Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε επί της αρχής ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Ψηφίστηκε επί της αρχής τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου, που επεκτείνει τα χαράτσια σε όλη την ακίνητη περιουσία, ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει ψηφοφορία και επί των άρθρων. 

Στη συζήτηση της Πέμπτης, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα του ενιαίου φόρου. Ο Νίκος Καραθανασόπoυλος τόνισε ότι «ο φόρος που συζητάμε είναι αντιλαϊκός όπως είναι συνολικά όλοι οι φόροι στο καπιταλιστικό σύστημα». Ο  βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης σημείωσε ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα φέρει τη «χαριστική βολή» στη φτωχή αγροτιά. Ο Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της κατοικίας σε λίγα χέρια.


Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατέθεσε στη βουλή νομοτεχνικές αλλαγές και προσθήκες στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Μεταξύ άλλων:
  • Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 60% για τα ακίνητα για τα οποία ισχύει μερική απαγόρευση χρήσης εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (η αρχική διατύπωση προέβλεπε 30% μείωση).
  • Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων, καθώς και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων, και για τα ειδικά κτίρια κτηνοτροφικής χρήσης (το αρχικό σχέδιο αναφερόταν μονάχα στα αγροτικής χρήσης ειδικά κτήρια).
  • Από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, αλλά το πλαφόν του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος, ανεβαίνει από 9.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ.
  • Για να ισχύσει η μερική ή η ολική απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μην έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία (στην αρχική διατύπωση, υπήρχε μονάχα ο όρος της μη δέσμευσης του ενδιαφερομένου με ληξιπρόθεσμες οφειλές).
  • Προβλέπεται και για τους προέδρους, τους διευθύνοντες συμβούλους και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το ακαταδίωκτο για τη μη καταβολή χρεών, φόρων, προστίμων και οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάταξη ισχύει για τα πρόσωπα που διετέλεσαν σε αυτές τις θέσεις από την 1/1/2010 και μέχρι τον ορισμό εκκαθαριστών.
  • Οι αγρότες οι οποίοι υπάγονται στο άρθρο 41 του κώδικα ΦΠΑ και υποχρεούνται στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, υποβάλλουν για τις λιανικές συναλλαγές τους, συγκεντρωτικά δεδομένα.

    από: 902.gr