Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ετοιμάζει τη νέα έφοδο κατά εργαζομένων και συνταξιούχων



Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η κυβέρνηση την επίθεση κατά εργαζομένων και συνταξιούχων. Τη βδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, ξεκαθάρισε πως η αντεργατική επέλαση είναι δίχως ημερομηνία λήξης. Με δύο συνεντεύξεις του, δεν άφησε κανένα περιθώριο: Η πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με τους ίδιους και ταχύτερους ρυθμούς, έτσι ώστε να είναι μέσα στους χρόνους για την προώθηση των απαιτούμενων αντεργατικών ανατροπών. Η δραστική συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ, το πετσόκομμα των συντάξεων και η συνέχιση της αντιασφαλιστικής επέλασης αποτελούν μιαν ενιαία στοχευμένη πολιτική, ενάντια στην εργατική τάξη.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αξιοποιεί κάθε προπαγανδιστικό μέσο και επιχείρημα, προκειμένου να μετριάσει ή και να «παγώσει» τις αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της. Από το επιχείρημα της «βιωσιμότητας των Ταμείων» και της «σπατάλης», μέχρι το διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους και την «πάταξη της εισφοροδιαφυγής», το αντεργατικό κουβάρι διαρκώς ξετυλίγεται. Από αυτήν την επίθεση δεν πρόκειται να ξεφύγει κανείς εργαζόμενος, κανείς συνταξιούχος.

Επίθεση σε κάθε τομέα της ζωής
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γ. Κουτρουμάνη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»: «Θα είμαστε σωστοί στους χρόνους μας», είπε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος για την εκτέλεση του Μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα, ωστόσο, με το Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, προχωρά στην υφαρπαγή 6,845 δισ. ευρώ, μόνο για την πενταετία 2011 - 2015 από εργαζόμενους και συνταξιούχους. Μειώσεις παροχών, κατάργηση επιδομάτων, τσεκούρωμα στις συντάξεις, είναι ορισμένα μόνον από όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο. Ενδεικτικά, μόνον, αναφέρουμε ορισμένες από τις περικοπές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και για τις οποίες ο υπουργός Εργασίας έδωσε τα διαπιστευτήριά του πως θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος:
  • Περικοπές 1.280 εκατομμύρια ευρώ από τη συρρίκνωση κοινωνικών προγραμμάτων.
  • Σε 661 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι απώλειες από τις περικοπές των επιδομάτων σε ΟΑΕΔ, Οργανισμό Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
  • Σε 841 εκατομμύρια ευρώ οι απώλειες από τα νέα κριτήρια σε συνταξιοδοτικές παροχές και επιδόματα.
  • Σε 350 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των εφάπαξ.
  • Σε 860 εκατομμύρια από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.
  • Σε 176 εκατομμύρια ευρώ από το κόψιμο συντάξεων σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών.
  • Σε 100 εκατομμύρια από την περικοπή των συντάξεων των ναυτικών.
  • Σε 625 εκατομμύρια από τις περικοπές και ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις.
  • Σε 210 εκατομμύρια από τη μείωση των συντάξεων των αγροτών και των κατώτερων ορίων άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
  • Σε 860 εκατομμύρια ευρώ το χαράτσι στους δημόσιους υπάλληλους (455 εκατ.), στους αυτοαπασχολούμενους (100 εκατ.) και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (305 εκατ. ευρώ) για την ανεργία.
Στον «Προκρούστη» οι επικουρικές συντάξεις
Στην «Κλίνη του Προκρούστη» μπαίνουν και οι συντάξεις. Σύμφωνα με όσα σημείωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα», την περασμένη Κυριακή 5 Αυγούστου, ο υπουργός Εργασίας: «Είναι γνωστό εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια ότι μερικά επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία δίνουν συντάξεις δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε την επικουρική σύνταξη και για τα επόμενα χρόνια. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν από τις αρχές του 2012 και θα περιλαμβάνουν και μειώσεις για τα επικουρικά ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα».
Οπως είδαμε, με βάση το Μεσοπρόθεσμο, οι απώλειες στις επικουρικές θα ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, για την ερχόμενη πενταετία. Μέσα, λοιπόν, στο 2011, στις επικουρικές θα επιβληθεί και χαράτσι («ειδική εισφορά» το ονομάζει η κυβέρνηση) ύψους 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και τα θύματα υπολογίζονται σε 350.000 συνταξιούχους. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από 1η Σεπτέμβρη. Μάλιστα, σε αυτήν τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, πρέπει να προσθέσουμε και το χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους όλων Ταμείων από την 1η Αυγούστου, το οποίο ξεκινάει από 3% και φτάνει μέχρι και 14%. Πρόκειται για μια δυσβάσταχτη μείωση των συντάξεων, η οποία δείχνει το πραγματικό, άγριο και αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, της τρόικας και της πλουτοκρατίας.
Να σημειωθεί πως με την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 και με τον οποίο διαμορφώθηκε το νέο σύστημα απονομής συντάξεων, το ύψος των απωλειών μόνο για τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, για την ίδια πενταετία 2011- 2015, η ίδια η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το ανεβάζει στα 11,228 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για μια πραγματική σφαγή στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, αφού πέραν αυτών οι απώλειες των συνταξιούχων από τα δώρα των συντάξεων αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο - δηλαδή, στην πενταετία οι απώλειες αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά, δηλαδή, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα έχουν απώλειες που αγγίζουν τα ...25 δισεκατομμύρια ευρώ!
Για την εισφοροδιαφυγή
Η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας, εξέδωσε δύο δελτία Τύπου με το ίδιο, περίπου, θέμα: Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Στο ένα κάνει λόγο για τις «δράσεις» της με θέμα την «καθολική είσπραξη των οφειλών». Ωστόσο, αυτή η είσπραξη κάθε άλλο παρά καθολική είναι, αφού οι δράσεις εξαντλούνται σε μια σειρά από διακανονισμούς που πραγματοποιεί το ΙΚΑ με τους οφειλέτες, με μόνο στόχο τη μείωση των οφειλών. Ακόμη κι έτσι, όμως, τέτοιες ρυθμίσεις δεν προσφέρουν τίποτα, αφού, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, «το σύνηθες φαινόμενο είναι να γίνεται μια ρύθμιση, να πληρώνει κάποιος δύο - τρεις δόσεις για να εξασφαλίζει ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια να σταματάει να πληρώνει». Επιπλέον, η διοίκηση του Ταμείου είναι ξεκάθαρη ως προς την τελική της στόχευση, αναφέροντας πως η συνέχιση αυτών των δράσεων «θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις εκλογίκευσης και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2012». Δηλαδή, θα προωθήσει ένα διακαή πόθο του κεφαλαίου, για μείωση των εισφορών, όταν τα έσοδα του ΙΚΑ διαρκώς μειώνονται.
Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΙΚΑ θυμήθηκε ακόμη και τις «συντάξεις των πεθαμένων», προκειμένου να δείξει ότι «ψάχνει» μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Αν είναι έτσι, όμως, θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να ασχοληθεί με τις βεβαιωμένες ανείσπραχτες οφειλές προς το ΙΚΑ των επιχειρήσεων που φτάνουν τα ...6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κράτος χρωστά 11 δισ. ευρώ, ενώ η εισφοροδιαφυγή παραμένει σταθερά στο 25%. Ετησίως δηλαδή το ΙΚΑ, μόνο στον κλάδο σύνταξης, καταγράφει απώλειες περί τα 4 δισ. ευρώ. Με μια κουβέντα, το ΙΚΑ, δηλαδή οι εργαζόμενοι, έχουν γίνει οι χρηματοδότες της υπερκερδοφορίας και της οικονομικής ευρωστίας χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες παρακρατούν για λογαριασμό τους τις εργατικές εισφορές, που έπρεπε να κατευθύνονται στα ταμεία του ΙΚΑ.
Υπουλη προπαγάνδα για τα ΒΑΕ
Ενα ακόμη μέτωπο, που βρίσκεται διαρκώς «ανοιχτό», είναι αυτό της κυβερνητικής επέλασης κατά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με την οποία πετιούνται εκτός θεσμού περίπου 120.000 εργαζόμενοι. Επίθεση που συνοδεύεται από ένταση της προπαγάνδας, με στόχο να περιορίσει τις αντιδράσεις σε βάρος μιας ακόμη αντεργατικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εργασίας, στη συνέντευξή του στο «ΣΚΑΪ», δήλωσε: «Δεν υπάρχουν σήμερα επιπτώσεις γι' αυτούς οι οποίοι είναι σήμερα στο καθεστώς το συγκεκριμένο, ανεξάρτητα αν εξαιρεθεί η ειδικότητά τους και εφόσον συμπληρώνουν μέχρι το 2015, 12 χρόνια στο συγκεκριμένο καθεστώς». Με αυτόν τον τρόπο ασκεί μια ύπουλη προπαγάνδα, η οποία στοχεύει στη διάσπαση της ταξικής ενότητας των εργαζομένων.
Ωστόσο, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο υπουργός Εργασίας, ότι δήθεν οι «παλιοί» εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που στην πραγματικότητα πρόκειται να συμβεί. Και αυτό διότι οι εργοδότες θα έχουν κάθε δυνατότητα να απολύουν τους «παλιούς» εργαζόμενους, προσλαμβάνοντας στη θέση τους «νέους», δίχως ΒΑΕ και κατά συνέπεια φθηνότερους, εργάτες, που θα κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με λιγότερα δικαιώματα. Εκείνο, λοιπόν, που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι η πλήρης αποψίλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που οι κλάδοι τους εξαιρούνται από τα ΒΑΕ. Οι συνέπειες από τον αποχαρακτηρισμό των Βαρέων θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και τους παλαιότερους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απεργία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 23 Αυγούστου, με τις ταξικές δυνάμεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, αποκτά συνολικότερο χαρακτήρα και αφορά όλη την εργατιά και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Κ. Τρ.
από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ