
Το γεγονός ότι οι διαφορές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αβυσσαλέες, ότι κινούνται σε κοινό στρατηγικά πλαίσιο, εντοπίζεται ήδη από σειρά αστών αναλυτών που κρίνουν το μέγιστο για να ζητήσουν συμφωνία στο έλασσον.
Η «Καθημερινή» μιλά για «επικίνδυνη αντιπαράθεση», ενώ η «Αυγή» μιλά για ανάγκη «δημοκρατικής ανατροπής», καθώς, σύμφωνα με την ανάλυσή της, ο Σαμαράς έχει επιλέξει να παίξει ρόλο τρομοκράτη!
Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μια αντιπαράθεση με υπερβολές μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στο όχι απίθανο ενδεχόμενο της συνεννόησης, του μεγάλου συνασπισμού με δεδομένη τη ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Μιλάνε ευθέως για ανάγκη ενός νέου «ιστορικού συμβιβασμού», δίνοντας έτσι και μια ιστορική διάσταση στο εγχείρημα, με παραπομπή στο ιταλικό προηγούμενο.
Για το λαϊκό κίνημα, η κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδοτεί κατά κύριο λόγο ανέβασμα των τόνων, έτσι ώστε μεγάλες μάζες του λαού να παραμείνουν εγκλωβισμένες σε μια - κάλπικη για το λαό, ουσιαστική για το κεφάλαιο - αντιπαράθεση για το ποιας μορφής διαχείριση είναι προτιμότερη. Η προβολή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ του ισχυρισμού ότι άλλοι πολιτικοί συσχετισμοί οδηγούν σε άλλη, φιλολαϊκή Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.
Κριτήριο για το λαϊκό κίνημα παραμένει κάθε πράξη που συμβάλλει στην ανασύνταξη του κινήματος, οδηγεί στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να παλέψουν σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να ενισχυθεί ολόπλευρα το ΚΚΕ.
Αναδημοσιεύεται απο την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης 21 Γενάρη 2014