Ακονίζουν τα μαχαίρια ενάντια στο λαό
Τα σενάρια για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, για πιο επιθετική σύμπραξη υπέρ της πλουτοκρατίας, αναθέρμανε η προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή
Προάγγελος για μια πιο επιθετική σύμπραξη των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο τσάκισμα του λαού, φαίνεται πως αποτελεί η προχτεσινή ψήφιση στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση από τον δικομματισμό, τον ΛΑ.Ο.Σ και την Ντόρα Μπακογιάννη. Καθόλου τυχαία, η συναινετική υπερψήφιση του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη για τα δυο κόμματα, προβλήθηκε από τα αστικά ΜΜΕ σαν «επίτευγμα» των δυο κομμάτων, που πρέπει να βρει συνέχεια στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και να φτάσει μέχρι τη συγκρότηση κυβερνήσεων «συνεργασίας» ή «οικουμενικών» κυβερνήσεων.
Η υπερψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από τους εταίρους του δικομματισμού και τους συμμάχους τους, παρά το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε, δεν αποτελεί κεραυνό εν' αιθρία. Είναι απόρροια της κοινής στρατηγικής των αστικών κομμάτων, ευθυγραμμισμένη πλήρως με την πολιτική του «ευρωμονόδρομου» που υπηρετούν και έρχεται να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το σύνολο των αστικών κομμάτων ψήφισαν επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει τα ΑΕΙ σε πεδία ελεύθερης δράσης των μονοπωλίων και, ταυτόχρονα, βάζει ταφόπλακα στο άσυλο.
Σε κάθε περίπτωση, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ από τους εταίρους του δικομματισμού αποτελεί ένα ακόμα «επεισόδιο» στη διαχρονική κοινή αντιλαϊκή τους πορεία. Μερικά από τα κοινά τους «επιτεύγματα» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, το τελευταίο μόνο διάστημα, είναι τα παρακάτω:
- Τον Ιούνη, η ΝΔ ψήφισε τα 22 από τα 49 του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αρθρα, που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις περικοπές των δημόσιων δαπανών, τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, τη μείωση των υπερωριών και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για τα εργασιακά και ασφαλιστικά, η ΝΔ συμφώνησε με το άρθρο 42, που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και δίνει στις επιχειρήσεις «την ευελιξία» να τον οργανώνουν σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης.
- ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ετοιμάζονταν στις 15 Ιούνη να ανακοινώσουν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
- Η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή τη ρύθμιση για την παροχή εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες.
- Ο Αντ. Σαμαράς έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι έχει ψηφίσει τους περισσότερους από τους νόμους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
- Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει και τη θέση της ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο. «Ξέρετε πού βρίσκεται η διαφωνία μας με το Μνημόνιο; Δεν βρίσκεται στους στόχους. Βρίσκεται στους τρόπους. Δεν βρίσκεται στο τι επιδιώκει η χώρα. Βρίσκεται στο πώς θα το πετύχουμε». (Αντ. Σαμαράς 18/05/2011 στο Συνέδριο του «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»).
Πανηγυρίζει η αστική τάξη
Είναι φανερό ότι η ψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί επιστέγασμα της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής τους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για την επίτευξη ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, για την προώθηση των βάρβαρων μέτρων που θα ακολουθήσουν, καθώς βαθαίνουν τα αδιέξοδα της κρίσης.Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο των συγκροτημάτων του αστικού Τύπου έσπευσε να χαιρετήσει σαν «ιστορική» την προχτεσινή ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «συναίνεση ευθύνης» και «ιστορικού χαρακτήρα» αποφάσεις, που δείχνει το δρόμο για τα «μείζονα και τα σπουδαία», τα ζητήματα δηλαδή που αφορούν στην οικονομία.
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση σ' ένα θέμα όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση (...) Ελπίζω ν' αποδειχθεί και σημαδιακό: Να αποτελέσει πρόκριμα για την επίτευξη συναίνεσης και σε μια σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων όπως το φορολογικό και η συνταγματική αναθεώρηση», σημείωσε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ζητώντας δικομματικές συμπράξεις με πιο βαθύ περιεχόμενο υπέρ της πλουτοκρατίας.
Την επίτευξη ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης για την προώθηση και εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, πρόταξαν κορυφαία στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. «Είναι μέρα ιστορική για το Κοινοβούλιο η χθεσινή (σ.σ. προχτεσινή). Το πιο σημαντικό στοιχείο της συναίνεσης είναι ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νόμο - πλαίσιο που δεν θα χρειαστεί να ανατραπεί», δήλωσε χτες η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δίνοντας την πραγματική διάσταση της συναίνεσης, στόχος της οποίας είναι η επιβολή των αντιλαϊκών νόμων δια πυρός και σιδήρου.
Τροχιοδεικτικές για «ευρύτερες συγκλίσεις»
«Η τόσο μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής σημαίνει ότι για τα επόμενα 20 χρόνια» θα υπάρχει ο συγκεκριμένος νόμος, σημείωσε η υπουργός και με νόημα πρόσθεσε: «Η πολιτική συναίνεση δεν είναι στιγμιαίο επίτευγμα. Θέλει χρόνο και προετοιμασία. Οι νόμοι γίνονται εύκολα, το πρόβλημα και το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή τους». Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και η δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κ. Τασούλα.«Η συναίνεση στο σωστό λύνει τα προβλήματα στη χώρα. Τούτο είναι αυτό που έχει σημασία και κυρίως η εφαρμογή των αποφάσεων, διότι τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίσαμε και εμείς θα δείξουμε συμπαράσταση σ' αυτό. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι νόμοι που ψηφίζονται (...) είναι η εφαρμογή των νόμων».Ο Κ. Τασούλας φρόντισε να δώσει και ένα μικρό δείγμα από τις δημόσιες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Δεν ήταν ειλημμένη απόφαση (σ.σ. το "όχι") και δεν σας κρύβω - επειδή το χειρίστηκα προσωπικά - ότι οι βουλευτές με ρωτούσαν μέχρι τέλους ποια θα είναι η θέση μας και τους εξηγούσα ότι εφόσον η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι υιοθετεί τις προτάσεις μας, η θέση μας είναι ναι».
«Υπάρχουν ευκαιρίες και μακάρι να υπάρξει συναίνεση σε πολλά θέματα», τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Ν. Μηταράκης, σε συνέντευξη στο «Βήμα Fm». Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της Οικονομίας, σημείωσε ότι «υπάρχει κοινός τόπος» και «χρειάζεται πολιτική βούληση». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, μιλώντας στο «ράδιο 9», έκανε λόγο για «θετικό βήμα», σημειώνοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν σημεία σύνθεσης σε μεγάλα θέματα».
Την ανάγκη για «ευρύτερες συγκλίσεις» τόνισε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, με συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε αποκαλυπτικά: «Η Βουλή των Ελλήνων, μου θύμισε Ευρωβουλή. Διότι, μετά από ένα διάλογο, έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια σύγκλιση. Πράγμα, που το είχα ζήσει πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν σας κρύβω ότι χάρηκα και θα ευχόμουν να υπάρχει αυτό το σκηνικό και σε άλλες περιπτώσεις». Το στέλεχος της ΝΔ μετέφερε την εμπειρία του από το Ευρωκοινοβούλιο εκεί που μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «φιλελεύθεροι» και «σοσιαλδημοκράτες», ψηφίζουν από κοινού πλήθος αντιλαϊκών και αντεργατικών νομοσχεδίων.
Αμόλησαν και τους λαγούς τους...
«Το μέλλον της Ελλάδας περνά από μια οικουμενικής αντίληψης κυβέρνηση», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης, αναλαμβάνοντας ξανά το ρόλο του λαγού για λογαριασμό του συστήματος στους σχεδιασμούς αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος. Μιλώντας στο «Μέγκα», ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η οικουμενική κυβέρνηση θα είναι απόφαση του ελληνικού λαού» και υποστήριξε ότι «το συμφέρον της Ελλάδας είναι να έχουμε μια εθνική συνεννόηση τώρα, σήμερα, εφόσον τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο».Ενισχύοντας το κλίμα και με τις γνωστές μεθόδους προβοκάτσιας που χρησιμοποιεί, ο Γ. Καρατζαφέρης προέβλεψε ότι «μπορεί να υπάρξουν κάποια απρόοπτα και απρόβλεπτα γεγονότα τον Σεπτέμβριο που να μας αναγκάσουν να πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση (...) Φοβούμαι αυτούς που επενδύουν στο χάος πως θα πυροδοτήσουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές του Λονδίνου πρόσφατα ή της Αθήνας του 2008 και τότε, αν αυτό συμβεί, οι εκλογές θα είναι επιβεβλημένες». Σ' αυτή την κατεύθυνση έσπευσε να υπεραμυνθεί της «κατάργησης του ασύλου», ισχυριζόμενος ότι «ήταν επιβεβλημένη από τις ίδιες τις καταστάσεις».
«Η υπερψήφιση από τέσσερα κόμματα του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική εξέλιξη και σπουδαία παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Παιδεία, αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα. Η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να έχει συνέχεια», δήλωσε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
απο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ