Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο χαιρετισμός του Θοδωρή Χιώνη στο 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη στο 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

«Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,
Σας καλωσορίζουμε στην τρίτη μέρα των εκδηλώσεων του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες που αυτό το τριήμερο και όλους τους προηγούμενους μήνες, σε πάνω από 200 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, έδωσαν με τη συμμετοχή τους ζωντάνια στις πολύμορφες εκδηλώσεις μας. Μετατρέποντας το Φεστιβάλ σε μια πραγματικά νεανική γιορτή, σε γιορτή της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή.


Χαιρετίζουμε όλους τους συντρόφους, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δούλεψαν συνολικά και από κάθε πόστο για την επιτυχία των εκδηλώσεων του 40ού Φεστιβάλ, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δύναμη των υλικών με τα οποία χτίζεται το Φεστιβάλ μας τόσες δεκαετίες. Τη δύναμη της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της συνειδητής προσφοράς, της οργάνωσης, της πρωτοβουλίας, της αποφασιστικότητας, της αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρουμε.

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν και συνεργαστήκαμε. Το λαϊκό κόσμο της Δυτικής Αθήνας, που για ακόμα μια χρονιά μας καλοδέχτηκε και μας φιλοξένησε στο χώρο που παίζουν τα παιδιά του, που βρίσκει λίγες ώρες ξεκούρασης. Στο πάρκο που ζωντάνεψε με το Φεστιβάλ, αναδεικνύοντας την ανάγκη της πάλης για να είναι συντηρημένο και ανοιχτό στο λαό για οργανωμένη δραστηριότητα και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα που το βάζουν σιγά σιγά στο χέρι.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε τις δεκάδες αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους. Από το Φεστιβάλ στέλνουμε μήνυμα ότι δυναμώνουμε τον εργατικό λαϊκό διεθνισμό, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, ενώσεις και σχεδιασμούς. Ότι δε γινόμαστε μέρος τους. Γιατί από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, πίσω από τους εθνικισμούς, τους θρησκευτικούς διαχωρισμούς ή τη δήθεν υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρίσκεται ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ό,τι δεν λύνουν στις διεθνείς συνόδους για το ποιος θα χάσει λιγότερο και ποιος θα κερδίσει περισσότερο εις βάρος των λαών, το λύνουν με τα όπλα, σπρώχνοντας τον ένα λαό εναντίον του άλλου προς όφελος της αστικής τάξης.

40 Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι είμαστε περήφανοι για το Φεστιβάλ μας, για την πορεία των 40 Φεστιβάλ. Έλεγε αλήθεια ο ποιητής μας, ο δικός μας Ρίτσος, όταν στο 4ο Φεστιβάλ απήγγειλε:

"Ακούστε πώς σφυρίζει τούτος ο άνεμος.
Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος, είναι χαρούμενος
Φεγγοβολάει από χιλιάδες περιστέρια
Φεγγοβολάει από τα μάτια των ηρώων μας
Φεγγοβολάει απ’ τη θυσία, απ΄ την ελπίδα και το μέλλον".

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" έρχεται από το παρελθόν και είναι εικόνα από το μέλλον. Γιατί εμπνέεται από τις ελπίδες και τις ανάγκες μας, τις διεκδικήσεις και τα όνειρα των νέων ανθρώπων, φωτίζοντας το δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει. Για να φτιάξουμε ένα νέο κόσμο στο ύψος των ανθρώπινων αναγκών, στο επίπεδο των σύγχρονων δυνατοτήτων.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" αντέχει και ανανεώνεται στο χρόνο, γιατί ενώνει σε ένα σύνολο την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, με την πολυμορφία, το συνδυασμό πολλών μορφών Τέχνης και καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Δίνοντας βήμα στην πιο προοδευτική δημιουργία και αναζήτηση. Γιατί το Φεστιβάλ μας δημιουργεί, έχει το ίδιο προσφορά στον Πολιτισμό και την Τέχνη. Στην Τέχνη που θέλουμε να εμπνέει και να εμπνέεται από τους ανθρώπους του μόχθου και τον πιο όμορφο στόχο που έχει βάλει η ανθρώπινη ιστορία, αυτόν της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Φεστιβάλ μας, σε πείσμα πολλών, αντέχει, ανανεώνεται, δυναμώνει. Γιατί το ΚΚΕ, και η ΚΝΕ, δεν πέρασε στην αντίπερα όχθη. Παρέμεινε σάρκα από τη σάρκα των εργατών, του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του. Στις ανηφόρες και στις κατηφόρες, δεν συμβιβάστηκε με την εξουσία των μονοπωλίων που τσακίζει τις ζωές μας και γι' αυτό μπορούμε σήμερα να συνεχίζουμε με ταξική πυξίδα, να παλεύουμε για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του.

Δεν είμαστε όμως μόνο περήφανοι για τα 40 Φεστιβάλ μας. Νιώθουμε και την ευθύνη έτσι ώστε αυτή η πορεία να συνεχιστεί. Γιατί είναι μια πορεία συνεχούς προσπάθειας να ξεπερνάμε δυσκολίες και δικές μας αδυναμίες, είναι μια συνεχής προσπάθεια και κόντρα στη συνήθεια, μια πορεία πάντα προς τα μπρος.

Μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η συνέχεια να δικαιώσει τη μέχρι τώρα πορεία. Μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η ίδια η ΚΝΕ, η Οργάνωσή μας, να δυναμώσει, να γίνει πιο γερή, πιο μαζική. Με μεγαλύτερη ετοιμότητα και ικανότητα δράσης, μαζί με την υπόλοιπη φτωχή και άνεργη νεολαία, μέχρι την τελική αναμέτρηση για την ανατροπή της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανταποκριθεί η ΚΝΕ επάξια σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης ως νεολαία του ΚΚΕ.

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε, εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου μας που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη του 2014. Αποφάσεις που θα διαμορφωθούν αφού προηγηθεί συλλογική συζήτηση σε όλες τις Οργανώσεις Βάσης πάνω στις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, που είδη έχουν δημοσιευτεί, παίρνοντας υπόψη και τις γνώμες των νέων που δράσαμε μαζί ή συναντηθήκαμε στις δραστηριότητες που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να τιμήσεις όχι με λόγια, αλλά με πράξεις τις ρίζες σου, να τιμήσουμε με πράξεις την κληρονομιά από τη στάση και την απολογία του συντρόφου μας ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, από την οποία δανειστήκαμε και το σύνθημα για το 40ό Φεστιβάλ, λέγοντας μπροστά στους στρατοδίκες του "Αγωνιζόμαστε χωρίς να γνωρίσουμε ύπνο, χωρίς να γνωρίσουμε ξεκούραση για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και εποχές στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων".

Γι' αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να ανταποκριθούμε και να συνεχίσουμε. Με υπομονετική σκληρή δουλειά για τη διαφώτιση και την οργάνωση της νεολαίας, με καθημερινή δουλειά που μπορεί να μην έχει πάντα άμεσα αποτελέσματα. Όχι από μακριά, αλλά μέσα στη νεολαία, στα προβλήματα και τις ανησυχίες της, να γινόμαστε πιο ικανοί, πιο μαχητικοί, καλύτεροι οργανωτές, πιο εύστοχοι προπαγανδιστές, στη συγκέντρωση δυνάμεων για την αντεπίθεση και την επαναστατική ανατροπή.

Με μεγαλύτερη τόλμη και πρωτοβουλία στην οργάνωση της πάλης. Με περισσότερους και πιο στέρεους δεσμούς με τους νέους των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Κατακτώντας τη δύναμη της γνώσης, εξοπλισμένοι σταθερά με την πείρα των μεγάλων αγώνων. Μέσα στη δράση, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα από τη δράση. Εκεί να μετράμε το μπόι μας. Να βρισκόμαστε διαρκώς σε πόλεμο με τη σάπια αστική ιδεολογία και τα μικροαστικά στηρίγματά της.

Παρά τα περισσότερα εμπόδια, υπάρχουν και περισσότερες αποδείξεις για να συνειδητοποιείται ότι οι νέοι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από το παλιό, το ξεπερασμένο ιστορικά καπιταλιστικό σύστημα. Μέσα στο πλαίσιό του, οι νέοι και οι νέες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο από το να γίνουμε η επόμενη γενιά που από τον κόπο και τον ιδρώτα της θα πλουτίζει η τάξη των καπιταλιστών. Για να συνεχίζουν να μοιράζονται οι πολλοί τη φτώχεια και τον πλούτο οι λίγοι.

Έχουμε κάθε συμφέρον να παλέψουμε ενάντια στο σύστημα που αναπαράγει την κρίση, τους πολέμους, την ανεργία, την ελαστική και ανασφάλιστη δουλειά, τη σκλαβιά της μαθητείας, την υποβάθμιση της ζωής και της μόρφωσης, που προωθεί τη ναρκωκουλτούρα για να σαπίζουν τα μυαλά νέων ανθρώπων.

Έχουμε κάθε συμφέρον να στείλουμε στο μουσείο της κοινωνικής ιστορίας το σημερινό σύστημα,  που στηρίζει και υπερασπίζεται την ατομική ιδιοκτησία των λίγων, των εκμεταλλευτών, που δεν κάνουν τίποτα στην παραγωγή, που είναι πραγματικά παράσιτα, αλλά αρπάζουν όλο τον πλούτο που παράγουν εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Οι νέοι της δουλειάς, της περιπλάνησης και της ανεργίας, του σχολείου και των σπουδών έχουμε κοινό συμφέρον να επιβάλουμε σε κάθε χώρο τη λαϊκή, τη νεανική δύναμη διεκδίκησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να υπερασπίσουμε και να καλυτερέψουμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλειά. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Ενεργοποιώντας, μαζικοποιώντας, δυναμώνοντας σωματεία, συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, Λαϊκές Επιτροπές.

Όλοι για έναν και ένας για όλους. Αυτό απαιτείται σήμερα. Ενάντια στους εκμεταλλευτές, στις κυβερνήσεις, στα κόμματά τους, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, στους υπηρέτες τους, στις συμβιβασμένες ηγεσίες στο κίνημα, που έχουν καθίσει στο σβέρκο μας και απαιτούν υποταγή στις επιλογές της αστικής τάξης. Ενάντια σε αυτούς που θέλουν να διαχειριστούν τη σαπίλα του καπιταλισμού.

Σε κανέναν δεν αξίζει ο συμβιβασμός με τη φτώχεια. Σε κανέναν δεν αξίζει να έχει σκυμμένο το κεφάλι, να αποδέχεται τη σκλαβιά. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι από κάτω, οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι.

Έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας. Έχουμε και επιλογή. Να δημιουργήσουμε μια νέα καλύτερη κοινωνία. Την κοινωνία που στηρίζεται και θέτει στην υπηρεσία του ανθρώπου όλες τις κατακτήσεις και τις δυνατότητες της παραγωγής, της επιστήμης, του Πολιτισμού.

Στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, στον αγώνα της εργατικής τάξης για να πάρει στα χέρια της την εξουσία έχει θέση κάθε νέος και νέα, εκεί έχει ελπίδα, εκεί θα βρει τη ζωή που του αξίζει. Κι όχι να περιμένει από εκλογές σε εκλογές το ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Έχει συμφέρον να κοιτάξει έξω από τα όρια του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ανεργίας. Εδώ βρίσκεται ό,τι πιο πρωτοπόρο, ό,τι πιο νέο υπάρχει.

Γνωρίστε τι προτείνει το ΚΚΕ από πρώτο χέρι. Ακούστε χωρίς προκαταλήψεις τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του».