ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκό παραλήρημα για τις ανάγκες των μονοπωλίων
- Διάλυση βασικών υποδομών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες
- Απογειώνουν τη ληστεία με νέα χαράτσια και φόρους
- Προπομπός το «πακέτο» μέτρων με τα 3,3 δισ. ευρώ που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή
- Ακόμη 12 δισ. ευρώ τον Ιούνη για το κλείδωμα της «συμφωνίας»
Ζωή - κόλαση για την εργατική τάξη, για όλους τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου προετοιμάζει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Το μεταξύ τους «προσύμφωνο» με τα μέτρα που ανακοινώνουν και σχεδιάζουν να τα ψηφίσουν είναι μόνον ο προπομπός για τα απείρως χειρότερα, για αυτά που θα φέρουν με την «κύρια συμφωνία» τους μέχρι τον Ιούνη του 2012. Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) ζήτησαν από το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα της πλουτοκρατίας «ισχυρές διαβεβαιώσεις» για την εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής και τώρα και για μετά τις εκλογές...
Να σημειωθεί πως η λεγόμενη «δημοσιονομική προσαρμογή» δεν περιλαμβάνει τη διάλυση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που άλλωστε δεν καταγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό τους. Το κομμάτι που αφορά άμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό έχει να κάνει με την αποψίλωση και διάλυση βασικών υποδομών εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, όπως νοσοκομεία, Υγεία, Πρόνοια, τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, τις μαζικές απολύσεις στο ευρύτερο Δημόσιο για τις τάχα εξοικονομήσεις κ.ά. Εχει να κάνει επίσης με την απογείωση της φοροληστείας από τα κάθε είδους νέα και παλαιότερης κοπής χαράτσια.Το αντιλαϊκό «δημοσιονομικό» πακέτο που κατεβάζουν τις μέρες αυτές για ψήφιση στη Βουλή περιέχει μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,5% του παραγόμενου ΑΕΠ, όπως οι ίδιοι το περιμένουν να διαμορφωθεί). Ξέχωρα από το προηγούμενο θα προχωρήσουν και τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασίσει, αλλά που ακόμη δεν τα έχουν περπατήσει στην πράξη. Οι ίδιοι τα υπολογίζουν σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, αλλά στην κυριολεξία ο λογαριασμός έχει χαθεί στη χοάνη των μονοπωλίων.
Για φέτος τον Ιούνη προγραμματίζουν την «κύρια συμφωνία», το νέο μνημόνιο 2012 - 2015, με το οποίο ετοιμάζονται να ληστέψουν από το λαό ποσά πάνω από 15 δισ. ευρώ! Για την «εξειδίκευση» των επόμενων νέων μέτρων σχεδιάζουν άμεσα να προχωρήσουν με νέο εφαρμοστικό νόμο και για ποσά ύψους 11,7 δισ. ευρώ, αρκετά από τα οποία σχεδιάζουν να τα βάλουν σε εφαρμογή μέσα στο β' εξάμηνο του 2012!
«Δομικές μεταρρυθμίσεις δαπανών», ονομάζουν κυβέρνηση και τρόικα την προσπάθεια παραπέρα μείωσης μισθών και συντάξεων, την καθήλωση ή και κατάργηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων. Με τις «δομικές αλλαγές» προβλέπουν:
- «Μείωση των δαπανών μισθοδοσίας των απασχολούμενων στο Δημόσιο», δηλαδή παραπέρα μείωση των ήδη πετσοκομμένων μισθών.
- «Μεταρρύθμιση της αποζημίωσης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα», μέχρι τον Ιούνη. Εννοούν την κατάργηση των λεγόμενων «ειδικών μισθολογίων» και άρα τη μείωση των αποδοχών για δικαστές, γιατρούς, καθηγητές, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε Αστυνομία και Στρατό. Από το κονδύλι της μισθοδοσίας τους αναμένεται να περικοπεί το 0,3% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 636 εκατ. ευρώ.
- Μείωση του Προσωπικού: Επαναβεβαιώνεται ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι μέσα στο 2012 πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 άτομα, κύρια από υπηρεσίες και οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Για τις προσλήψεις θα ισχύσει ο κανόνας του «1 προς 5», ενώ παράλληλα: α) θα μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, β) θα αυξάνεται κάθε χρόνο η εργασιακή εφεδρεία, γ) οι θέσεις που χηρεύουν θα καλύπτονται με μετατάξεις.
- Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση: Με αυτόν τον κωδικό καλύπτεται η πολιτική της παραπέρα καρατόμησης των συντάξεων. Οπως αναφέρεται, μέχρι το Μάη του 2012 «θα θεσπίσουμε κάθε δευτεροβάθμια νομοθεσία για να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις». Οπως εξηγείται χωρίς περιστροφές, στόχος είναι η συγχώνευση όλων των Επικουρικών Ταμείων «και θα εισάγουμε ένα θεωρητικά οριζόμενο σύστημα συμμετοχής με έναν παράγοντα βιωσιμότητας». Με δυο λόγια, οι επικουρικές συντάξεις θα εξακολουθήσουν να κόβονται, μέχρι να φτάσουν στα όρια εκείνα που θα εξασφαλίζεται η «βιωσιμότητά» τους.
- Στο κεφάλαιο «Δαπάνες Υγείας», ανοιχτά ομολογείται ότι στόχος είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη «αύξηση του αριθμού των φαρμάκων για την οποία ισχύει η συμμετοχή», ώστε να πληρώνονται τα φάρμακα απευθείας από το εισόδημα των εργαζομένων.
- «Αλλα προγράμματα κοινωνικών επιδομάτων»: Λόγος γίνεται για επιδόματα που κύρια δίνονται σε ομάδες εργαζομένων που είτε βρίσκονται, είτε απειλούνται να βρεθούν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης. Εκτιμούν ότι τα προγράμματα αυτά «παραμένουν κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης» και γι' αυτό χρειάζεται μια «εις βάθος επισκόπηση», δηλαδή, περιορισμός και κατάργηση. Η διαδικασία αυτή «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012».
Νέα φοροχαράτσια
Οι αντιλαϊκές ανατροπές προβλέπουν ακόμα το παραπέρα πετσόκομμα στις φοροελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών, «απλοποίηση» στους συντελεστές ΦΠΑ, που σημαίνει μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) στον υψηλό συντελεστή, την κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, όπως δηλαδή γι' αυτά που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, προαναγγέλλουν:- «Εξάλειψη φορολογικών απαλλαγών και "προνομιακών" φορολογικών καθεστώτων». Προχωρούν σε παραπέρα περικοπές στις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (τόκοι στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια, νοίκια κ.ά.) Περικόπτονται οι απαλλαγές για αγορά α' κατοικίας, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ. Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Καταργείται και ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
- «Απλοποίηση ΦΠΑ»: Θα προχωρήσουν σε μετατάξεις εμπορευμάτων από το χαμηλό (σήμερα 13%) στον υψηλό συντελεστή (23%). Στο στόχαστρο μπαίνουν η λαϊκή κατανάλωση, τα εμπορεύματα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά.).
- «Απλοποίηση του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας»: Στόχος η ενσωμάτωση του ΦΑΠ που πληρώνεται κάθε χρόνο (σήμερα το αφορολόγητο είναι 200.000 ευρώ) με το τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, για το οποίο δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο. Ο νέος ενιαίος φόρος θα απογειώσει στα ύψη τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία.
- «Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος»: Εκτινάσσουν σε νέα ύψη τη φοροληστεία, με μέτρα όπως την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, τη μείωση των φορολογικών κλιμακίων από 8 σήμερα σε 3 ή 4, όπως έχουν προδιαγράψει στις εκθέσεις τους οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί.
Αντιλαϊκές «εξειδικεύσεις»
Στα πρόσθετα «δημοσιονομικά μέτρα» που ξετυλίξουν μέσα στο 2012 έχουν περιλάβει:- Καρατόμηση δαπάνης για φαρμακευτική περίθαλψη τουλάχιστον κατά 1,1 δισ. ευρώ.
- Καρατόμηση επιδοτήσεων σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και στις επιχορηγήσεις προς διάφορους φορείς εποπτευόμενους από τα υπουργεία με σκοπό «εξοικονομήσεις» τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ.
- Καρατόμηση δαπάνης για υπερωρίες νοσοκομειακών γιατρών τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ.
- Μείωση των δαπανών για προμήθειες αμυντικών εξοπλισμών κατά 600 εκατ. ευρώ.
- Μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και στις εκλογικές δαπάνες τουλάχιστον κατά 270 εκατ. ευρώ.
- Μείωση των δαπανών του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
- Παραπέρα περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κ.ά.) για εξοικονομήσεις ύψους 114 εκατ. ευρώ.
- Μείωση κατά 550 του αριθμού των αντιδημάρχων και του συναφούς προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο αντιλαϊκό προσύμφωνο προβλέπουν ανατιμήσεις τουλάχιστον 25% για:
- Τις αντικειμενικές τιμές πάνω στην κατοικία, εξέλιξη που θα εκτινάξει μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως αυτά που αρπάζουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
- Στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και στα εισιτήρια των τρένων.
Ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ
Βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι, φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας προορίζονται για παραχώρηση στα μονοπώλια. Ο προηγούμενος στόχος για τα 50 δισ. ευρώ παραμένει μόνο στα λόγια, αφού δεν μπαίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μετά και την «εσωτερική υποτίμηση» ο στόχος τους μέχρι και το 2015 συρρικνώνεται στα 19 δισ. ευρώ, ποσό που δε φτουράει ούτε για μισή δόση εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους τους. Μέχρι το τέλος Ιούνη 2012 σχεδιάζουν να ξεμπερδεύουν με ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Διεθνές Κέντρο Τύπου. Στο β' εξάμηνο του 2012 βγάζουν στο σφυρί λιμάνια, αεροδρόμια και οδικούς άξονες.Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ
Βάζουν λουκέτο στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας
Σε νέο οικονομικό στραγγαλισμό οδηγούνται χιλιάδες φτωχές εργατικές οικογένειες, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
Το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και στους χιλιάδες δικαιούχους τους ολοκληρώνουν η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η Τρόϊκα με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των δυο Οργανισμών. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος σε μια σειρά από παροχές που αφορούν το δικαίωμα στη στέγη, στον κοινωνικό τουρισμό, στην ψυχαγωγία κλπ. Ταυτόχρονα, στον αέρα - και με τραγικές τις συνέπειες στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους - τινάσσονται μια σειρά από προγράμματα των Οργανισμών που είναι σε εξέλιξη, όπως το δανειοδοτικό, το κατασκευαστικό, η επιδότηση ενοικίου κλπ. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα της ανεργίας για τους 1.400 εργαζόμενους των δυο Οργανισμών.
Συγκεκριμένα το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των δυο Οργανισμών θα σημάνει:- Την κατάργηση (του σαφώς κουτσουρεμένου) κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες.
- Την κατάργηση της επιδότησης επιτοκίου από τον ΟΕΚ για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες. Πάνω από 80.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αλλά και τα χρήματα που μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει στις τράπεζες. Με δεδομένο ότι ήδη οι δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις τους, θα γίνει ακατόρθωτο να αποπληρωθούν τα δάνεια που θα επιβαρυνθούν και με το επιτόκιο που μέχρι σήμερα επιδοτούσε ο Οργανισμός. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα ήδη έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μεταφερθεί η διαφορά που προκύπτει - δηλαδή το επιτόκιο που κατέβαλε ο Οργανισμός - στις πλάτες των δανειοληπτών.
- Την κατάργηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού. Πάνω από 500.000 δικαιούχοι θα χάσουν τη δυνατότητα να κάνουν έστω και το 7ήμερο διακοπών που χορηγούσε η Εργατική Εστία. Σημειώνεται ότι το 2011 είχαν διατεθεί 550.000 δελτία, ενώ αυτά είχαν μειωθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά 30%, καθώς το 2009 είχαν διατεθεί 750.000 δελτία.
- Την κατάργηση της επιδότησης ενοικίου. Οι δικαιούχοι του προγράμματος είχαν ήδη περιοριστεί δραστικά εξαιτίας των νέων κριτηρίων που είχε θέσει η κυβέρνηση. Το 2011 υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε τέλος Δεκέμβρη και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012. Ετσι χιλιάδες φτωχοί εργάτες και οι οικογένειές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έξωσης αφού, χάνοντας το επίδομα, θα αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι τους.
- Την κατάργηση των δανείων αποπεράτωσης και επισκευής κατοικιών. Τα «χρέη» που τρέχουν για πολλούς δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια από τον ΟΕΚ σύμφωνα με πληροφορίες μάλλον θα μεταφερθούν στις εφορείες.
- Το κλείσιμο των 25 βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και φιλοξενούν 2.000 παιδιά εργατών.
- Την κατάργηση των δελτίων Θεάτρου και βιβλίων.
- Την κατάργηση των θερινών και χειμερινών εκδρομικών προγραμμάτων.
Ωφελημένοι οι επιχειρηματίες
Πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα ταμεία των επιχειρηματιών το 2012 καθώς με το κλείσιμο των δυο Οργανισμών οι εργοδότες απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές τους (2% συνολικά και στους δυο Οργανισμούς) που αποτελούν χρήματα από την απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων που παρακρατούνται από την εργοδοσία και αποδίδονται στους Οργανισμούς. Σε κίνδυνο μπαίνουν τα αποθεματικά των δυο Οργανισμών που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 630 εκατομμύρια ευρώ. Οπως και η ακίνητη περιουσία τους. Αυτή τη στιγμή ο ΟΕΚ διαθέτει 1.259 καταστήματα, 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους οικισμούς του σε όλη τη χώρα, καθώς και 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς της χώρας.Γ. Δ.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συμβόλαιο θανάτου για μισθούς και συμβάσεις
Στο απόσπασμα στήνονται και οι συντάξεις
Η νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν είναι συμβόλαιο θανάτου για την εργατική τάξη, σηματοδοτεί τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα στη ζωή της εργατικής τάξης, που διαλύει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, φέρνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες μετατρέπονται ντε-φάκτο σε προνοιακά βοηθήματα. Τα μέτρα, που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναμένεται από ώρα σε ώρα να προωθηθούν από τη συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπουν:1. Αγριο χαράτσι σε όλους τους μισθούς κατά 22% και στους νεοεισερχόμενους νέους κατά 32% και ταυτόχρονα πάγωμα για τα επόμενα χρόνια στα νέα μειωμένα επίπεδα. Η νέα δανειακή σύμβαση που ετοιμάζουν είναι η ταφόπλακα για τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις και προβλέπει:
- Μείωση κατά 22% σε όλα τα επίπεδα των μισθών.
- Ταυτόχρονα, μετά απ' αυτή τη συρρίκνωση, οι μισθοί παγώνουν για όλο το διάστημα της προγραμματικής περιόδου, τουλάχιστον δηλαδή μέχρι το 2015.
- Στους νέους που πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά η μείωση φτάνει το 32% του σημερινού μισθού.
Για τους νέους νεοεισερχόμενους στην εργασία ο μισθός τους θα είναι ακόμα μικρότερος, στα 430 ευρώ, χαμηλότερος δηλαδή και από το σημερινό επίδομα ανεργίας. Ετσι η στρατιά του νέου ευέλικτου και φθηνού δυναμικού είναι έτοιμη να προσφερθεί προς κατανάλωση στα ντόπια και ξένα μονοπώλια. Ετσι επιχειρεί το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η υπερσυσσώρευσή του. Να πώς εννοούν την «ανάπτυξη» οι αμύντορες της νέας αναπτυξιακής πορείας που ευαγγελίζονται ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και με τον έναν ή άλλον τρόπο, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Είναι φανερό ότι η μείωση σε ετήσια βάση συνεπάγεται για τον εργαζόμενο απώλεια 3 μισθών, οι οποίοι προστίθενται στους τρεις ακόμα μισθούς που αφαίρεσαν συνολικά από τους εργαζόμενους τα μέτρα, από το 2009 μέχρι σήμερα (γενίκευση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ανεργία κ.ά.). Με άλλα λόγια, αν πάρουμε ως βάση το εισόδημα που είχε ένας εργαζόμενος το 2009, οι απώλειές του το 2012 θα φτάσουν τους 6 τουλάχιστον μισθούς. Χάνει δηλαδή το 50% του εισοδήματός του!
2. Στις μυλόπετρες και τα βασικά επιδόματα. Η μείωση του κατώτερου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά επιδόματα που εξαρτώνται απ' αυτόν, με πρώτο το επίδομα ανεργίας, που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτερου μισθού. Δηλαδή, το επίδομα πείνας, που σήμερα ισούται με 461 ευρώ το βασικό, θα κατρακυλήσει στα 323 ευρώ! Ανάλογες θα είναι οι μειώσεις και για άλλα επιδόματα που συνδέονται αναλογικά με το βασικό μισθό, όπως το επίδομα ειδικής άδειας στις γυναίκες, που για ένα εξάμηνο μετά την κανονική άδεια λοχείας λαμβάνουν μόνο τον κατώτερο μισθό.
Μάλιστα, σε σχετικό κείμενο ρητά ορίζεται η αναθεώρηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων οικογενειακών επιδομάτων μέσα στο 2012, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος είναι άνεργος και δικαιούται το επίδομα, δε θα το παίρνει, αν, για παράδειγμα, εμφανίζεται να μένει σε δικό του σπίτι ή αν εισπράττει κάποιο ενοίκιο και ...πάει λέγοντας. Αλλωστε, η βύθιση των μισθών θα συμπαρασύρει αντικειμενικά όλο το πλέγμα των επιδομάτων και της Πρόνοιας, αφού ένα επίδομα - όπως το αντιλαμβάνεται η κυρίαρχη πολιτική - δεν μπορεί να βρίσκεται πιο πάνω από το μισθό ενός εργαζόμενου.3. Σχεδιάζεται νέα ισοπέδωση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό όμως είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η «προκαταρκτική δράση», όπως ορίζεται σε σχετικό προσχέδιο του μνημονίου που είδε το φως της δημοσιότητας, θα έχει συνέχεια με τη διαμόρφωση μιας νέας ΕΓΣΣΕ που θα «ενοποιεί» τους μισθούς που προβλέπονται σε αυτήν μέχρι τώρα και κλιμακώνονταν ανάλογα με την προϋπηρεσία και την οικογενειακή κατάσταση.
Ετσι, τον Ιούλη, κυβέρνηση - τρόικα - «κοινωνικοί εταίροι» θα διαμορφώσουν έναν «ελάχιστο μισθό» που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και που πλέον «θα επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία», που, σύμφωνα με το νέο στόχο, πρέπει να είναι «η διασφάλιση ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους»! Ετσι, ο κατώτερος μισθός μετατρέπεται σε «ελάχιστο δίχτυ» που θα πνίξει όλη την εργατική τάξη, αφού δε θα ξεπερνά τα 500 ευρώ.4. Παραμένουν τα σχέδια για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το παραπάνω «δίχτυ» θα βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα και επειδή εκτιμούν ότι οι άμεσες μειώσεις που προωθούνται «μπορεί να πάρουν σημαντικό χρόνο μέχρις ότου απορροφηθούν πλήρως από την αγορά εργασίας», σύμφωνα με το γνωστό προσχέδιο σχεδιάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί τον 13ο και 14ο μισθό. Οι παραπάνω παρεμβάσεις, που σχεδιάζονται, δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είναι το τέλος, αλλά άλλος ένας κρίκος στη μακριά αλυσίδα των αντεργατικών παρεμβάσεων με τις οποίες δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και τους ρίχνουν βορρά στις ορέξεις του κεφαλαίου και στα γρανάζια της ανταγωνιστικότητας που επαγγέλλονται.
5. Καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις. Η επίθεση στους μισθούς επεκτείνεται σε όλες τις συμβάσεις, οι οποίες επί της ουσίας καταργούνται. Ετσι, όλες οι συμβάσεις και κυρίως κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές δεν μπορούν να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από 3 χρόνια και σε κάθε περίπτωση θα λήξουν ένα χρόνο μετά την ψήφιση των μέτρων. Με δεδομένο ότι περίπου 80 κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί, αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση που γίνεται στις κλαδικές συμβάσεις θα έχει άμεση εφαρμογή σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που καλύπτονται απ' αυτές.
Η παρέμβαση αυτή αφορά στη μετενέργεια, δηλαδή στην κατάργηση της δυνατότητας, που υπήρχε μέχρι τώρα, οι όροι αμοιβής και εργασίας της κλαδικής σύμβασης να μεταφέρονται σε ατομικό επίπεδο μετά την παρέλευση έξι μηνών, ακόμα και αν δεν υπήρχε νέα κλαδική σύμβαση. Η διατήρηση αυτών των όρων χάνεται, μερικώς ή εξ ολοκλήρου, ανάλογα με το τελικό σενάριο που θα εγκριθεί. Με βάση τα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, κάτι στο οποίο οι εργοδότες δε θα στέρξουν, μετά την παρέλευση κάποιων μηνών, από τις κλαδικές συμβάσεις θα απομείνει μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός και ανάλογα τον κλάδο και την ειδικότητα αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 50%.Η ανατροπή αυτή, σε συνάρτηση με τη νομοθέτηση που θα απαγορεύει στα συνδικάτα να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), δίνει άλλο ένα όπλο στα χέρια των εργοδοτών να επιχειρήσουν να υπογράφουν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις πολύ χαμηλότερα από τις σημερινές κλαδικές. Πολύ περισσότερο που ο ΟΜΕΔ θα αποφασίζει μόνο για το βασικό μισθό και όχι για τα υπόλοιπα επιδόματα ή άλλες αμοιβές. Πρόσθετα στα παραπάνω θα νομοθετήσουν και το πάγωμα των ωριμάνσεων (τριετίες, πολυετίες) τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα της καταστολής των εργατικών δικαιωμάτων, προαναγγέλλοντας την οριστική τους κατάργηση. Οι παρεμβάσεις δε σταματούν εδώ, καθώς παράλληλα με όλα τα παραπάνω θα ενισχυθεί το διευθυντικό δικαίωμα ώστε μονομερώς οι επιχειρήσεις να επιβάλουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (κατάργηση 8ωρου, απλήρωτη υπερεργασία), αλλά και να κάνουν ακόμα πιο λάστιχο τους όρους εφαρμογής της μερικής απασχόλησης.
6. Νέο μαχαίρι στις συντάξεις. Γύρω απ' αυτό το ζήτημα έχει στηθεί ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ συμφωνούν στο κόψιμο των συντάξεων, ερίζουν αν θα κόψουν το αριστερό ή το δεξί χέρι του συνταξιούχου! Το πραγματικό τους σχέδιο είναι ότι για να «εξοικονομηθούν» - όπως λέει η συγκυβέρνηση - περίπου 325 εκατομμύρια, θα περικόψουν όλες τις επικουρικές κατά 15%, αναδρομικά από την αρχή του έτους - και τουλάχιστον για συντάξεις άνω των 150 ευρώ - ενώ παράλληλα θα μειώσουν στο ίδιο ποσοστό και τις κύριες συντάξεις που αποδίδουν το ΤΑΠ-ΟΤΕ (συνταξιούχοι ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ) και ο ΟΠΑΔ-ΔΕΗ και κατά 7% στο ΝΑΤ, πέραν των πρόσφατων μειώσεων που επιβλήθηκαν μέσα στο 2011.
7. Μειώνουν τις «εργοδοτικές» εισφορές. Στον αντίποδα, οι εργοδότες θα απαλλαγούν από τις εισφορές 2% για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο στερώντας παροχές από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, ενώ σχεδιάζεται και επιπλέον μείωση κατά 3% των εισφορών προς το ΙΚΑ από την αρχή του επόμενου έτους. Απαλλαγή των εργοδοτών θα υπάρξει και σε ορισμένα επικουρικά ταμεία, όπου οι εισφορές τους ξεπερνούν αυτό που αποδίδεται στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Επί της ουσίας, συγκυβέρνηση και τρόικα ρίχνουν ακόμη μια μπαταριά στα Ταμεία, που βουλιάζουν από την κυρίαρχη πολιτική. Αυτή την κατάσταση που οι ίδιοι δημιουργούν, θα την αξιοποιήσουν τα κόμματα του κεφαλαίου για να ξανανοίξουν το Ασφαλιστικό και να προωθήσουν τις επιπλέον προαποφασισμένες ανατροπές σε συντάξεις και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο για μείωση και των κύριων συντάξεων του ΙΚΑ από τον προσεχή Σεπτέμβρη κατά 10% για να καλυφθεί η «τρύπα» που θα δημιουργήσει σε ετήσια βάση η απαλλαγή των επιχειρήσεων. Ετσι μέσα από αυτή την καλά σχεδιασμένη και μακριά αλυσίδα ανατροπών οδηγούμαστε σε συντάξεις προνοιακού επιπέδου και εδώ αποκαλύπτεται τώρα και η σκοπιμότητα της νομοθέτησης από το ΠΑΣΟΚ το 2010 της «βασικής σύνταξης» στο ύψος των 360 ευρώ, ως το μοναδικό επίπεδο που μπορεί να εγγυηθεί το καπιταλιστικό κράτος.
Γ. ΖΑΧ.
από:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ