Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ενταση του αγώνα ενάντια στα χαράτσια

Κλιμάκωση της δράσης ενάντια σε χαράτσια - διακοπή ηλεκτροδότησης
Κλιμακώνεται καθημερινά η δράση των Συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Αγώνα, ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα που αποστέλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στον αισχρό εκβιασμό «ή πληρώνεις ή δεν έχεις ρεύμα». Ηδη, έχει σταλεί μεγάλος όγκος από τέτοιους λογαριασμούς στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν ή δε θέλουν να πληρώσουν για να μη στερηθούν από βασικές τους ανάγκες, ανάγκες που αν δεν τις καλύψουν θα δυσκολέψουν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται «στο πόδι» σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, ώστε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, που οργανώνεται, σχεδιάζεται και υλοποιείται με συγκεκριμένες δράσεις, να μην πληρώνει ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, η λαϊκή οικογένεια το χαράτσι και να το ακυρώσουν στην πράξη.
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρη και με αυτό το μέτρο οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Γιατί: Εκβιάζει με τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Δεν εξαιρεί κανέναν από την πληρωμή του. Η επιβολή του χαρατσιού θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2015, χωρίς να αποκλείεται να πάρει μόνιμο χαρακτήρα, αν δεν υπάρξει οργανωμένη μαζική λαϊκή αντίδραση για να ανατρέψει στην πράξη το μέτρο. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το ΚΚΕ, την περασμένη βδομάδα, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία ζητά την αναδρομική κατάργηση των χαρατσιών που επιβλήθηκαν και συγκεκριμένα της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα», του «τέλους επιτηδεύματος», του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους για τα ακίνητα». Ακόμα, προτείνεται, ανάμεσα σε άλλα, η επιστροφή των χρημάτων σε όλους όσοι έχουν ήδη πληρώσει.
Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πολυκατοικίες, παντού, άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά ακόμα κι εκείνοι που έχουν αλλά θα στερήσουν την οικογένειά τους από φαΐ, γιατρό, κάλυψη άλλων βασικών αναγκών για να πληρώσουν το χαράτσι, ψάχνουν τρόπους αντίστασης στο μέτρο. Και είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη μέτρα όπως: Λουκέτα στα ρολόγια, να μην ανοίγουν την πόρτα όταν έρχονται συνεργεία για να κόψουν το ρεύμα, επανασύνδεση ρεύματος αν τελικά κοπεί, κ.ά.
Το κρίσιμο ζήτημα για όλες τις εργατικές οικογένειες, για όλους τους εργαζόμενους, σχετικά και με τα πρακτικά μέτρα που υποδεικνύονται, είναι να αναπτυχθεί ένα ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη και το λαϊκό κόσμο στην κατεύθυνση να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό μέτρο του χαρατσιού και να μη γίνουν διακοπές ρεύματος. Δε φτάνουν από μόνες τους οι νομικές υποδείξεις και τα πρακτικά μέτρα. Ηδη, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Λαϊκές Επιτροπές. Στην κατεύθυνση του να μπουν εμπόδια έχει σημασία να δούμε πιο συγκεκριμένα, τι πρακτικά μέτρα προτείνονται από νομικούς κύκλους αλλά και από δήμους που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Μέτρα που αν προχωρήσουν μαζικά, με οργανωμένο τρόπο, μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, μπορούν να βάλουν εμπόδια.
Συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα
Αυτά τα μέτρα αφορούν σε πρακτικές ενέργειες στην κατεύθυνση απομόνωσης του χαρατσιού από τον υπόλοιπο λογαριασμό της ΔΕΗ και άρνησης πληρωμής του.
Συγκεκριμένα:
Πληρωμή μέσω ΑΤΜ: Επιλέγουμε τράπεζα στην οποία έχουμε λογαριασμό. Πατάμε κατά σειρά τις εξής επιλογές: «Αλλες Συναλλαγές», «Πληρωμές ΔΕΚΟ», «ΔΕΗ». Πληκτρολογούμε το 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής συναλλαγής που υπάρχει πάνω στο λογαριασμό και, τέλος, γράφουμε ως ποσό πληρωμής μόνο το ποσό που προκύπτει αφού αφαιρέσουμε τη δόση του χαρατσιού. Το μηχάνημα κάνει αυτόματη ανάληψη από το λογαριασμό μας. Ο τρόπος αυτός ισχύει ήδη και χρησιμοποιείται τόσο για εξόφληση όσο και για άτυπους διακανονισμούς δόσεων.
Πληρωμή μέσω ΚΑΣ (τα μηχανήματα που βρίσκονται στις τράπεζες). ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με παραπάνω, με τη διαφορά ότι βάζουμε μέσα στο μηχάνημα το ποσό που θέλουμε να πληρώσουμε.
Στη συνέχεια, κοινοποιούμε στη ΔΕΗ με μαζικό τρόπο (μέσω των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών κλπ.) αντίγραφο της συναλλαγής με την τράπεζα, δηλώνοντας γραπτά ότι το ποσό που πληρώσαμε αφορά το ρεύμα και τα τέλη υπέρ Δήμων και ΕΡΤ και όχι το χαράτσι. Σε περίπτωση που η ΔΕΗ αρνηθεί να παραλάβει τη δήλωση με τα αντίγραφα πληρωμής, στέλνουμε ομαδικό εξώδικο για να τα παραλάβει, πάλι μέσω των σωματείων κ.λπ.
Τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο γιατί έτσι κι αλλιώς μόνο με την οργανωμένη πάλη μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και να έχει αντίκρισμα ο αγώνας. Εχει μεγάλη σημασία αν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες μαζικά χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τρόπο πληρωμής του ποσού που αντιστοιχεί μόνο στο ρεύμα και, ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα μαζέψουν τους λογαριασμούς και γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις.
Αμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η παρεμπόδιση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν ούτε το χαράτσι ούτε το ρεύμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, ώστε να μη διακόψουν το ρεύμα. Επίσης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων για ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο, με τις οποίες θα ζητείται από τον ειρηνοδίκη με προσωρινή διαταγή να απαγορεύσει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα. Εχει μεγάλη σημασία και αυτή η διαδικασία να γίνει μαζικά, ώστε να έχει αποτελέσματα.
Και σε αυτήν την περίπτωση, τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο, με οργανωμένη δράση για να έχει αποτέλεσμα αυτή η μορφή πάλης.

Κ. Πασ.

Χαράτσι που θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2015
Μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης», με εφαρμογή τουλάχιστον για ολόκληρη την περίοδο του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι και το έτος 2015 είναι όλα τα αντιλαϊκά χαράστια που ήδη νομοθέτησαν και κλιμακώνονται από το μαύρο μέτωπο - κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Τέτοιο είναι και το χαράτσι για τα ακίνητα, γίνεται δηλαδή μόνιμος «θεσμός», συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού κράτους, όπως συμβαίνει σήμερα για παράδειγμα με τον ΦΠΑ πάνω στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης. Η αντιλαϊκή «ταρίφα» ξεκινά από τα 3 ευρώ για κάθε τετραγωνικό και για αντικειμενικές τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ και κλιμακώνεται μέχρι και τα 16 ευρώ για τις ιδιαίτερα ακριβές περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι πάνω από τα 5.000 ευρώ το τ.μ.
Οι συντελεστές ανάλογα με την τιμή ζώνης της κάθε περιοχής είναι:
3 ευρώ για τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ
4 ευρώ για τιμές ζώνης 501- 1.000 ευρώ
5 ευρώ για τιμές ζώνης 1.001 - 1.500 ευρώ
6 ευρώ για τιμές ζώνης 1.501 - 2.000 ευρώ
8 ευρώ για τιμές ζώνης 2.001 - 2.500 ευρώ
10 ευρώ για τιμές ζώνης 2.501 - 3.000 ευρώ
12 ευρώ για τιμές ζώνης 3.000 - 4.000 ευρώ
14 ευρώ για τιμές ζώνης 4.001 - 5.000 ευρώ
16 ευρώ για τιμές ζώνης πάνω από τα 5.001 ευρώ
Οι παραπάνω συντελεστές και η σχετική επιβάρυνση ισχύει μόνο για ακίνητα που είναι ηλικίας πάνω από 26 χρόνων. Σε περίπτωση που πρόκειται για νεότερες οικοδομές, υπολογίζονται προσαυξήσεις ανάλογα με την ηλικία της κατοικίας. Αν το ακίνητο είναι μέχρι και 5 χρόνια, τότε η προσαύξηση είναι της τάξης του 25%. Για ακίνητα 5-9 χρόνων 20%, 10-14 χρόνων 15%, 15-19 χρόνων 10% και 20-25 χρόνια 5%.
Σύμφωνα με τον αρχικό νόμο, τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, όπως πρόσφατα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της συγκυβέρνησης το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία θα το πληρώνουν και όλοι οι άνεργοι που:
  • Βγαίνουν στην ανεργία μέσα στο τελευταίο 6μηνο, από την ημερομηνία υπολογισμού, ανεξάρτητα και από το ύψος του οικογενειακού τους εισοδήματος, δηλαδή ακόμη και για μηδαμινά ποσά εισοδήματος, ακόμη και για την περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι βρεθούν στην ανεργία.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα (το ζευγάρι) πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο (!) με «προσαύξηση» 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. «Υποχρεώνουν», δηλαδή, να το πληρώνουν μέχρι και ψευτοεπιδοτούμενοι άνεργοι με σύζυγο που είτε δουλεύει στη «χάση και στη φέξη» είτε επίσης είναι ψευτοεπιδοτούμενος άνεργος!
  • Το χαράτσι πληρώνεται και από τους άνεργους με μικρομεσαία οικογενειακή ιδιοκτησία ακόμη και για την περίπτωση που είναι φεσωμένοι στις τράπεζες για κάποιο στεγαστικό δάνειο που πήραν στο παρελθόν.
  • Το «μειωμένο» χαράτσι που φτάνει σε 0,5 ευρώ στο τετραγωνικό μέτρο (!) υπολογίζεται στα άτομα με αναπηρία πάνω από 80% όπως και στα λαϊκά νοικοκυριά με προστατευόμενα ανάπηρα παιδιά. Επίσης, στους πολύτεκνους, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.
  • Εξευτελιστικές διαδικασίες έχουν προβλέψει για ακραίες περιπτώσεις φτώχειας, καλώντας τους παντελώς ανήμπορους να αποδείξουν την καταστάσή τους στις αρμόδιες Εφορίες, οι οποίες και θα «αποφανθούν».
  • Εκβιάζουν με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε 80 μέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού, αν και στην πρόσφατη «πράξη νομοθετικού περιεχομένου» δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό.

Α. Σ.