Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά την 10η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο την Τρίτη 30 Αυγούστου, οι παρεμβάσεις των εκλεγμένων συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου εστιάστηκαν :
Για το πρώτο θέμα που αφορούσε στον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου ανάδειξε τον αντιδημοκρατικό, γραφειοκρατικό, ταξικό χαραχτήρα των θέσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας , πλήρως ευθυγραμμισμένων με τον κεντρικό στόχο του νόμου 3852/10 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) για μια τοπική διοίκηση, που υλοποιεί, σαν τμήμα του κρατικού αστικού μηχανισμού, την αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τις συγκεκριμένες προτάσεις για τον κανονισμό λειτουργίας:



  1. Κατοχυρώνεται ως βασική αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου η στήριξη της επιχειρηματικής δράσης τόσο ιδιωτών επιχειρηματιών όσο και της ίδιας της Περιφέρειας .
  2. Αποδίδονται υπερεξουσίες στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  3. Κατοχυρώνεται η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου σε επιτροπές αποκλείοντας απόψεις της μειοψηφίας.
  4. Επιβάλλονται “διατεταγμένες” εσωτερικές διαδικασίες στις παρατάξεις της μειοψηφίας ενώ η μειοψηφία αντιμετωπίζεται σαν ενιαίο σύνολο σε μια καταφανή προσπάθεια να «τσουβαλιαστεί» η φωνή των κομμουνιστών με τις υπόλοιπες, αστικές και καθεστωτικές, παρατάξεις.
  5. Θεσμοθετούνται μηχανισμοί ενσωμάτωσης και χειραγώγησης συνειδήσεων ( Επιτροπή Διαβούλευσης, Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης), επιχειρώντας να κρύψουν τον βαθιά αντιλαϊκό ρόλο του συγκεκριμένου οργάνου. Χαρακτηριστικό του αντιδραστικού χαρακτήρα των μηχανισμών αυτών είναι η προσπάθεια να τοποθετηθεί δίπλα στην δήθεν ουδέτερη έννοια του “πολίτη” η επιχείρηση, λες και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται ισότιμα....
  6. Υιοθετούνται εντελώς αντιδημοκρατικά συστήματα εκπροσώπησης στα όργανα ,στην κατεύθυνση της υπερ – ενισχυμένης αναλογικής, αποκλείοντας την μειοψηφία.

Άλλωστε από την μέχρι τώρα εμπειρία της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει καταδειχτεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στοχεύει στον προσανατολισμό της λειτουργίας του συμβουλίου στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και της καθεστωτικής πολιτικής ενώ υποβαθμίζει συστηματικά ή αποβάλλει των διαδικασιών, με το αιτιολογικό της αναρμοδιότητας, ζητήματα που αφορούν στα λαϊκά συμφέροντα . Έτσι έχουμε από την μια την πρόταξη δράσεων που εξυπηρετούν το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, και από τ ην άλλη υποβάθμιση λαϊκών προβλημάτων (Υγεία, Παιδεία, φυσικές καταστροφές ) καθώς και την πεισματική άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συζητηθεί το σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην αναγκαιότητα λαϊκής δράσης για το δικαίωμα στην ειρηνική συμβίωση των λαών της περιοχής όπως το θέμα «Ν. Αιγαίο- Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα», που έχει θέσει η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για τον κανονισμό λειτουργίας που θα μπορούσαν, χωρίς να αναιρούν τον συνολικά αντιδραστικό χαρακτήρα της λειτουργίας του οργάνου, να συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση του λαού και στην οργάνωση της λαϊκής πάλης. Τέτοιες προτάσεις είναι :

1. Να συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο με πλήρη δικαιώματα, πλην του δικαιώματος ψήφου, οι συνδυασμοί που θα είχαν εκλέξει σύμβουλο ίσχυε η απλή αναλογική.
2. Η ώρα προ ημερήσιας διάταξης για συζήτηση θεμάτων να είναι δικαίωμα και των παρατάξεων της μειοψηφίες μιας και η πλειοψηφία έχει όλη τη δυνατότητα νε θέτει τα δικά της θέματα στην ημερήσια διάταξη.
3. Να έχει την δυνατότητα κάθε παράταξη νε εντάσσει θέματα στην ημερήσια διάταξη χωρίς να απαιτείται το 1/3 των συμβούλων του συνόλου των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου ανεξαρτήτως του αριθμού των εδρών της.
4. Να έχουν δικαίωμα κοινωνικοί φορείς (συνδικάτα, σύλλογοι, κλπ.) με αίτημά τους να θέτουν στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση, θέματα που τους αφορούν και είναι γενικού ενδιαφέροντος.
H απόρριψη των προτάσεων αυτών και η πλήρης υιοθέτηση των αντιλαϊκών - αντιδραστικών κατευθύνσεων του ν. 3852 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), καθόρισαν και την ξεκάθαρη καταψήφιση από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης του κανονισμού λειτουργίας, σε πλήρη αντίθεση με την συναινετική στάση των παρατάξεων του δικομματισμού αλλά και τα «ήξεις – αφίξεις» των άλλων παρατάξεων.

Όσο αφορά στο όγδοο θέμα, για την συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής και τον ορισμό των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διοργάνωση Ελληνορωσικού Συνεδρίου στη Ρόδο καθώς και την αποδοχή χορηγιών για τις ανάγκες διοργάνωσης του Συνεδρίου, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέδειξαν ότι ο πραγματικός λόγος που γίνεται το συνέδριο φαίνεται από τους χορηγούς : Μεγαλοξενοδόχοι, πράκτορες, τραπεζίτες κ.λ.π. αναζητούν τρόπους μεγιστοποίησης των υπερκερδών τους σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων σε Ελλάδα και Ρωσία. Τα μεγάλα κοράκια της καπιταλιστικής Ρωσίας σε κοινό φαγοπότι με τα ντόπια κοράκια, εις βάρος των λαών τους, τους οποίους εξαθλίωσαν οδηγώντας τους σε εργασιακό μεσαίωνα.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με κύρια ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και συνευθύνη των καθεστωτικών παρατάξεων, αναδεικνύεται σε “παραπαίδι” του μεγάλου κεφαλαίου. Την ώρα που ο κυβερνητικός περιφερειάρχης αναλώνεται σε μεγαλοστομίες περί “ανάπτυξης” και “βαριάς βιομηχανίας” του τουρισμού, η ανεργία στο Νότιο Αιγαίο ξεπερνά κάθε ρεκόρ , ακριβώς λόγω της “αναπτυξιακής” πολιτικής που υλοποιεί ο κ. περιφερειάρχης, ενώ τα μεροκάματα των εργαζομένων και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καταπλακωθεί από την “βαριά βιομηχανία” για την οποία αόκνως εργάζεται... 


Ρόδος , 3 Σεπτέμβρη 2011