Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Γιατί συγκροτούν τις λεγόμενες «πολιτοφυλακές»;

Οι λεγόμενες «ομάδες πολιτοφυλακής» και ο ρόλος τους
 
«Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων (ΕKEO) θεωρεί ότι η χρήση όπλου στα Ελληνικά Σχολεία είναι θέμα χρόνου και ότι πρέπει να ισχύσουν στα σχολεία απαραβίαστα πρωτόκολλα έκτακτης κατάστασης (Standard Emergency Procedures).
Πρόθυμα τα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Οπλων θα επιμορφώσουν τους εκπαιδευτικούς ακόμη και μέσω διαδικτύου για τις δέουσες ενέργειες σε περίπτωση ομηρίας και δολοφονικής επίθεσης σε σχολεία. Ασφαλώς, η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτοφυλακής (Hellenic Civil Guard) που θα συμπεριλάβει και μαθητές των σχολείων στις τάξεις της θα προσφέρει μια μόνιμη επιτήρηση του χώρου και της συμπεριφοράς των παιδιών, προκειμένου να αποφύγουμε το μοιραίο που όμως αργά ή γρήγορα θα συμβεί».
Το παραπάνω κείμενο είναι ένα από τα κείμενα που προβάλλεται στην ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μιας οργάνωσης με το όνομα Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων που επιδιώκει να συγκροτήσει ομάδα με την ονομασία «Ελληνική Πολιτοφυλακή». Κι επειδή το τελευταίο διάστημα έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται πολύς λόγος για κάποιες τέτοιες ομάδες που αυτοαποκαλούνται «ομάδες πολιτοφυλακής», ας δούμε ορισμένα στοιχεία γι' αυτές τις ομάδες.

Ας δούμε τι ακριβώς λένε αυτές οι ομάδες.
Πρότυπο οι ομάδες πολιτοφυλακής των ΗΠΑ
Αναφέραμε στην αρχή του άρθρου ένα απόσπασμα του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Οπλων (ΕΚΕΟ) σχετικά με τα σχολεία, τους μαθητές, τους καθηγητές και τη χρήση όπλων. Στην ιστοσελίδα της ΕΚΕΟ, που αναφέρει ότι έχει ιδρύσει την «Ελληνική Πολιτοφυλακή», σαν παράδειγμα πολιτοφυλακής, αναφέρει αμερικάνικες ομάδες πολιτοφυλακής. Από αυτό, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι ο Θ. Λιόλιος, διευθυντής του ΕΚΕΟ, μετέβη το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2007 με εκπαιδευτική άδεια στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Maryland και σχετική απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, φαίνεται πως υπάρχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Λένε συγκεκριμένα:
«Μια πολύ επιτυχημένη Πολιτοφυλακή στις ΗΠΑ είναι οι Guardian Angels, οι οποίοι σε πολλά σημεία δρουν με τις μεθόδους που θα δράσει η Ελληνική Πολιτοφυλακή (αν και θα έχουμε σημαντικές διαφορές). Παρατηρήστε το βίντεο για να διαπιστώσετε ότι μπορούν να συλλαμβάνουν εγκληματίες και στη συνέχεια καλούν την Αστυνομία να τους αναλάβει. Φέρουν χειροπέδες και περιπολούν σε ομάδες που καλύπτουν όλες τις περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δίνουν δωρεές και στηρίζουν αυθόρμητα αυτές τις οργανώσεις διότι αυξάνουν την ασφάλεια τους. Στην Ελλάδα, βέβαια, η Ελληνική Πολιτοφυλακή θα είναι πιο στρατιωτικοποιημένη και οργανωμένη με πατριωτικό τρόπο. (...)»
Σε άλλη ανακοίνωση αναφέρουν:
«Στις ΗΠΑ υπάρχουν δύο πολιτοφυλακές που ορίζουν τα όρια της Ελληνικής Πολιτοφυλακής όπως το EKEO τη φαντάστηκε και την ίδρυσε. Οι Guardian Angels είναι η ήπια μορφή (...) ενώ οι State Guards όπως αυτή του Τέξας (...)
Οι State Guards των Πολιτειών των ΗΠΑ είναι οπλισμένες, διότι σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται η κατοχή όπλων και η οπλοφορία, ενώ η πολιτοφυλακή ελέγχεται από τους κυβερνήτες των Πολιτειών. Φυσικά, στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η οπλοφορία εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως μεταφορά φορτίων μεγάλης αξίας, η φύλαξη ειδικών κτιρίων και ατόμων. Η Ελληνική Πολιτοφυλακή (Hellenic Civil Guard) ελπίζει στη συνεργασία των Δημάρχων των διαφόρων περιοχών και την συνεργασία των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων. (...) Η Ελληνική Πολιτοφυλακή θα ενισχυθεί από τους Ελληνες Πολίτες και θα διεκδικήσει στο μέλλον το μερίδιο της ιδιωτικής φύλαξης και ασφάλειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρουσιάζουμε επίσης άλλες οργανωμένες πολιτοφυλακές στις ΗΠΑ που προβλέπονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ από τις οποίες η Ελληνική Πολιτοφυλακή θα δανειστεί στοιχεία και ιδιότητες που μπορούν να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα.»
Ποιος είναι ο διευθυντής του ΕΚΕΟ
Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχων Οπλων, όπως αναφέραμε, είναι ο Θ. Λιόλιος διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μόνιμο μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, επιπλέον διδάσκει και στην Εδρα Ειδικών Οπλων της Σχολής Διοίκησης Επιτελών (ταγματάρχες Στρατού Ξηράς). Εχει διδάξει στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και τη Ναυτική Ακαδημία. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, που είναι αναρτημένο στη σχετική ιστοσελίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) τού απένειμε διετή μεταδιδακτορική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία. Μετά από πρόσκληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Maryland και σχετική απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας μετέβη το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2007 με εκπαιδευτική άδεια στις ΗΠΑ.
Κλήθηκε από την ΕΥΠ να αναλύσει στους επιτελείς της θέματα «ασύμμετρων τρομοκρατικών απειλών». «Ακόμη το θαυμασμό του για τα προσόντα του Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου σε θέματα πυρηνικών και ραδιολογικών όπλων εξέφρασε παλαιότερα εγγράφως προς τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας ο Νίκολας Μπερνς Under Secretary of State (USA) (2005-2008)», γνωστός από τη θητεία του στην Αθήνα ως πρέσβης των ΗΠΑ, μετέπειτα υφυπουργός Εξωτερικών. Μάλλον έτσι εξηγείται και το αμερικάνικο πρότυπο στην οργάνωση της πολιτοφυλακής από το ΕΚΕΟ.
«Ερευνητές, υπότροφοι και πάσης φύσεως νυν και τέως συνεργάτες» του ΕΚΕΟ εμφανίζονται και άλλοι καθηγητές στρατιωτικών σχολών (Ευελπίδων και Σχολή Ικάρων) ή στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συνεργασία με την αστυνομία
Σε προχτεσινή ανακοίνωση με τίτλο «Εγχειρίδιο Ομαδάρχη» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΟ, παρέχονται διευκρινίσεις για το ρόλο τους. Λένε:
«Η προσπάθεια αυτή (σ.σ. της πολιτοφυλακής) στις ΗΠΑ τίθεται πάντα υπό την αιγίδα της Αστυνομίας και συνεργάζονται οι τοπικές ομάδες με τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.
(...) Οι τοπικές ομάδες Hellenic Neighborhood Watch (Ελληνική Πολιτοφυλακή) δεν θα παίρνουν εντολές από κανένα αλλά θα τελούν εθελοντικά υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρο Ελέγχου Οπλων, ώστε να έχουν κάποιου είδους συντονισμό.
Ζητούμε το ενδιαφέρον της πολιτείας και των σωμάτων ασφαλείας.
(...) Η προσπάθεια ξεκίνησε από καθηγητές και είναι φιλανθρωπική και διαποτισμένη από αγάπη για το συνάνθρωπο. Πρόθυμα θα δεχθούμε μέλη και Ομαδάρχες από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, συλλόγους, ενορίες κλπ.
Οι τοπικές οργανώσεις είναι πλήρως ανεξάρτητες μετά την επιμόρφωσή τους και μπορούν να επικοινωνούν αν το θέλουν με την κεντρική οργάνωση για υποστήριξη και βοήθεια.
(...) Ακολουθεί το Εγχειρίδιο του Ομαδάρχη Neighborhood Watch (δυστυχώς στα Αγγλικά διότι είναι ακόμη νωρίς και δεν έχουμε μεταφράσει τίποτα, υπάρχουν εθελοντές;).
Με τις αναρτήσεις αυτές ελπίζουμε να γίνει αντιληπτό ότι η Αστυνομία στις ΗΠΑ και άλλες εξελιγμένες χώρες όχι μόνο αποδέχεται αυτές τις προσπάθειες αλλά τις θέτει υπό την αιγίδα της».
Την περασμένη Παρασκευή το ΕΚΕΟ με επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Παρακαλούμε να αποδεχθείτε το αίτημά μας για τη σύσταση μιας άμισθης επιτροπής που θα αποτελείται από επιστήμονες Διδάκτορες του ιδρύματος Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων (EKEO) και αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας (και παράγοντες που εσείς θα επιλέξετε), ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας αυτής της πρωτοβουλίας (σ.σ. εννοούν τη δημιουργία της ελληνικής πολιτοφυλακής».
Από τα παραπάνω φαίνεται τόσο η διασύνδεση με κρατικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ, όσο και η επιδίωξη να συσταθούν ένοπλες ομάδες. Και εμείς βεβαίως μπορούμε να υποθέσουμε ότι δημιουργείται ένας ακόμη ένοπλος μηχανισμός σε διασύνδεση με το κράτος, που στο όνομα της «φύλαξης», είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ταχτεί στην υπηρεσία χτυπήματος του λαϊκού κινήματος.
Αποκατάσταση της τάξης
Αλλη ομάδα είναι η λεγόμενη «Πατριωτική Πολιτοφυλακή». Στην ιστοσελίδα της, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «(Η "Πατριωτική Πολιτοφυλακή") έχει έναν και μόνον Αντικειμενικό Σκοπό, να είναι ΕΤΟΙΜΗ την ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ, Οργανωμένη, Εκπαιδευμένη, Συντεταγμένη, Πειθαρχημένη, Ετοιμοπόλεμη, Ισχυρή. Η λαϊκή εξαθλίωση γιγαντώνεται, μαζί της θεριεύει και η Λαϊκή Οργή, η χρεοκοπία αναπόφευκτη, η εξέγερση της αγανακτισμένης φτωχολογιάς θ' ακολουθήσει αναπόφευκτα... Αίμα και Χάος, αυτό βρίσκεται μπροστά μας».
Εκεί αναλυτικά περιγράφονται όλες οι ασκήσεις που διεξάγουν όσοι συμμετέχουν. Ασκήσεις που γίνονται ιδιαίτερα συχνά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εχουν διεξάγει μέχρι σήμερα πάνω από 20 ορεινές ασκήσεις. Σε ανακοίνωσή τους στις 29 Φλεβάρη «Την προηγούμενη Τετάρτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 23η (νυχτερινή) τακτική ορεινή εκπαίδευση της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής (Αθηνών) Πέντε μήνες εντατικής κι επίμονης διεξαγωγής εβδομαδιαίων ασκήσεων κατόρθωσαν να μετατραπούν... σε "εβδομαδιαία συνήθεια" των Συμπολεμιστών Πατριωτών Μελών της. Με απώτερο σκοπό να βάλουν τη στρατιωτική εκπαίδευση στο πρόγραμμα κάθε Ελληνα...και δη, στο "ημερήσιο πρόγραμμα", κατ' αρχήν, ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ(...)
Πώς μπορεί ένας Πατριώτης να εκπαιδεύεται και να δρα "σαν Πολίτης - Οπλίτης" κάθε μέρα, κάθε ώρα; Αν είσαι εκπαιδευμένος διασώστης, μπορείς να προσφέρεις καθημερινά στο συμπολίτη και στην κοινωνία σου σε κάθε μα κάθε σημείο που μπορεί να βρεθείς στη διάρκεια της μέρας. Μπορείς επίσης κάποιες ώρες της ημέρας σου να εκτελείς περιπολίες "ελέγχου εγκληματικότητας". `Η, ακόμη περισσότερο, μπορείς κάθε μα κάθε ώρα της ημέρας σου να "βλέπεις" και να αναφέρεις "σημεία/στοιχεία εγκληματικότητας". Μπορείς να εκπαιδεύεσαι κάποιες μέρες στις Πολεμικές Τέχνες. Κάποιες άλλες σε σκοπευτήρια. Κάποιες άλλες να κοιμάσαι στους "κοιτώνες Επιφυλακής" μαζί με τους συμπολεμιστές σου. `Η να είσαι απλώς έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθείς από το σπίτι σου στο "Κάλεσμα Συναγερμού" της Διοίκησής σου.
(...) Νέες Περιφερειακές Ομάδες της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής ιδρύθηκαν καλύπτοντας όλη την Ελλάδα και είναι έτοιμες πλέον - με το που θα βρουν η καθεμία τον κατάλληλο Εφεδρο Εκπαιδευτή της - να φορέσουν τις φόρμες παραλλαγής και να ξεκινήσουν τις δικές τους Τακτικές εβδομαδιαίες Ορεινές Εκπαιδεύσεις. Σε Εκατοντάδες μετρώνται επίσης οι συνεργασίες της Ομάδας με Πατριωτικές διαδικτυακές σελίδες και blogs. Επίσης, η Πατριωτική Πολιτοφυλακή εδραίωσε πλέον τη νέα της Δημόσια Παρουσία ακολουθώντας το Δόγμα».
Ο Γ. Ανεστόπουλος, φερόμενος ως μέλος της «Επιτελικής Διοίκησης της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής», επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες αυτές ασκούνται στη χρήση ειδικών όπλων, με σκοπό να επιτεθούν με στόχο την «αποκατάσταση της τάξης». «Πάμε - είπε - σε ερημικές περιοχές και βουνά κι εκεί (ασκούμαστε) τα τάγματα πολιτοφυλακής αποτελούμενα, κυρίως, από απόστρατους, για να αναλάβουμε ένοπλη δράση αν, κι όταν, διασαλευτεί η δημόσια τάξη σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας (...) Εμείς ποντάρουμε σε μια κρίσιμη ώρα. Μόνο τότε θα ενεργοποιηθούμε. Το ποια είναι αυτή η κρίσιμη ώρα, περιμένουμε κάποιο χάος. Ενα αντικειμενικό χάος. Η χρεοκοπία αναγκαστικά θα οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις στη χώρα μας. Οταν έρθει εκείνη η κρίσιμη ώρα, να είστε σίγουροι ότι κάθε Ελληνας σ' αυτό τον τόπο θα έχει κι από ένα όπλο. Ολα βρίσκονται την ώρα του πολέμου».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι μια πρωτοβουλία παράπλευρη από τα Σώματα Ασφαλείας». Και αποκάλυψε ότι πολλοί από αυτούς, «χιλιάδες άτομα, κάθε χρόνο, φεύγουν στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου επιτρέπεται επί πληρωμή η εκπαίδευση σε οποιοδήποτε όπλο θέλει ο καθένας κι εκπαιδεύονται μια χαρά».
Εδώ το λένε ανοιχτά ότι στήνουν ένοπλες ομάδες «για την αποκατάσταση της τάξης», δηλαδή ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Αλλωστε η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» δεν κρύβει τον εθνικιστικό, ακροδεξιό, προσανατολισμό της, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι προβάλλεται μόνιμα και σταθερά από την εφημερίδα «Στόχος», γνωστή για τη φασίζουσα προπαγάνδα της.

Κ. Π.