Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Οργανα χειραγώγησης των συνειδήσεων

ΕΚΘΕΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ 2011
Οργανα των αστών η ΕΡΤ και κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών

Οτι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ανήκουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και της κρατικής ΕΡΤ είναι όργανα των αστών και το βαρύ πυροβολικό στην επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το ποσοστό επί του συνολικού χρόνου παρουσίασης πολιτικών κομμάτων ανά τηλεοπτικό σταθμό, που δημοσιοποιήθηκε χτες.Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που αφορούν μόνο στα δελτία ειδήσεων και τα συμπεράσματα είναι άλλη μια απόδειξη του κάλπικου «πλουραλισμού», της «πολυφωνίας» και της «αντικειμενικότητας».
Για την ετήσια έκθεση της πολιτικής πολυφωνίας αναλύθηκαν συνολικά 6.640 πολιτικές ειδήσεις των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA, ALTER, ANT1, MEGA, NET, ΣΚΑΪ και STAR. Ειδικά για τον ALTER, να σημειωθεί ότι δεν αναφέρονται στοιχεία για το Μάη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, καθώς ο σταθμός είτε δε λειτουργούσε είτε εξέπεμψε ελάχιστα δελτία ειδήσεων.

Τα στοιχεία λοιπόν για το 2011 δείχνουν ότι για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ διατέθηκε ο μισός χρόνος (το 50,71% μεσοσταθμικά), με το υψηλότερο ποσοστό υπερέκθεσής του παρουσιάζεται για μία ακόμη φορά στον ΣΚΑΪ με 54,9% και αμέσως μετά στον ΑΝΤΕΝΝΑ με 54,1%. Για τη ΝΔ διατέθηκε το 23.37%.
«Χαμένος» φυσικά το ΚΚΕ του οποίου οι θέσεις και οι απόψεις συστηματικά αποσιωπούνται από τα κανάλια, λαμβάνοντας ποσοστά μικρότερα της εκλογικής του δύναμης, με «πρωταθλητή» στον αποκλεισμό του και πάλι τον ΣΚΑΪ (5,7%), που ακόμη και όταν «φιλοξενεί» στα δελτία του «πολιτικές ειδήσεις» για το ΚΚΕ είναι για να διαστρεβλώσει τις θέσεις του και να «χτυπήσει» εσκεμμένα τη δράση του.
Η λέξη «αποσιώπηση» δεν υπάρχει για μία χρονιά ακόμη για το ΛΑ.Ο.Σ., καθώς σε όλα τα κανάλια η χρονική του έκθεση είναι αυξημένη. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το «ΣΥΡΙΖΑ», του οποίου η προβολή σε όλους ανεξαιρέτως τους σταθμούς είναι πάνω από το εκλογικό του ποσοστό, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν και η κοινοβουλευτική παρουσία της «Δημοκρατικής Αριστεράς».
Η έκθεση του ΕΣΡ, αποδεικνύει ότι και αυτή η λεγόμενη «ανεξάρτητη αρχή», στην πραγματικότητα λειτουργεί ως «φύλλο συκής» του δήθεν ελέγχου τήρησης της «πολυφωνίας». Τα στοιχεία που παρουσιάζει δε δείχνουν σε καμία περίπτωση την πραγματική κατάσταση, γιατί αφορούν μόνο στα δελτία ειδήσεων. Δε συμπεριλαμβάνουν τις διάφορες «ενημερωτικές» εκπομπές, αλλά και τα κάθε λογής ντόπιας και ξένης παραγωγής ντοκιμαντέρ, με τα οποία γίνεται άθλιος αντικομμουνισμός και παραχάραξη της ιστορίας.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα επιβάλλεται να γυρίσουν την πλάτη τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των καπιταλιστών και να στραφούν στον προλεταριακό Τύπο. Εχοντας καθαρό ότι το δικαίωμα του αγωνιζόμενου λαού να ακούγεται η φωνή του, το δικαίωμα στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό είναι ασυμβίβαστο με την κατοχή των ΜΜΕ από το κεφάλαιο και ιδιαίτερα των τηλεοπτικών που φτάνουν σε κάθε σπίτι μέσα από τις δημόσιες συχνότητες.

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ