός άνθρωπος πάει σε ένα νοσοκομείο και βλέπει απέξω από τη μεγάλη επιχείρηση που έχει προμηθεύσει το νοσοκομείο δεν ξέρω τι, μέχρι το βιοτέχνη που έχει κατασκευάσει γάζες, μπαμπάκι.
Πας στο νοσοκομείο να σου κάνουν ένα καρδιογράφημα και δεν έχουν τζελ ή έχουν το τζελ, αλλά δεν έχουν να σε σκουπίσουν. Πας σε άλλο νοσοκομείο - μιλάω για κρατικά νοσοκομεία και μεγάλα και πανεπιστημιακά - να κάνεις εξέταση αίματος και βγαίνεις κρατώντας με το χέρι σου τη φλέβα, γιατί δεν έχουν να σου βάλουν το λευκοπλάστ.
Εμπόρευμα οι ανάγκες του ανθρώπου
Καταρχήν, όταν η αντικειμενική ικανότητα του ανθρώπου προς εργασία είναι εμπόρευμα, εμπόρευμα είναι και οι ανάγκες του. Η Υγεία είχε στοιχεία εμπορευματοποίησης και όταν είχαμε παροχή στο 20% και τώρα που είμαστε στο 1%, 2%. Εμπόρευμα ήταν.Πρώτα πρώτα, πείτε μου διεθνώς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη πόσες βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων, μηχανολογικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού, βοηθητικών υλικών κ.λπ. έχουμε, οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος; Είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, έτσι τις λέμε εμείς και έτσι είναι. Φυσικά, ο καπιταλιστής από την πλευρά του δε φτιάχνει την επιχείρηση για να βοηθήσει το σύνολο - αφήστε τι λέει - ούτε για τις θέσεις εργασίας. Εχει κέρδος. Αρα, υπάρχει ένα στοιχείο κερδοφορίας.
Εχουμε εξάρτηση σήμερα του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα; Εχουμε ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση; Οσο παράγεται και νέα τεχνολογία έχουμε εξάρτηση από εισαγόμενα;
Μάλιστα, εδώ υπάρχει το εξής περίεργο. Εχουμε βιομηχανίες φαρμάκων, οι οποίες βασικά κάνουν εξαγωγή. Μάλιστα, εξάγουν φθηνά φάρμακα, αντί να τα δίνουν στην Ελλάδα και να τα αγοράζουμε εδώ. Αυτά που κυρίως εξάγονται είναι τα φθηνά φάρμακα. Ε, τι να κάνουμε; Το ΚΚΕ είναι αυταρχικό και αυτά θα τα απαγόρευε. Δε θα τα άφηνε. Και παράγουν φθηνά φάρμακα. Μου έλεγαν ότι φθηνό φάρμακο των 5 ευρώ για το πάρκινσον εξάγεται και πουλιέται από το φαρμακείο το πιο ακριβό.
Αρα, ο τομέας είναι εμπορευματοποιημένος. Τι να πούμε; Εμπορευματοποιημένος δεν είναι όταν πληρώνουμε εισφορές για την Υγεία; Για να δούμε τις εισφορές που πληρώνουμε. Εμπορευματοποιημένος δεν είναι όταν βασικά - όχι τώρα, αλλά πάντα - στην Ελλάδα ο τομέας Υγείας είχε επίκεντρο το νοσοκομείο και όχι την πρόληψη; Γιατί; Γιατί η πρόληψη απευθύνεται στα δέκα - έντεκα εκατομμύρια Ελλήνων.
Και, βεβαίως, πρέπει να απευθύνεται και στους μετανάστες, στον οποιονδήποτε, δε μας ενδιαφέρει χρώμα, φυλή, αν δουλεύει ή δε δουλεύει. Δε λέμε να πάει να κάνει κανείς μπότοξ, μιλάμε για την υγεία. Αυτό ισχύει για όλους και για όλες, ανεξάρτητα πού δουλεύεις, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ή αν είσαι άνεργος. Ο,τι και αν είσαι με την ταυτότητά σου μπαίνεις, εφόσον έχεις, βεβαίως, πρόβλημα.
Γιατί, λοιπόν, δεν αναπτύχθηκε ο τομέας της Πρόληψης; Δε μιλάμε για Πρόνοια. Η Πρόνοια είναι κάτι πιο ειδικό. Μιλάμε για Πρόληψη. Για να το πω αλλιώς, υποχρεωτικά γενικευμένα τσεκ απ για όλους - και, βεβαίως, θέλει άσκηση μέσα από την Παιδεία - ανάλογα με την ηλικία! Σε άλλους ίσως πρέπει να είναι κάθε δύο χρόνια, σε άλλους μπορεί να πρέπει να είναι κάθε ένα χρόνο. Και δε μιλάμε εξειδικευμένα μόνο σε όσους έχουν πάθηση. Η πρόληψη είναι το κυριότερο.
Δε χωράει ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία
Υπάρχουν αυξημένες δαπάνες. Μα, κάθε χρόνο επί του ΑΕΠ βάζετε μέσα και τις ιδιωτικές δαπάνες. Βεβαίως αυξάνονται οι δαπάνες για την Υγεία γιατί αυξάνεται και η συμμετοχή της οικογένειας. Αυτό σημαίνει αντικειμενική πρόοδος, δηλαδή και τον άνθρωπο που είναι ενενήντα χρόνων θα τον στείλω στο νοσοκομείο να κάνει εγχείρηση, εφόσον μπορεί - αν ζήσει ένα, δύο ή τρία χρόνια - να έχει μία ποιότητα ζωής.Αν θέλετε, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, επί σοσιαλισμού και μετά το σοσιαλισμό. Δε σας άρεσε ο σοσιαλισμός. Βεβαίως δε σας άρεσε! Εγώ δεν περίμενα να σας αρέσει. Κι εμείς επικρίνουμε κάποια στοιχεία του. Ομως, σ' αυτόν τον τομέα ούτε η Σουηδία, η οποία ήταν πολύ πρωτοπόρα σ' αυτά τα θέματα, όπως και άλλες σκανδιναβικές χώρες έφθαναν σ' αυτό το επίπεδο. Δείτε την αλλαγή στο προσδόκιμο ζωής που έχει πέσει κατακόρυφα ή δείτε τις ασθένειες.
Εν πάση περιπτώσει, όταν εμείς λέμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτικός τομέας. Ας υπάρχει στην αισθητική, στη βελτίωση του προσώπου, στις ρυτίδες, σ' αυτά που κάνουν γυναίκες και άνδρες. Τώρα πια αβέρτα πηγαίνουν σ' αυτά για να μειώσουν τα χρόνια ηλικίας. Εντάξει, εγώ δε λέω να το πληρώσει αυτό ο ασφαλιστικός οργανισμός, αν μου έρθει να πάω να κάνω δέκα λίφτινγκ!
Αυτό δε γίνεται. Ομως, τα θέματα της Υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται δωρεάν και χωρίς εισφορές. Ποιος παράγει τον πλούτο με τις υπηρεσίες του; Ο άνθρωπος. Δεν είναι κόστος αυτά. Ισα ίσα, ο υγιής θα ανεβάσει οπωσδήποτε και την παραγωγικότητα στην εργασία και την απόδοσή του παντού. Μιλώ σαν γενική τάση.
Για τις «παθογένειες»
Φέρατε παράδειγμα το "Αγία Ολγα". Είμαστε κοντά και πηγαίνουμε στο "Αγία Ολγα". Μα, έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού το "Αγία Ολγα"! Η έλλειψη προσωπικού δε δείχνει την ποιότητα των υπηρεσιών; Τώρα λέτε για άλλα νοσοκομεία.Με συγχωρείτε, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα. Το Λαϊκό Νοσοκομείο έχει μαγνητικούς τομογράφους που είναι είκοσι χρόνων. Οταν θέλει να κάνει μία πολύ λεπτομερή εξέταση για ασθένεια, σε στέλνει στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. Από τις τρεις μαγνητικές, ο ασθενής θα πληρώσει και τις τρεις και θα δώσει και 140 ευρώ για το υγρό που βάζουν, αν πρέπει να γίνει με υγρό. Τη μία θα την πληρώσει ο ίδιος - μιλάμε τώρα ότι όλα αυτά γίνονται για να γίνει μία ουσιαστική διάγνωση - και τις δύο θα τις δώσει ο ΕΟΠΥΥ μετά από ένα χρόνο.
Γιατί, δηλαδή, το ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, γιατί το ΥΓΕΙΑ έχουν το μηχάνημα το σύγχρονο το σουηδικό - δεν είμαι γιατρός, δεν ξέρω να το πω - που βομβαρδίζει κυριολεκτικά τον όγκο στο κεφάλι και το ανεύρυσμα; Εμείς δε λέμε κάθε νοσοκομείο της Αθήνας να έχει και από ένα τέτοιο μηχάνημα ούτε να το έχεις έξω από το σπίτι σου στο Κέντρο Υγείας, αλλά αυτά πρέπει να υπάρχουν.
Εδώ - και για να τελειώσω - ανεβάζετε το όριο ηλικίας για κάποιες εξετάσεις. Φέρτε μου την επιστημονική έρευνα που λέει ότι για τον καρκίνο του προστάτη οι άντρες πρέπει να κάνουν εξέταση από τα 60 και πάνω ενώ το είχατε από 40 και πάνω. Πείτε μου ότι ξέρετε, η έρευνα έδειξε ότι μέχρι 50 δεν κινδυνεύουν.
Ανεβάσατε το όριο ηλικίας που κάνει η γυναίκα μαστογραφία. Φέρτε μου τώρα την επιστημονική έρευνα που λέει - όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια στατιστικά - ότι η γυναίκα κινδυνεύει από καρκίνο του μαστού από 60 και πάνω, να πηγαίνουμε μετά τα 60 μας να κάνουμε εξέταση. Ποιος έχει όρεξη να πηγαίνει κάθε χρόνο να κάνει μαστογραφία;
Περιορίσατε τις λουτροθεραπείες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην οστεοαρθρίτιδα και σε άλλες παθήσεις. Το λέει η επιστήμη ότι χρειάζεται να κάνεις μία φορά το χρόνο κι όχι δύο; Και γιατί οι γιατροί μάς λένε ότι πρέπει να κάνεις τρεις φορές το χρόνο; Ο φυσικοθεραπευτής παίρνει 50 ευρώ την ώρα για να σου βάλει το μηχάνημα λέιζερ. Πώς τα κόψατε;
Γιατί να υπάρχουν φυσικοθεραπείες μόνο το πρωί στα Κέντρα Υγείας; Μπορεί το πρωί να πάω στη δουλειά μου και το απόγευμα να πάω να κάνω φυσικοθεραπεία. Γιατί πρέπει να πάρω άδεια από τη δουλειά μου; Και πόσες άδειες θα σου δώσει ο εργοδότης σήμερα;
Για τα γενόσημα φάρμακα
'Η για τα γενόσημα που λέτε, είναι η βασική ουσία. Για ρωτήστε όσους παίρνουμε φάρμακα για την πίεση ή για τη χοληστερίνη, πόσες φορές τα αλλάζουμε; Σου δίνει ένα ο γιατρός, δε σου κάνει και μετά σου δίνει ένα άλλο. Αμα πάω με τη δραστική ουσία και πω ότι θέλω να έχω αυτό - αφού όλες έχουν την ίδια δραστική ουσία - μπορεί εμένα τελικά να μη μου κάνει το φάρμακο, γιατί δεν πέφτει η πίεση και θα το έχω αλλάξει δέκα φορές. Μα, τώρα παίζουμε δηλαδή;Βοηθητικές ουσίες; Ποιος θα μου πει ποια μου κάνει; Δεν έχουμε πρόβλημα με τα γενόσημα. Οι άλλες χώρες έκαναν 30 χρόνια για να κάνουν τη λίστα με τα γενόσημα. Εμείς σε ένα βράδυ τα φέρνουμε πενήντα - πενήντα. Ε, πώς γίνεται; Είμαι εγώ ειδική να πηγαίνω μετά να ξέρω τα φάρμακα που δε σου κάνουν. Το ένα σου κάνει για τον πονοκέφαλο, το άλλο δε σου κάνει, γιατί έχει μία ουσία που έχεις αλλεργία, για παράδειγμα.
Δεν έχουμε θέμα αρχής με τα γενόσημα και είναι η επιστήμη που καθορίζει αυτά τα θέματα, αλλά εδώ μπαίνει το κέρδος, μπαίνει το μνημόνιο, μπαίνουν οι δανειακές συνθήκες, μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπαίνουν τα συμφέροντα. Μπαίνει η στρατηγική σας, η πολιτική σας, της κυβέρνησης και των προηγούμενων κ.λπ.
Επομένως, εμείς, ως ΚΚΕ, ξεκινάμε και πονηρευόμαστε για όλα, ακόμη και γι' αυτά που από πρώτη ματιά μπορεί να έχετε ένα πειστικό επιχείρημα. Και αυτό γιατί δε βασίζεται στην επιστημονική έρευνα».
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
«Σπατάλη» στον καπιταλισμό οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες
Από την παρουσίαση της Επερώτησης του Κόμματος
Παρουσιάζοντας την Επερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι εδώ και χρόνια υπάρχει μια συστηματική προώθηση μέτρων με τα οποία εμπορευματοποιείται ο δημόσιος τομέας της Υγείας και της Πρόνοιας, ενισχύεται η επιχειρηματική του δράση, όπως ενισχύεται και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.
Σήμερα, είπε, αξιοποιούνται οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης για να επιταχυνθούν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιάσει αρκετά χρόνια πριν, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ακόμα. Ενα μέρος των μέτρων αυτών, έχει ήδη εφαρμοστεί στις χώρες τις ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Στην κυριολεξία, τόνισε, δημιουργούνται οι όροι που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο ανθρώπους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα και θεραπείες.
Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Σημειώστε πως ένα μεγάλο μέρος των σημερινών νέων από τις λαϊκές οικογένειες οδηγούνται στην πρόωρη φθορά της υγείας τους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των όρων ζωής τους και τη σχεδόν πλήρη έλλειψη δημόσιων μονάδων με υπηρεσίες πρόληψης.
Τα μέτρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στην Υγεία και στο Φάρμακο, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι μόνιμα και ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων -όπως και της σημερινής- προκειμένου να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή η εξασφάλιση της διατήρησης και αύξησης της κερδοφορίας με τη λήξη της κρίσης στην περίοδο της ανάκαμψης».
Αποδεικνύεται, είπε, ότι το καπιταλιστικό κέρδος και ικανοποίηση λαϊκών αναγκών στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο είναι ασύμβατα μεταξύ τους και ότι η προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων για «νοικοκύρεμα», περιορισμό της «σπατάλης», «εξορθολογισμό των δαπανών», στοχεύει στην ενοχοποίηση κάθε λαϊκού δικαιώματος και ανάγκης στις ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
«Ετσι θεωρείται σπατάλη και πολυτέλεια να έχει ο συνταξιούχος, η μητέρα, το παιδί γιατρούς, εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες σε οργανωμένες δημόσιες μονάδες, σε δωρεάν πρωτοβάθμια υγεία κοντά στον τόπο της κατοικίας τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Με το νέο πακέτο άγριων περικοπών, συνέχισε, η ήδη άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα, θα επιδεινωθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι με τα μέτρα - κόλαση που πάρθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, σφαγιάζονται κυριολεκτικά οι δημόσιες δαπάνες Υγείας που θα πέσουν στο 4,5% από το 6% το 2009, όταν ακόμα και ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών Υγείας του ΟΟΣΑ είναι στο 6,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Την ίδια στιγμή, είπε, φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ιδιωτικές μονάδες και αυξάνεται κατακόρυφα η επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας.
Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε από τον επιχειρηματικό δημόσιο τομέα που αναπτύσσεται, ούτε από τα διάφορα δίκτυα δήθεν φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης τα οποία στήνονται σχεδιασμένα για να διαχειριστούν τη φτώχεια, να απαλλάξουν το κράτος από την ευθύνη του, με παροχή υπηρεσιών για εξαθλιωμένους και στόχο την ενσωμάτωση των κοινωνικών αντιδράσεων».
Σήμερα, είπε, αξιοποιούνται οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης για να επιταχυνθούν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιάσει αρκετά χρόνια πριν, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ακόμα. Ενα μέρος των μέτρων αυτών, έχει ήδη εφαρμοστεί στις χώρες τις ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Στην κυριολεξία, τόνισε, δημιουργούνται οι όροι που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο ανθρώπους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα και θεραπείες.
Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Σημειώστε πως ένα μεγάλο μέρος των σημερινών νέων από τις λαϊκές οικογένειες οδηγούνται στην πρόωρη φθορά της υγείας τους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των όρων ζωής τους και τη σχεδόν πλήρη έλλειψη δημόσιων μονάδων με υπηρεσίες πρόληψης.
Τα μέτρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στην Υγεία και στο Φάρμακο, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι μόνιμα και ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων -όπως και της σημερινής- προκειμένου να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή η εξασφάλιση της διατήρησης και αύξησης της κερδοφορίας με τη λήξη της κρίσης στην περίοδο της ανάκαμψης».
Ασυμβίβαστα Υγεία και επιχειρήσεις
Ο εισηγητής τόνισε ότι ενώ οι ανάγκες του λαού σε δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών διευρύνονται, οι αντίστοιχες παροχές μειώνονται και καλούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη τους.Αποδεικνύεται, είπε, ότι το καπιταλιστικό κέρδος και ικανοποίηση λαϊκών αναγκών στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο είναι ασύμβατα μεταξύ τους και ότι η προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων για «νοικοκύρεμα», περιορισμό της «σπατάλης», «εξορθολογισμό των δαπανών», στοχεύει στην ενοχοποίηση κάθε λαϊκού δικαιώματος και ανάγκης στις ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
«Ετσι θεωρείται σπατάλη και πολυτέλεια να έχει ο συνταξιούχος, η μητέρα, το παιδί γιατρούς, εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες σε οργανωμένες δημόσιες μονάδες, σε δωρεάν πρωτοβάθμια υγεία κοντά στον τόπο της κατοικίας τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Με το νέο πακέτο άγριων περικοπών, συνέχισε, η ήδη άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα, θα επιδεινωθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι με τα μέτρα - κόλαση που πάρθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, σφαγιάζονται κυριολεκτικά οι δημόσιες δαπάνες Υγείας που θα πέσουν στο 4,5% από το 6% το 2009, όταν ακόμα και ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών Υγείας του ΟΟΣΑ είναι στο 6,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Την ίδια στιγμή, είπε, φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ιδιωτικές μονάδες και αυξάνεται κατακόρυφα η επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας.
Συμφέρον του λαού να αντεπιτεθεί
Απέναντι, κατέληξε, σε αυτήν την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, «το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τονίζει την ανάγκη να αντιστοιχίσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Το μόνο που τους περιμένει είναι μόνιμη εξαθλίωση, υπονόμευση της υγείας και της ζωής τους με την όποια μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε από τον επιχειρηματικό δημόσιο τομέα που αναπτύσσεται, ούτε από τα διάφορα δίκτυα δήθεν φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης τα οποία στήνονται σχεδιασμένα για να διαχειριστούν τη φτώχεια, να απαλλάξουν το κράτος από την ευθύνη του, με παροχή υπηρεσιών για εξαθλιωμένους και στόχο την ενσωμάτωση των κοινωνικών αντιδράσεων».
Θα πεθαίνει κόσμος στα σκαλιά των νοσοκομείων!
Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
Στις παρεμβάσεις τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τον λόγο, ανέδειξαν με αναφορές σε συγκεκριμένους τομείς την αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.
Υπηρετώντας, είπε, τη στρατηγική της ΕΕ, δίνετε χώρο στους επιχειρηματίες της Υγείας να κερδοσκοπούν πάνω στις ανάγκες του λαού. Εμείς λέμε ότι κέρδη και ευημερία δεν πάνε μαζί, δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού για Υγεία και θα φτάσουμε στο σημείο να πεθαίνουν άνθρωποι στα σκαλιά των νοσοκομείων, αφού προωθούνται μέτρα - κόλαση. Ολα αυτά, κατέληξε, δείχνουν την ταξική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τόνισε ότι για το ΚΚΕ η Υγεία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τα νοσοκομεία, τόνισε, έχουν «στεγνώσει». Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 56%, αφού περικοπές έγιναν ακόμα και στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα. Τα νούμερα, συνέχισε, είναι αμείλικτα και δείχνουν το σφαγιασμό στις δαπάνες της Υγείας. Σαν αποτέλεσμα, στο τέλος του 2012 θα εκτιναχθεί το συνολικό έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.
Αναφερόμενη στα ΑμΕΑ, κατήγγειλε ότι η ανεργία φτάνει στο 95%, 25.000 παιδιά δεν μπορούν να πάνε στα ειδικά σχολεία και το «Σικιαρίδειο» κλείνει, κάτι που αποτελεί ντροπή. Ολα αυτά, τόνισε, είναι μέτρα μόνιμα, ενισχύουν τους επιχειρηματίες και εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΕ για δημιουργία ακόμα πιο φθηνών εργαζομένων. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καλεί να απορριφθεί αυτή η πολιτική στον τομέα της Υγείας, που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση σε βάρος του αναφαίρετου δικαιώματος στην Υγεία. Να διεκδικηθεί ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας που θα είναι πανελλαδικά ανεπτυγμένο και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι αγρότες, συνέχισε, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης δεν έχουν να πληρώσουν για την Υγεία τους και ζήτησε να παρθούν μέτρα, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας να έχουν όλες τις σύγχρονες υποδομές και να συνδέονται με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία. Χρειάζεται, τόνισε, να συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες Υγείας, να υπάρχουν γιατροί που θα εξυπηρετούν τον κόσμο της υπαίθρου και τα Κέντρα Υγείας να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των γυναικών και των ηλικιωμένων.
Η Ε. Γερασιμίδου, τέλος, τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης χτυπάει τις γυναίκες, αφού κλείνουν υποδομές, όπως για παράδειγμα για τον προγεννητικό έλεγχο, ενώ καταργούνται όλες οι παροχές, όπως το επίδομα τοκετού. Παράλληλα οι ευέλικτες μορφές εργασίας επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, αφού εκτός των άλλων τα ακανόνιστα ωράρια και η μαύρη εργασία δεν καλύπτουν την περίθαλψη, ενώ κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί ή μειώνουν δραστικά τον αριθμό των παιδιών που δέχονται.
Ο Χ. Κατσώτης τόνισε ότι οι αλλαγές στην Υγεία έχουν ταξικό περιεχόμενο και δεν αφορούν «εξορθολογισμό» και «νοικοκύρεμα», αλλά δημιουργούν πελάτες, ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, που πληρώνουν πανάκριβα στους επιχειρηματίες της Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ, είπε, οργανώθηκε ως τέτοιο εργαλείο ιδιωτικοποίησης, έχει σήμερα 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και η χρηματοδότησή του έχει μειωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ από 1,4% για τα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
Αυτή η μείωση, συνέχισε, έχει ως επίπτωση εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους και να πληρώνουν τους γιατρούς. Ετσι δημιουργούνται οι όροι για να οδηγούνται άνθρωποι στο θάνατο, σε μια περίοδο που η επιστήμη έχει κάνει θαύματα. Φτάσαμε, ανέφερε, να ακούμε για επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί και η αιτία δεν είναι οι μετανάστες, όπως ισχυρίζεται η κυρίαρχη προπαγάνδα, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της Υγείας.Υπηρετώντας, είπε, τη στρατηγική της ΕΕ, δίνετε χώρο στους επιχειρηματίες της Υγείας να κερδοσκοπούν πάνω στις ανάγκες του λαού. Εμείς λέμε ότι κέρδη και ευημερία δεν πάνε μαζί, δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού για Υγεία και θα φτάσουμε στο σημείο να πεθαίνουν άνθρωποι στα σκαλιά των νοσοκομείων, αφού προωθούνται μέτρα - κόλαση. Ολα αυτά, κατέληξε, δείχνουν την ταξική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τόνισε ότι για το ΚΚΕ η Υγεία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τεράστιες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση
Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι στόχος της άγριας περικοπής των δαπανών στην Υγεία είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι καθεστώς, είπε, η έλλειψη βασικών υλικών στα νοσοκομεία καθώς και η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων γιατρών, κατάσταση που θα εντείνεται συνεχώς με τη συνεχιζόμενη δραστική μείωση των δαπανών.Τα νοσοκομεία, τόνισε, έχουν «στεγνώσει». Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 56%, αφού περικοπές έγιναν ακόμα και στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα. Τα νούμερα, συνέχισε, είναι αμείλικτα και δείχνουν το σφαγιασμό στις δαπάνες της Υγείας. Σαν αποτέλεσμα, στο τέλος του 2012 θα εκτιναχθεί το συνολικό έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.
Αναφερόμενη στα ΑμΕΑ, κατήγγειλε ότι η ανεργία φτάνει στο 95%, 25.000 παιδιά δεν μπορούν να πάνε στα ειδικά σχολεία και το «Σικιαρίδειο» κλείνει, κάτι που αποτελεί ντροπή. Ολα αυτά, τόνισε, είναι μέτρα μόνιμα, ενισχύουν τους επιχειρηματίες και εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΕ για δημιουργία ακόμα πιο φθηνών εργαζομένων. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καλεί να απορριφθεί αυτή η πολιτική στον τομέα της Υγείας, που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση σε βάρος του αναφαίρετου δικαιώματος στην Υγεία. Να διεκδικηθεί ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας που θα είναι πανελλαδικά ανεπτυγμένο και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τραγική κατάσταση για ύπαιθρο - γυναίκες
Ο Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην ύπαιθρο αφού οι αγρότες βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, είπε, υπολειτουργούν αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό φθάνουν και το 50% ακόμα και αυτών των ξεπερασμένων οργανογραμμάτων, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν μονάδες εντατικής θεραπείας ή άλλες κρίσιμες μονάδες και να αποτελεί πολυτέλεια η ύπαρξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών κάτι που οδηγεί τους ασθενείς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας.Οι αγρότες, συνέχισε, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης δεν έχουν να πληρώσουν για την Υγεία τους και ζήτησε να παρθούν μέτρα, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας να έχουν όλες τις σύγχρονες υποδομές και να συνδέονται με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία. Χρειάζεται, τόνισε, να συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες Υγείας, να υπάρχουν γιατροί που θα εξυπηρετούν τον κόσμο της υπαίθρου και τα Κέντρα Υγείας να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των γυναικών και των ηλικιωμένων.
Η Ε. Γερασιμίδου, τέλος, τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης χτυπάει τις γυναίκες, αφού κλείνουν υποδομές, όπως για παράδειγμα για τον προγεννητικό έλεγχο, ενώ καταργούνται όλες οι παροχές, όπως το επίδομα τοκετού. Παράλληλα οι ευέλικτες μορφές εργασίας επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, αφού εκτός των άλλων τα ακανόνιστα ωράρια και η μαύρη εργασία δεν καλύπτουν την περίθαλψη, ενώ κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί ή μειώνουν δραστικά τον αριθμό των παιδιών που δέχονται.