Απαλλάσσουν, ταυτόχρονα, τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές και τις μετακυλίουν στους εργαζόμενους
Νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, η τρίτη κατά σειρά μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες και την επιβολή φόρου - «πόρου» στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και γενικά το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στη χτεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στο Γενάρη:
Συνολικά, οι ετήσιες απώλειες των συνταξιούχων θα ανέλθουν στα 650 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου το 2015 μόνο για τις επικουρικές οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης μέσα και από αυτές τις παρεμβάσεις, είναι να οδηγηθούμε σε ένα νέο «μοντέλο» επικουρικών συντάξεων, στο ελάχιστο επίπεδο, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση και χρηματοδότηση και με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, μέσα από ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο, τουλάχιστον για το τμήμα της σύνταξης μετά το 2001, απ' όταν δηλαδή ξεκίνησαν να υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία. Το πέρασμα σε επικουρικό σύστημα με ατομικές μερίδες, θα σηματοδοτήσει παραπέρα συρρίκνωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και της εσωτερικής αλληλεγγύης του συστήματος.
Οι μειώσεις που θα εξασφαλιστούν για λογαριασμό του ΣΕΒ, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών, θα μετακυληθούν στα λαϊκά στρώματα μέσω ενός νέου φόρου - «πόρου», ο οποίος θα κατευθύνεται προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να καλύψουν τις απώλειες που θα έχουν. Ετσι, το υπουργείο σχεδιάζει και επεξεργάζεται νέο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Ασφάλισης και για το σκοπό αυτό θα έχει συναντήσεις με τεχνοκράτες από χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» που αξιώνει ο ΣΕΒ θα τη φορτωθεί ο λαός.
1. Θα επιβληθεί νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 15%. Σε ορισμένα Ταμεία, η μείωση θα φτάσει το 25%, δηλαδή θα χαθεί το 1/4 της επικουρικής. Ιδιαίτερα στοχοποιούνται οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), του πολυπληθέστερου επικουρικού Ταμείου (σήμερα ανέρχονται στους 645.000, σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη), όπου θα επιβληθεί η ανώτερη μείωση, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πολύ υψηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης και το ύψος των συντάξεων που δίνει το Ταμείο.
Οι νέες απώλειες θα προστεθούν στο χαράτσι του 3% έως 10% για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ και την επιπλέον μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ, που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβρη, με ανάλογες μειώσεις σε ορισμένα εφάπαξ. Με δεδομένο ότι η μέση επικουρική σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 228,4 ευρώ, η νέα μείωση που θα επιβληθεί από τις αρχές του 2012, θα τη ρίξει στα 195 ευρώ περίπου. Ειδικά για το ΕΤΕΑΜ, η μείωση θα είναι μεγαλύτερη και η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου θα πέσει ακόμα χαμηλότερα, αφού σήμερα ανέρχεται στα 212,1 ευρώ!Συνολικά, οι ετήσιες απώλειες των συνταξιούχων θα ανέλθουν στα 650 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου το 2015 μόνο για τις επικουρικές οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
2. Παράλληλα με τη μείωση, με το νομοσχέδιο θα προωθηθεί η ενοποίηση των 5 μεγαλύτερων επικουρικών Ταμείων, που θα καλύπτουν 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνουν το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ, το ΤΑΥΤΕΚΩ (πρώην ΔΕΚΟ), το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα). Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να χρηματοδοτήσει τα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα μέσα από τα αποθεματικά αυτών που έχουν πλεονάσματα, δηλαδή φορτώνοντας πάλι το κόστος στους εργαζόμενους, μέχρι να τα οδηγήσει και αυτά σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ολα τα παραπάνω, οδηγούν σε ένα «μοντέλο» - όπως είπε ο υπουργός Εργασίας - και σε ένα επίπεδο συντάξεων «με βάση τις αντοχές των ταμείων», απέναντι στα οποία οι μόνοι συνεπείς είναι οι ασφαλισμένοι, που δε χρωστάνε δεκάρα, σε αντίθεση με το κράτος και τους εργοδότες που τα έχουν αφαιμάξει. Μόνο στο ΙΚΑ, η ετήσια εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων έχει φτάσει τα 6 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος της αφορά και την επικουρική ασφάλιση.Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης μέσα και από αυτές τις παρεμβάσεις, είναι να οδηγηθούμε σε ένα νέο «μοντέλο» επικουρικών συντάξεων, στο ελάχιστο επίπεδο, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση και χρηματοδότηση και με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, μέσα από ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο, τουλάχιστον για το τμήμα της σύνταξης μετά το 2001, απ' όταν δηλαδή ξεκίνησαν να υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία. Το πέρασμα σε επικουρικό σύστημα με ατομικές μερίδες, θα σηματοδοτήσει παραπέρα συρρίκνωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και της εσωτερικής αλληλεγγύης του συστήματος.
Μετακυλίουν στο λαό τις εργοδοτικές εισφορές!
Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκε και η ατζέντα των εργασιακών, που όμως σχετίζεται άμεσα με το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη σύναψη συμφωνίας των «κοινωνικών εταίρων», με την οποία επιδιώκεται πρώτα απ' όλα η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» και ειδικά των ασφαλιστικών εισφορών. Ηδη για το σκοπό αυτό έχει γίνει ένας πρώτος γύρος συναντήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ και αναμένονται νέες συναντήσεις το επόμενο διάστημα.Οι μειώσεις που θα εξασφαλιστούν για λογαριασμό του ΣΕΒ, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών, θα μετακυληθούν στα λαϊκά στρώματα μέσω ενός νέου φόρου - «πόρου», ο οποίος θα κατευθύνεται προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να καλύψουν τις απώλειες που θα έχουν. Ετσι, το υπουργείο σχεδιάζει και επεξεργάζεται νέο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Ασφάλισης και για το σκοπό αυτό θα έχει συναντήσεις με τεχνοκράτες από χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» που αξιώνει ο ΣΕΒ θα τη φορτωθεί ο λαός.
από : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ