Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Τα πρακτικά από τη Λαϊκή Συνέλευση του Τ.Δ. Κορωνίδας



ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ

      Πρακτικό από τη Λαϊκή Συνέλευση Τ.Κ. Κορωνίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 στην αυλή της Εκκλησίας ύστερα από την με αριθμό 8/2014 ομόφωνη απόφαση του Τοπικού της Συμβουλίου με θέμα την ενημέρωση του κόσμου, την καταγραφή προβλημάτων που τυχόν έχουν παραλειφθεί να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα, ώστε να παλέψουν προκειμένου να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του δήμου.

      Στη Λαϊκή Συνέλευση, εκτός του Προέδρου Κορωνίδας, των μελών του Τοπικού της Συμβουλίου και των κατοίκων του χωριού, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Μανιός και Μανόλης Πολυκρέτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Χουζούρης εκπροσωπώντας το συνδυασμό “Νησιώτικη Πολιτεία” και η κ. Ευδοκία Ψαρρά επικεφαλής του συνδυασμού “Λαϊκή Συσπείρωση”.


      Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρης Κορρές, ο οποίος πρότεινε για Πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης το Νίκο Κορρέ λόγω εμπειρίας του στον συντονισμό τέτοιου είδους Συνελεύσεων. Στη συνέλευση παρευρέθηκε και ο υπάλληλος του Δήμου Νικηφόρος Αξαόπουλος για την τήρηση των πρακτικών οριζόμενος με σχετική απόφαση Δημάρχου.

      Οι παρευρισκόμενοι πρότειναν ομόφωνα για Πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης το Νικόλαο Κορρέ, ο οποίος πρότεινε να ξεκινήσουν οι ομιλητές πρώτα από το Δήμαρχο, τους εκπροσώπους των παρατάξεων, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τους εκπροσώπους των φορέων για χαιρετισμό και τοποθέτηση και μετά όποιοι απ’ τους κατοίκους ήθελαν να μιλήσουν.

      Λόγω της καθυστέρησης του Δημάρχου το λόγο πήρε ο Νικόλαος Χουζούρης εκπρόσωπος του συνδυασμού “Νησιώτικη Πολιτεία” ο οποίος είπε ότι χαίρεται για τέτοιου είδους συνελεύσεις, ότι θα είναι δίπλα στο Τοπικό Συμβούλιο και θα του συμπαραστέκεται σε κάθε πρόβλημά του. Επίσης πρότεινε να γίνει μία συγκέντρωση των ορεινών χωριών (από την Κεραμωτή και πάνω) με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως η ερήμωση των χωριών και να γίνει προσπάθεια για ισόρροπη ανάπτυξη της Νάξου
     
      Στη συνέχεια το λόγο πήρε η επικεφαλής του Συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση η οποία είπε η Λαϊκή Συνέλευση δεν πρέπει να γίνεται για τα μάτια του κόσμου γι αυτό και δεν είναι τυχαίο που όλα τα προηγούμενα χρόνια η Κορωνίδα είναι το μοναδικό χωριό που έχει προχωρήσει σε Λαϊκές Συνελεύσεις για θέματα που αφορούν το χωριό. Στέκεται πάντα στα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι και παλεύει ενεργά για την επίλυσή τους, δεν λέει ποτέ ψέματα, ούτε τάζει ακατόρθωτα πράγματα και αυτό αναγνωρίστηκε από τους κατοίκους στις τελευταίες εκλογές, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη ευθύνη ώστε να προχωρήσουν όσο μπορούν περισσότερο στην επίλυση κάποιων προβλημάτων. Χωρίς τη στήριξη και την κινητοποίηση των δημοτών τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Επίσης αναφέρθηκε στην διαφαινόμενη κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων από το κράτος και στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να ρίχνουν τα βάρη στο λαό. Τόνισε ότι σωτήρες δεν υπάρχουν. Σωτήρας είναι ο ίδιος ο κόσμος να καταλάβει την αξία του και τη δύναμή του, να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν ανυποχώρητα μέχρι να τα κερδίσει.

      Ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Δημήτρη Κορρέ ο οποίος είπε :
      “Τα τριάμισι αυτά χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη είδαμε και βιώσαμε την πλήρη απαξίωση ιδιαίτερα των ορεινών χωριών, με την παντελή έλλειψη υποδομών, την ελλιπή έως και ανύπαρκτη χρηματοδότηση από το Δήμο προς τα χωριά, τη συνεχή μείωση της ΣΑΤΑ και το ποσό από την κατανομή που αναλογεί σε κάθε χωριό να μην επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες. Γι’ αυτό σαν Τοπικό Συμβούλιο θα πρέπει να απαιτούμε και να διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών και να μην υιοθετούμε και να δεχόμαστε την εφαρμογή αυτών των πολιτικών.
      Ότι ζούμε, ότι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι ούτε μοιραίο ούτε έχει να κάνει με την κακή μας τύχη. Αφορά καθαρά και μόνο την εφαρμοζόμενη πολιτική σε κεντρικό επίπεδο, η οποία τα αρπάζει από τους πολλούς (εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχους) για να τα δώσει στους λίγους, συγκεντρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πλούτο που εμείς παράγουμε σε όλο και λιγότερα χέρια.
      Είναι ξεκάθαρο και εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Μέσα σε αυτό το οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που δρα με γνώμονα όχι την κάλυψη των σύγχρονων κάθε φορά αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, αλλά τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου και των κάθε φορά ξένων συμμάχων του δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά με τα οποία θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τόπο μας. Μπορούμε όμως να παλέψουμε μαζί ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική που μας καταδικάζει και να κατακτήσουμε πράγματα, να δώσουμε λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό η συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και των δημοτών του τοπικού μας διαμερίσματος, με μπροστάρη το Τοπ. Συμβούλιο και σε συμμαχία με τα άλλα χωριά στα κοινά μας προβλήματα (κάτι το οποίο εμείς θα επιδιώξουμε). Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε κάποιες κατακτήσεις προς όφελός μας. Αυτό φάνηκε και στους αγώνες που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε όσον αφορά την τιμολόγηση του νερού. Μόνο όταν ένιωσαν την πίεση από την οργανωμένη παρέμβαση των ίδιων των κατοίκων του χωριού μας αλλά και των γύρω χωριών, αναγκάστηκαν να βάλουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Από αυτόν τον αγώνα μπόρεσαν να βγουν και χρήσιμα συμπεράσματα όσο αφορά τη στάση και την αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής αλλά και των άλλων παρατάξεων απέναντι στους πολίτες που διεκδικούσαν το δίκιο τους. Όσο αφορά το θέμα αυτό έχει μεγάλες ευθύνες η δημοτική αρχή η οποία ουδέποτε έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας την από 4 Νοεμβρίου 2013 απόφαση του Δ.Σ. για τη μείωση τελών ύδρευσης για την Δ.Ε. Δρυμαλίας και τις Δ.Κ. Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίων και Σχοινούσας, ούτε ενημέρωσε το Δ.Σ., τις κοινότητες, κάτι που ανακαλύψαμε ως τελευταία ψάχνοντας το θέμα αυτό.
      Εμείς σαν τοπικό συμβούλιο έχουμε χρέος να ενημερώνουμε τον κόσμο για όλα τα θέματα και ζητήματα που τον αφορούν. Γι’ αυτό και λέμε ότι αυτό θα γίνεται μέσα από συχνές Λαϊκές Συνελεύσεις όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να μας εκθέτει τα προβλήματα του και φυσικά για όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα τις αποφάσεις θα τις παίρνει ο ίδιος ο κόσμος. Εμείς τον κόσμο τον θέλουμε ενεργό, να παλεύει μαζί μας για τα προβλήματα και όχι απαθή, αδρανή, απογοητευμένο, μοιρολάτρη ή διαμαρτυρόμενο από τον καναπέ του περιμένοντας τον «σωτήρα» ή τους «σωτήρες» που θα τον «σώσουν» όπως τον έχουν συνηθίσει να κάνει μέχρι τώρα και όπως τον θέλουν και για το μέλλον όλοι οι άλλοι. Για την καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση των κατοίκων σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε στην Κωμιακή, στον Απόλλωνα και σε όλους τους οικισμούς της Τ.Κ. πίνακες ανακοινώσεων όπου θα αναρτώνται αποφάσεις και ανακοινώσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ένα να ενημερώνεται για κάθε θέμα, επίσης στόχος μας είναι να πραγματοποιούμε κατά καιρούς ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους οικισμούς της Τ.Κ. για να ενημερώνουμε τους κατοίκους, αλλά και να μας εκθέτουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Επίσης όσοι θέλουν ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μας δώσουν τις διευθύνσεις τους.
      Οι συνεδριάσεις και τα θέματα του Τοπ. Συμβουλίου, θα ανακοινώνονται με τους παραπάνω τρόπους, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων.
      Την αποψινή Λαϊκή Συνέλευση είχαμε σκοπό να την πραγματοποιήσουμε πριν από την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος. Οι διαδικασίες κατάρτισής του πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι συλλογικές, μέσα από Λαϊκή Συνέλευση ώστε να συμμετέχει και η τοπική κοινωνία, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει αφού η Δημοτική Αρχή μας έβαλε χρονικό περιθώριο μέχρι την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη να το καταθέσουμε. Έχει ευθύνη η Δημοτική Αρχή γιατί δεν ενημέρωσε νωρίτερα και έγκαιρα, ως όφειλε, το προηγούμενο ή το νεοεκλεγμένο τοπικό συμβούλιο.
      Πιστεύουμε πως το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες της Τοπικής Κοινότητας, τόσο σε αναπτυξιακές υποδομές, όσο και στη συντήρηση αυτών που υπάρχουν γι’ αυτό η κατάρτισή του είναι πολύ σημαντική. Εμείς λαμβάνοντας υπόψη την τοπική κοινωνία και την τελευταία λαϊκή συνέλευση που έγινε στις 4 Σεπτέμβρη 2012 προτείναμε στο Τοπ. Συμβούλιο τα παρακάτω έργα με σειρά προτεραιότητας όπως τα είχε ψηφίσει ο κόσμος στη Λαϊκή Συνέλευση. Αυτά είναι :
1.      ΥΔΡΕΥΣΗ
·         Άμεση αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων και σιδηροσωλήνων
·         Συντήρηση – αντικατάσταση – επέκταση δικτύου ύδρευσης
·         Επανέλεγχος δικτύου και επιδιόρθωση του όπου χρειάζεται
·         Καθαρισμός και ασφάλιση δεξαμενών, συντήρηση αντλιοστασίων
·         Αποπεράτωση δικτύου ύδρευσης Φαρακλός – Αρέλες
·         Αποπεράτωση ύδρευσης – άρδευσης από Φανερωμένη μέχρι τον Αη Θόδωρο
·         Άμεση εκτέλεση του έργου στη γεώτρηση στο Μαρμαροπέραμα, με πρόβλεψη για ύδρευση μέχρι τον Αη Θόδωρο
·         Μελέτη ύδρευσης Χάσκα – Ποταμός
2.      ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
·         Άμεση λύση του αποχετευτικού με τη δημιουργία μονάδων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων σε όλο το τοπικό διαμέρισμα
·         Συντήρηση – αντικατάσταση – επέκταση δικτύου αποχέτευσης
3.      ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
4.      ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΟΥ – ΤΣΑΓΚΛΗ – ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΤΑΦΟ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
5.      ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΚΑΨΑΛΟ ΕΩΣ ΚΑΡΟΥΣΟΓΙΑΝΗ
6.      ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ-ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
7.      ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων από το εσωτερικό του χωριού, τόσο στην Κωμιακή όσο και στον Απόλλωνα.
8.      ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΩΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
9.      ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ένα έργο που θα προστατεύει και θα σέβεται το περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου και θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Μέχρι την κατασκευή του συντήρηση και αποκατάσταση των υπαρχόντων υποδομών.
10.  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (ιατρείο, σχολεία, κοινοτικό γραφείο, δημιουργία αθλητικών χώρων και παιδικές χαρές)
11.  ΣΥΝΤΗΡΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ που οδηγεί από ΒΙΟ.ΚΑ προς Κούρο.
12.  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΙΔΕΡΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟ
13.  ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
14.  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΣΚΑΛΑ”
15.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΚΩΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
16.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΡΗΨΗΣ ΜΠΑΖΩΝ
17.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
18.  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΟΙΚΙΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΟΥΣΟΥΝΗ.

      Το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως καταρτίστηκε θα τεθεί προς ψήφιση για έγκριση από τη Λαϊκή Συνέλευση.
      Φυσικά τυχόν παραλείψεις αλλά και ότι άλλο αυτά θα μπορέσουν να συμπληρωθούν και με τις δικές σας προτάσεις, με έργα τα οποία θα προταθούν απόψε εδώ. Επίσης θέλουμε να αναφέρετε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα θεωρείτε ότι πρέπει να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το επόμενο διάστημα από το Δήμο. Αυτά θα καταγραφούν, θα αποσταλούν εγγράφως στο Δήμο και θα ζητήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τη λύση τους από τη Δημ. Αρχή, ώστε και εμείς με τη σειρά μας να σας ενημερώσουμε.
      Πλέον δεν είναι ώρα για λόγια και προφορικές δεσμεύσεις, από αυτά έχουμε χορτάσει, από δω και πέρα είναι ώρα για πράξεις.”

      Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Τοπικός Σύμβουλος Αντώνης Χωριανόπουλος ο οποίος είπε :
      “Η πρώτη απόφαση της 1ης συνεδρίασης του Τ.Σ. ήταν η σύγκλιση της Λαϊκής Συνέλευσης. Λαϊκή Συνέλευση που έπρεπε βέβαια να γίνει πριν την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος. Όμως, λόγω πίεσης χρόνου για την έγκρισή του από το Δημ. Συμβ. έπρεπε να το καταθέσουμε άμεσα. Το τεχνικό πρόγραμμα καταρτίστηκε από έργα απαραίτητα για το χωριό αλλά και με βάθος χρόνου. Έργα όπως η ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης στο χωριό για να φύγουν οι αμιαντοσωλήνες τελείως. Ένα έργο που για να γίνει δεν είναι αρκετά τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ και απαιτείται χρηματοδότηση είτε από τα γενικά του Δήμου ή από τα ανταποδοτικά, έργο όμως απαραίτητο και άμεσης προτεραιότητας. Η ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης των οικισμών με την αξιοποίηση της γεώτρησης στο μαρμαροπέραμα αποτελεί ένα αναγκαίο έργο για την περιοχή και θα πρέπει το καλοκαίρι να είναι έτοιμο. Γνώμη μου είναι πως κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει δεξαμενή παραπάνω από την γεώτρηση με δυνατότητα να υδροδοτηθεί η γενικότερη περιοχή των Αγ. Θεοδώρων. Βέβαια, πρέπει να γίνει λόγος και για τα αυτονόητα που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μας κάνουν να νοιώθουμε εμείς οι Κωμιακίτες εγκαταλελειμμένοι, αδικημένοι και γενικά το Δήμο μακριά μας. Η καθαριότητα ανύπαρκτη. Υπήρξε κάποιο διάστημα που τα σκουπίδια μαζεύονταν ελάχιστες φορές το μήνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί άνθρωπος να περάσει από τη βρώμα κοντά από κάδο απορριμμάτων. Κατάσταση απαράδεκτη για όλο το χωριό αλλά κυρίως για τον Απόλλωνα, λόγω τουρισμού.
      Η περίπτωση με την ύδρευση το καλοκαίρι, απαράδεκτη. Το χωριό γεμάτο με ανθρώπους και να μην έχουμε στα σπίτια μας νερό ούτε για τα βασικά. Κάποια σπίτια δεν είχαν νερό ούτε για πάνω από 15 ημέρες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι κάποιοι άνθρωποι έφυγαν από το χωριό για το λόγο αυτό και κάποιοι δεν ήρθαν καθόλου. Ο λογαριασμός βέβαια λογαριασμός. Ευελπιστούμε ότι η Δημοτική Αρχή θα φανεί συνεπής και το 2015 θα έχουμε φθηνότερο νερό με ενιαία τιμή σε όλο το Δήμο. Γνώμη μου είναι ότι στο δίκτυο της ύδρευσης θα πρέπει να τοποθετηθούν κάποια εξαεριστικά έτσι ώστε όταν τελειώνει το νερό να αποφεύγονται ζημιές που γίνονται από την πίεση του αέρα στο δίκτυο. Ακόμη θα πρέπει το νερό της χωστής να πάει στη δεξαμενή. Έγινε τόσο έργο για το σκοπό αυτό. Ακόμη και το λίγο αυτό νερό θα βοηθήσει το καλοκαίρι. Η γεώτρηση στην δεξαμενή, ίσως το καλύτερο έργο τα τελευταία χρόνια στο χωριό, πρέπει να γίνει ασφαλής. Τα αντλιοστάσια χρειάζονται άμεση συντήρηση την οποία μπορούν να την κάνουν οι τεχνικοί του Δήμου το χειμώνα για να μην έχουμε δυσάρεστα το καλοκαίρι.
      Οι αγροτικοί δρόμοι πρέπει να συντηρούνται την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο που οι άνθρωποι έχουν τελειώσει και τα τρυγοπάτια και με την ελάχιστη μπόρα αφού οι δρόμοι είναι φρεσκοσκαμμένοι γίνονται αδιάβατοι. Αλλά και τα μηχανήματα του Δήμου πρέπει αναλογικά να συνδράμουν στην συντήρησή τους.
      Το επαρχιακό οδικό δίκτυο χρειάζεται συντήρηση, καθαρισμό από βάτους και κλαδιά στις άκρες και να μπαζωθούν οι λακκούβες. Τα δρομολόγια των λεωφορείων θα πρέπει να είναι ακριβή και όχι μόνο αν έχει επιβάτες. Τα σχολικά να εξυπηρετούν και τα παιδιά των ορεινών χωριών όπως για παράδειγμα αν γίνει μια εκδήλωση ή για κάποιο λόγο σχολάσουν νωρίς. Όλα τα παιδιά από τα κατώχωρα και την Απείρανθο έρχεται λεωφορείο και τα πάει στα χωριά τους. Τα κωμιακίτικα παιδιά περιμένουν υποχρεωτικά μέχρι τις 14:00 που έχει δρομολόγιο. Ακόμη είναι απαραίτητο το λεωφορείο που ξεκινάει στις 19:00 από τη χώρα και πάει μέχρι Απείρανθο να πηγαίνει μέχρι τον Απόλλωνα αφού υπάρχουν και παιδιά από τα ορεινά χωριά που κάνουν φροντιστήρια. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν οι οδηγοί του ΚΤΕΛ να μην παίρνουν εισιτήριο από αυτά τα παιδιά αφού τα μεσημέρια αντί να γυρίσουν σπίτια τους πηγαίνουν στη χώρα για να κάνουν βοηθητικά μαθήματα. Αν είναι δυνατόν θα πρέπει να υπάρξει επιείκεια για τα εισιτήρια και στο δρομολόγιο των 19:00.
      Η τιμή ζώνης στα ακίνητα θα πρέπει να γίνει ανάλογα με την περιοχή και όχι όπως τώρα που είναι ίδια με τη Χώρα.
      Ο ΒΙΟ.ΚΑ. στον Απόλλωνα πρέπει να λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες να εγκατασταθεί σε καλύτερο σημείο για τη λειτουργία του αλλά και την εμφάνισή του. Η τακτοποίηση αυθαιρέτων στον Απόλλωνα πρέπει να τρέξει όσο περισσότερο γίνεται.
      Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ποτίζουν και οι Κωμιακίτες από το φράγμα της Φανερωμένης.
      Τέλος πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή θα ασχοληθεί και θα ασχολείται και με την Κωμιακή και θα υποχρεώσει την Τεχνική Υπηρεσία να ασχοληθεί με το χωριό και να «σπρώξει» κάποια έργα έστω και μικρά και να μην έχουμε φαινόμενα όπως του δρόμου του Μυρίση. Ένας δρόμο που έμεινε όπως τον άφησε η τ. Κοινότητα παρόλο που ακούμε ότι συνέχεια γίνονται καινούριες μελέτες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κύριοι της Τ.Υ. ότι πρέπει να κάνουν κάτι να δουλεύονται και τα λεφτά του χωριού μας και όχι την επόμενη χρονιά να εξαφανίζονται –τα λεφτά της Κωμιακής- στο γενικό ταμείο του Δήμου και να τα καρπώνονται οι Χωραΐτες.”
      Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Τοπικός Σύμβουλος Γιάννης Κορρές ο οποίος είπε μέσα από την Λαϊκή Συνέλευση θα αναδειχτούν τα προβλήματα και θα δοθεί προτεραιότητα εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Τελειώνοντας είπε ότι ως μέλος του Τοπικού Συμβουλίου θα είναι αντικειμενικός και ξεκάθαρος με όλους.
      Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο οποίος αφού χαιρέτισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Λαϊκή Συνέλευση είπε ότι κατά τη γνώμη του, μια Λαϊκή Συνέλευση γίνεται όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο για το οποίο να γίνει κριτική και να χαραχθεί η πολιτική. Δηλαδή θα έπρεπε πρώτα η καινούρια Τοπική Κοινότητα να τον καλέσει, να συζητήσουν τα προβλήματα του χωριού ένα ένα και μετά από ένα χρόνο περίπου να ακολουθήσει η Λαϊκή Συνέλευση πάνω σε αυτά.
      Ο λόγος δόθηκε στον Γιάννη Κορρέ, εκπρόσωπο της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής ο οποίος είπε :
      “Όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής του «Καλλικράτη», βιώσαμε την απαξίωση των χωριών και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για όλα τα προβλήματα.
      Η Λαϊκή Επιτροπή έκανε αγώνες και με τη συμμετοχή των κατοίκων, για να δοθούν λύσεις που είχαν να κάνουν με τη φοροληστεία που δεχόμαστε, τους αγροτικούς δρόμους, τις συγχωνεύσεις των σχολείων και τις οργανικές θέσεις που χάνονται, για θέματα υγείας και βέβαια για την τιμολόγηση του νερού, όπου σε αυτό το θέμα φάνηκε το αποκορύφωμα της κοροϊδίας της Δημοτικής Αρχής. Που ενώ ύστερα από τους αγώνες της Λαϊκής Επιτροπής, των φορέων και των κατοίκων που συμμετείχαν, καταφέραμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου πάρθηκε η απόφαση μείωσης των πρώτων 50 κυβικών με 50 λεπτά που δεν ανταποκρινόταν βέβαια στο δίκαιο αίτημά μας για ενιαία τιμολόγηση με την κατώτατη τιμή που ισχύει στο Δήμο. Αλλά ήταν μία κατάκτηση. Η Δημοτική Αρχή κατά παράβαση καθήκοντος, όχι μόνο δεν έστειλε την απόφαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση για έγκριση από τον ελεγκτή νομιμότητας, αλλά το χρησιμοποίησαν προεκλογικά εξαπατώντας τον κόσμο ότι μείωσαν το νερό. Λέγανε ψέματα! Δεν ισχύει καμία μείωση! Θα πληρώσουμε και το 2014 το ίδιο.
      Εμείς καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή για αυτές τις ενέργειες.
      Το Τοπικό Συμβούλιο, εκτός από την πίεση προς τη Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος (που όλα που αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο αποτελούν βασικές ανάγκες για τον τόπο), θα πρέπει να είναι μπροστάρης σε συνεργασία και με τα άλλα χωριά, και με τη συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων, ώστε να πιέσουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις σε προβλήματα όπως:
·         Η τιμολόγηση του νερού
·         Η μείωση της τιμής ζώνης. Καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκιο στα σπίτια και τα χωράφια μας.
·         Η κατάργηση οργανικών θέσεων και οι συγχωνεύσεις στα σχολεία (Γυμνάσιο Σκαδού).
·         Θέματα υγείας (πρωτοβάθμια φροντίδα με τις κατάλληλες υποδομές)
·         Τη μείωση των Δημοτικών τελών.
      Οι προτάσεις μας προς τη Συνέλευση είναι:
      Να πιέσουμε να γίνει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των ορεινών χωριών που κάποια βασικά όπως αναφέραμε και πριν είναι:
·         Η τιμολόγηση του νερού
·         Η τιμή ζώνης.
·         Για τα σχολεία. Να μην καταργηθεί καμία οργανική θέση αλλά να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν.
·         Για θέματα υγείας με τη δημιουργία υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
·         Τη μείωση των Δημοτικών τελών.
·         Γενικά θέματα όπως: Διαχείριση υδάτινων πόρων – απορριμμάτων, Αποχετευτικό.
      Τέλος καλούμε τον κόσμο να μην πληρώσει τους λογαριασμούς του νερού των προηγούμενων ετών, (αφού δεν είναι δική του ευθύνη που δεν ήρθαν στην ώρα τους), όπως και τα υπόλοιπα δημοτικά τέλη, μέχρι να γίνει δραστική μείωσή τους, ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες (άνεργους, χαμηλόμισθους, πολύτεκνους κλπ.) και δόσεις σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του δημότη (που ήταν και υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής αλλά παρέμεινε και αυτό μία υπόσχεση).

      Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις-προτάσεις-παρατηρήσεις των παρευρισκόμενων στη Λαϊκή Συνέλευση όπως παρακάτω :
      -     Αντώνης Αλιμπέρτης
      Τώρα που βρέθηκαν οι δωρητές να γίνει το μουσείο φυσικής ιστορίας και πολιτισμού, να γίνει ελαιοχρωματισμός του Ιατρείου και του γραφείου της Κοινότητας, καθαρισμός του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αποδυτηρίων, ευπρεπισμός του ξενώνα, καθαριότητα του χωριού όλο το χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι και ευπρεπισμός νεκροταφείου.
      -     Ανδρή Μαρία
      Για το οστεοφυλάκιο του Απόλλωνα είχε εγκριθεί ένα ποσό 5.000,00€ για τη δημιουργία ραφιών και δεν έχει αποδοθεί ακόμη.
      -     Νικόλαος Λεβογιάννης
      Συμφωνεί γενικώς με όλα όσα ακούστηκαν με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Η πρώτη διαφοροποίηση είναι ότι σαν προτάσεις ακούγονται ωραίες με δεδομένο όμως ότι λειτουργούμε και σωστά. Και κυρίως οι Δημοτικές Υπηρεσίες και οι Αρχές αφού πλέον τα Τοπικά Συμβούλια έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Κατά καιρούς ζητάμε κάποια έργα τα οποία γίνονται, αλλά γίνονται λάθος και αντί να προκαλέσουν ωφέλεια προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα. Και στο χωριό έχουν γίνει τέτοια έργα και έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα επειδή οι υπηρεσίες και οι αρχές δεν λειτούργησαν σωστά και εμείς δεν τις ελέγξαμε. Και αν κάποιοι επιχείρησαν να τις ελέγξουν βρέθηκαν αντιμέτωποι ακόμη και με συγχωριανούς. Στη συνέχεια μίλησε για το λιμενικό του Απόλλωνα το οποίο έγινε με ψευδή δεδομένα και ελλιπή στοιχεία. Μετά μίλησε για το ΒΙΟ.ΚΑ. ο οποίος εξ αρχής κατασκευάστηκε σε λάθος θέση αφού είναι μέσα στον οικισμό και καταστρέφει συνεχώς τον τόπο αφού συνεχίζει να λειτουργεί έως και σήμερα ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς και ο Δήμαρχος είχαν πει ότι θα άλλαζε θέση. Όσο συνεχίζουμε και συντηρούμε έργα που βλάπτουν τον τόπο δεν θα πάει ποτέ μπροστά. Πρέπει να απαιτήσουμε να λειτουργούμε σωστά και να συμφωνήσουμε σε αυτό που λέει η κοινή λογική, η κοινή πείρα, η επιστήμη και ο νόμος. Τέλος ζήτησε οι νομιμοποιήσεις που θα γίνουν στα αυθαίρετα να γίνουν με σωστές μελέτες και ότι έργα όπως ο δρόμος του Μυρίση και του Απόλλωνα δεν θα γίνουν ποτέ αφού έχει γίνει εξαπάτηση του κόσμου από τις Δημοτικές Αρχές.
      -     Πόπη Φρατζέσκου
      Πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η ύδρευση στην περιοχή Φαρακλό – Αρέλες. Το έργο έχει μπει στο Τεχνικό Πρόγραμμα και είναι υποχρεωμένη η Δημοτική Αρχή να το υλοποιήσει. Τόσα χρόνια μας έχουν αγνοήσει όλες οι Δημοτικές Αρχές παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους. Δεν μπορεί σήμερα 45 οικογένειες να κουβαλάνε νερό με μπιτόνια για να πιουν.
      -     Βαγγέλης Κορρές
      Μίλησε για κάποια έργα που προτάθηκαν και θα μπορούσαν να μπουν σε υποκατηγορίες στο Τεχνικό Πρόγραμμα και να ιεραρχηθούν όπως το γήπεδο και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Επίσης αναφέρθηκε για τις 2 οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν στο Σκαδό. Πρέπει να γίνει μάχη από τη Δημοτική Αρχή να παρθούν πίσω οι θέσεις αυτές και ότι τώρα είναι ώρα για έργα.
      -     Κων/νος Χωριανόπουλος
      Το δίκτυο άρδευσης πρέπει να πάει μέχρι τον Άγιο Θεόδωρο αφού υπάρχει και σχετική μελέτη. Η γεώτρηση στο μαρμαροπέραμα που έχει νερό πρέπει να ολοκληρωθεί και να πάει το δίκτυο μέχρι το τέλος. Πρέπει τα προβλήματα να παλεύονται από όλους. Τέλος αναφέρθηκε ότι πρέπει να γίνει συντήρηση των αγροτικών δρόμων.
      -     Ειρήνη Σιδερή
      Μίλησε για το θέμα καθαριότητας στον Απόλλωνα. Πρέπει να γίνεται εντατικότερα λόγω τουριστικής περιοχής. Στη συνέχεια μίλησε ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση των κάδων καθώς είναι τοποθετημένοι σε λάθος σημεία και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Επίσης πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης όπως παράδειγμα στο μονοπάτι που οδηγεί στον κούρο.
      -     Μανώλης Πρεβενιός
      Αναφέρθηκε στην έλλειψη υδροδότησης του χωριού και ότι το μισό χρόνο περίπου οι μισοί δεν έχουν νερό, πρόβλημα και το οποίο πρέπει να λυθεί.
      -     Γιάννης Φρατζέσκος
      Μίλησε για την έλλειψη νερού που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον Απόλλωνα ενώ υπάρχει πληθώρα νερό. Επίσης μίλησε για τη διαμόρφωση και ενός άλλου μονοπατιού από Στυλιανού Βιτζηλαίου έως Αποστόλη Κορρέ. Τέλος αναφέρθηκε στον Περιφερειακό δρόμο του Απόλλωνα όπου στο τελευταίο του κομμάτι (προς αφόρμους) δεν υπάρχει αγωγός για να διοχετεύεται το νερό προς αυτόν.
      -     Αλιμπέρτη Γλυκερία
      Μίλησε για τη δεξαμενή στη Μόνους ότι έχει πρόβλημα. Έχει σκουριασμένα καπάκια όπου οι σκουριές πέφτουν μέσα στο νερό μαζί με ζωύφια και παρατηρούνται προβλήματα υγείας τα οποία εξαφανίζονται όταν βράζουν το νερό. Τέλος επισήμανε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο αντλιοστάσιο καθώς το νερό συσσωρεύεται εκεί.

      Εφόσον δεν υπήρξε άλλος ομιλητής ο Πρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης έθεσε σε ψηφοφορία την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και την εξουσιοδότηση του Τ.Σ. για την καταγραφή και προώθηση όσων ειπώθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση.

Η Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Κορωνίδα στις 14/9/2014 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ

      Την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και την εξουσιοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου για καταγραφή και προώθηση όλων όσων ειπώθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση


Για Τη Λαϊκή Συνέλευση
Κορωνίδα, Σεπτέμβριος 2014


Ο Πρόεδρος

  Νίκος Κορρές