Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιασφαλιστικο νομοσχέδιο

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο,  μετά τη συμφωνία με το κουαρτέτο στη συντηση που είχε την Πέμπτη ο Γ. Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών.
Η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας και θα συνεχιστεί τη βδομάδα μετά το Πάσχα.
«Η συμφωνία για το Ασφαλιστικό έκλεισε», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση. Είπε ακόμα ότι έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις (1% τα τρία πρώτα χρόνια και 0,5% τα τρία επόμενα, με ισοκατανομή ανάμεσα σε ασφαλισμένους και εργοδότες).

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, το «κενό» που μένει να διευθετηθεί σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό στόχο για το Ασφαλιστικό είναι 70 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα «τεχνικά κλιμάκια». Πάντως, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε «αντισυνταγματικό» το νέο Ασφαλιστικό, στο σύνολό του, αν και η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική.
Σύμφωνα εξάλλου με τον Γ. Κατρούγκαλο, από το νομοσχέδιο εξαιρέθηκαν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Πρόκειται για τα άρθρα 47 και 48 του νομοσχεδίου. Με το πρώτο, οριζόταν η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών ΑΕ», με μοναδικό μέτοχο τον ΕΦΚΑ. Η εταιρεία αυτή θα τελούσε υπό την εποπτεία του Δημοσίου και αναλάμβανε τη διαχείριση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας όλων των συγχωνευμένων και συγχωνευόμενων Ταμείων «χάριν του δημοσίου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».
Το άρθρο 48 προέβλεπε τη σύσταση «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών» και συγχώνευση σε αυτήν των εταιρειών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ και ΑΕΔΑΚ ΑΟ ΑΕ, που διαχειρίζονταν έως τώρα μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Είναι φανερό ότι η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών και τα αποθεματικά τους είναι αντικείμενο παζαριού με το κουαρτέτο, πιθανά μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για την αξιοποίηση συνολικά της περιουσίας του Δημοσίου.

Αναδημοσίευση από 902.gr