Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Κλιμακώνουν ενάντια στην εργοδοτική επίθεση

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ
Του έδωσαν την άδεια να φτιάξει δικό του λιμάνι!
Την ίδια ώρα, εκβιάζουν τους εργάτες να σταματήσουν την απεργία
Την ώρα που οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο συνεχίζουν κοντά τέσσερις μήνες το σκληρό αγώνα τους, αντιμετωπίζοντας την αδίστακτη εργοδοσία με απολύσεις και τρομοκρατία, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου προκλητικά και ωμά παραχωρεί στον βιομήχανο Μάνεση και νέα προνόμια, δίνοντας άδεια να κατασκευάσει δικό του λιμάνι μπροστά από το χαλυβουργείο μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της Ελευσίνας.
Την αποκάλυψη έκανε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου του παρουσίασε σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (αριθμ. πρωτ. 189750) με την υπογραφή του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και με ...ημερομηνία 3 Φλεβάρη 2012.
Την ώρα, δηλαδή, που οι χαλυβουργοί βρίσκονταν στην 96η ημέρα απεργίας, και τα συνολικότερα σχέδια για τη μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης για να αυξηθούν τα καπιταλιστικά κέρδη ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, η κυβέρνηση εξασφάλιζε ειδικά για τον Μάνεση και επιπλέον προνόμια με τη δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας ιδιωτικού λιμανιού. Η κυβερνητική απόφαση ικανοποιεί παλιότερη αξίωση της επιχείρησης που σκόνταφτε στη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επιφέρει στον κόλπο της Ελευσίνας και στην οξυμένη αντίδραση όλων των μαζικών φορέων του Θριασίου.

Προκλητικά, όμως, και στις πλάτες των απεργών η κυβέρνηση έσπευσε, εν μέσω απεργίας, να ικανοποιήσει την αξίωση της εργοδοσίας και να της εξασφαλίσει τις υποδομές που θα διευκολύνουν την εντατικότερη και πιο κερδοφόρα αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο (σ.σ. η εταιρεία γνωρίζοντας ότι τα δύο παλιά εργοστάσια σε Βόλο και Βελεστίνο έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής και υψηλό κόστος μεταφοράς καθώς βρίσκονται μακριά από το λιμάνι του Βόλου, έχει βάλει λυτούς και δεμένους, ώστε να εξασφαλίσει: όσο το δυνατόν χαμηλότερα αμειβόμενους εργάτες στον Ασπρόπυργο και όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος μεταφοράς).
Η διοίκηση του σωματείου κατάγγειλε στον υπουργό ότι η κυβέρνηση τόσο με την απόφαση για το ιδιωτικό λιμάνι και με το δάνειο 265 εκατομμυρίων ευρώ που του δόθηκε από τράπεζες πριν ξεκινήσει η απεργία, δίνει πράσινο φως στην εργοδοσία για να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τους εργάτες.
Το σωματείο αποκάλυψε επίσης ότι στη σχετική απόφαση για να εξασφαλιστεί η άδεια για το λιμάνι στον Μάνεση, η κυβέρνηση έκανε δεκτό το σενάριο ότι η επιχείρηση θα έχει 420 άτομα και θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο.
Την ίδια στιγμή, όμως, η εργοδοσία είχε απολύσει ήδη 65 εργαζόμενους και διαμήνυε ότι θα συνεχίσει την «αναδιοργάνωση» της επιχείρησης, δηλαδή συνολικά 180 απολύσεις, καθώς, όπως υποστηρίζει, υπάρχει μείωση των παραγγελιών!
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος αυτής της απόφασης και του προνομίου, όπως αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς όρους της απόφασης, το λιμάνι που θα κατασκευαστεί θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία έως 20.000 τόνους, όταν στο ίδιο το λιμάνι της Ελευσίνας δεν εξυπηρετούνται πλοία πάνω από 8.000 τόνους. Πρακτικά αυτό ίσως να σημαίνει ότι ο Μάνεσης σχεδιάζει αφού τσακίσει - όπως ελπίζει - τους εργάτες στον Ασπρόπυργο, να μεταφέρει εδώ τουλάχιστον μέρος από την παραγωγή του Βελεστίνου, όπου ο φούρνος του έχει ISO (πιστοποίηση λειτουργίας) που λήγει φέτος και δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι σκοπεύει να χτίσει νέο φούρνο στη Μαγνησία.
Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε δήθεν ανενημέρωτος για την απόφαση και δεσμεύτηκε, για μία ακόμα φορά - το έχει κάνει ήδη τέσσερις φορές τον τελευταίο μήνα - ότι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον εργοδότη και την Παρασκευή θα ενημερώσει το σωματείο.
Την ίδια στιγμή, στα αιτήματα που του έθεσαν και πάλι για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, κάλυψη των ενσήμων των ημερών της απεργίας, πάγωμα για ένα χρόνο των δανείων χωρίς πανωτόκια, απάντησε ότι θα τα συζητήσει μόνο μετά τη λήξη της απεργίας!!! Το Σωματείο κατήγγειλε την κυβέρνηση για κοροϊδία και ότι κάνει πλάτες στον Μάνεση, ενώ μετά τη συνάντηση κατέθεσαν την απόφαση σε όλα τα κόμματα της Βουλής.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Κλιμακώνουν ενάντια στην εργοδοτική επίθεση
  • Νέα κινητοποίηση σήμερα, στις 11 π.μ., στο σταθμό του Ηλεκτρικού στην Κηφισιά. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν οι χαλυβουργοί στον εργατόκοσμο όλης της Αττικής
  • Απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ενεργοποίησε χτες η εργοδοσία, μετά τις νέες απολύσεις

Νέα κινητοποίηση σήμερα, στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά, οργανώνουν οι απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», απευθύνοντας κάλεσμα πλατιάς συμμετοχής στους εργαζόμενους, συνδικαλιστές και άλλα λαϊκά στρώματα όλης της Αττικής, αλλά και της χώρας. Οι απεργοί κλιμακώνουν έτσι την πάλη τους και απαντούν στην τρομοκρατία και τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η εργοδοσία, αδίστακτα, προσπαθεί να επιβάλει τα αντεργατικά της σχέδια για να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της εταιρείας και να προστατευτεί η κερδοφορία της, κουρελιάζοντας κάθε δικαίωμα των εργαζομένων.Την πίεση που η εργοδοσία δέχεται από τον παλικαρίσιο αγώνα των απεργών, που σήμερα συμπληρώνει 122 ημέρες απεργίας, φανέρωσαν και οι χτεσινές εξελίξεις. Ετσι μετά τις 15 νέες απολύσεις που η εργοδοσία έκανε την περασμένη Παρασκευή φτάνοντας συνολικά τις 80, χτες το πρωί έβαλε σε πλήρη λειτουργία τους μηχανισμούς προκειμένου να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Προσπάθειες που έπεσαν στο κενό από τη σφυρηλατημένη ταξική ενότητα των απεργών που δεν τρομοκρατήθηκαν και ταυτόχρονα ανακοίνωσαν κλιμάκωση του αγώνα με νέα κινητοποίηση σήμερα στις 11 το πρωί στην Κηφισιά με συγκέντρωση στο σταθμό του ηλεκτρικού και στη συνέχεια πορεία που θα καταλήξει έξω από τα γραφεία της εταιρείας.
Στο κενό ο απεργοσπαστικός μηχανισμός


Οι μηχανισμοί τρομοκράτησης της εργοδοσίας έπιασαν χτες δουλειά από τα ξημερώματα, όταν περίπου στις 5.30 το πρωί τρία φορτηγά της θυγατρικής εταιρείας «Greensteel» (συλλέγει και πουλάει τα σιδηροκαμινεύματα του χαλυβουργείου σε επιχειρήσεις παραγωγής ασφάλτου) εισέβαλαν κυριολεκτικά μέσα στο εργοστάσιο και φόρτωσαν εμπόρευμα.Αμέσως σήμανε συναγερμός και μέσα σε ελάχιστο χρόνο η περιφρούρηση μαζικοποιήθηκε. Αποτέλεσμα η προσπάθεια της εργοδοσίας να πέσει στο κενό αφού οι απεργοί μπλόκαραν τα φορτηγά στην έξοδο. Αρκετή ώρα αργότερα στο χώρο έφτασε και η αστυνομία με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Δυτικής Αττικής, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο του σωματείου ότι έχει γίνει μήνυση και ότι απειλείται με σύλληψη και αυτόφωρο. Ξεκάθαρα το σωματείο διαμήνυσε στην αστυνομία ότι δε θα επιτρέψουν την έξοδο στα φορτηγά αν δεν αδειάσουν πίσω το εμπόρευμα.
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιώκας.
Επιασαν δουλειά και τα τσιράκια
Η επίθεση της εργοδοσίας είχε εκφραστεί και σε άλλο μέτωπο όταν περίπου στις 8 το πρωί εμφανίστηκαν στην πύλη γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας. Προφανώς συντονισμένοι με την εργοδοσία συνόδευαν δικαστικό κλητήρα που επέδωσε στο σωματείο εξώδικη διαμαρτυρία - δήλωση. Με τις υπογραφές τριών από τους ανθρώπους της εργοδοσίας προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι υπάρχει παραβίαση του καταστατικού στις Γενικές Συνελεύσεις και ειδικότερα ότι δεν ελέγχεται η απαρτία, δε γίνεται μυστική ψηφοφορία και συμμετέχουν άτομα που δεν είναι μέλη του σωματείου, αλλά επηρεάζουν τις αποφάσεις. Επιχειρήματα που ξέρουν ότι είναι αστήριχτα καθώς:
-- Σε κάθε ΓΣ όσοι συμμετέχουν υπογράφουν στο σχετικό βιβλίο όπου διαπιστώνεται και η απαρτία.
-- Ο τρόπος διεξαγωγής ψηφοφορίας τέθηκε πρόσφατα μετά από δικό τους αίτημα στο ίδιο το σώμα της ΓΣ και εκείνο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να γίνεται με ανάταση των χειρών.
-- Τα άτομα που αναφέρουν ότι δεν είναι μέλη του σωματείου είναι συνδικαλιστές από δεκάδες κλάδους που παρευρίσκονται και χαιρετίζουν, εκφράζοντας την πρωτόγνωρη και έμπρακτη αλληλεγγύη όλου του ελληνικού λαού. Ενέργεια εντελώς διαφορετική φυσικά από αυτή που χρησιμοποίησε το εργοδοτικό σωματείο του Βόλου, το οποίο, προκειμένου να υποτάξει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το 5ωρο, απέκλεισε από τη Γενική Συνέλευση όλους τους συνδικαλιστές!!!
Αποκορύφωμα στο εξώδικο αποτελεί η επισήμανσή τους ότι εκπροσωπούν 70 ακόμα εργαζόμενους από τους οποίους έχουν εξουσιοδοτηθεί. Πρόκειται για την περιβόητη λίστα που κυκλοφορούσαν χωρίς κανείς να έχει δει εδώ και ημέρες και για την οποία όπως είχε κατήγγειλε με ανακοίνωση το σωματείο: «Με διάφορα ψέματα, σε ένα λευκό χαρτί, το οποίο το κρατάνε και κρυφό, μάζεψαν ορισμένα ονόματα συναδέλφων που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν οπουδήποτε. Υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι ακούγεται το όνομά τους σε αυτή τη λίστα, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν τίποτα. Αρκετοί συνάδελφοι δηλώνουν ότι ψήφισαν να σταματήσει η απεργία, αλλά σέβονται το αποτέλεσμα και συνεχίζουν να είναι απεργοί, αυτό είναι το σωστό. Να μη δεχτεί κανείς να χρησιμοποιηθεί σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός του ΜΑΝΕΣΗ».
Κλιμακώνεται η αλληλεγγύη από όλο τον πλανήτη
Σε εκδήλωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, συμμετείχε μέσω δορυφορικής σύνδεσης ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των απεργών χαλυβουργών Γιώργος Σιφωνιός. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) του περασμένου Σαββάτου και τη διοργάνωσε το «Hellas Radio». Η αναμετάδοση έγινε απ' την πύλη του εργοστασίου, απ' όπου ο Γ. Σιφωνιός, αφού εξήγησε την κατάσταση του αγώνα τους, επισήμανε την αποφασιστικότητα των απεργών να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη. Στην πύλη του εργοστασίου βρισκόταν και ομάδα περιφρούρησης. Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές της εκδήλωσης αλληλεγγύης τόνισαν ότι εκτός από την ηθική θα παράσχουν και υλική υποστήριξη, τονίζοντας πως ο αγώνας των χαλυβουργών έχει ήδη γίνει γνωστός στις ΗΠΑ. Μάλιστα, τους απεργούς χαιρέτισε και συνδικαλιστής της United Steel Workers (Ενωμένοι Εργάτες Μετάλλου) των ΗΠΑ. Στην εκδήλωση ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, ενώ όλη η εκδήλωση μεταδιδόταν ραδιοφωνικά.
Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδέσμων Αυστραλίας έχει ήδη αρχίσει οικονομική εξόρμηση για τους χαλυβουργούς και στις 18 Μάρτη θα γίνει ειδική εκδήλωση για την υλική υποστήριξη. Ταυτόχρονα, συντάχθηκε υπόμνημα, από συνδικαλιστικούς φορείς και κοινωνικούς οργανισμούς, υποστήριξης του ελληνικού λαού στον αγώνα του εναντίον του κεφαλαίου. Αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητας θα είναι συλλαλητήριο έξω από τα ελληνικά προξενεία.
Tη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα του εργατών - απεργών εξέφρασε με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Ludwigsburg Γερμανίας. Οπως σημειώνουν: «Η πολιτική της EE και οι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που αξιοποιεί η εργοδοσία της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ", είναι στους Ελληνες εργαζόμενους μετανάστες γνωστοί. Τους ίδιους εκβιασμούς και την ίδια τρομοκρατία βιώνουμε και εμείς. O αγώνας σας αυτός είναι και δικός μας αγώνας. Η νίκη σας θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης των Ελλήνων χαλυβουργών
Οικονομική εξόρμηση (με συλλογή κουπονιών και ειδικό τραπεζικό λογαριασμό) για την ενίσχυση των ηρωικών απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» διοργανώνουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών της Ισπανίας και οι Κολλεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, για να στηρίξουν τον αγώνα τους και υλικά.
Σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Η πάλη αυτών των εργατών μαζί με την πάλη όλων των εργατών του κόσμου που αντιστέκονται ενάντια στην επίθεση των καπιταλιστών απαιτεί όχι μόνο ηθική, αλλά και οικονομική στήριξη. Γι' αυτό αποφασίσαμε να καλέσουμε τους εργαζόμενους να στείλουν από το υστέρημά τους τη βοήθειά τους ως έμπρακτη πράξη διεθνισμού, δείχνοντας ότι η πάλη της εργατικής τάξης είναι μια, ανεξάρτητα από χώρες».
Αγωνιστικά κούλουμα
Αγωνιστικά, στο χώρο του εργοστασίου με τη συμπαράσταση πολλών απλών εργαζομένων και ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων, γιόρτασαν τα κούλουμα οι απεργοί χαλυβουργοί. Από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στο χώρο του εργοστασίου είχαν στηθεί τα τραπέζια με τα σαρακοστιανά που συμπληρώθηκαν με τις 600 λαγάνες που προσέφερε το ΠΑΜΕ στους απεργούς και τις οικογένειές τους. Οι μεζέδες και το κρασί ήταν άφθονα και συμπληρώθηκαν από λαϊκά και εργατικά τραγούδια που έπαιξαν μουσικοί που βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών και τραγούδησαν δηλώνοντας ότι θα βρίσκονται στο πλευρό τους μέχρι τη νίκη. Στο χώρο τσουγκρίζοντας με τους απεργούς χαλυβουργούς βρέθηκε και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ