Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η αλήθεια για τη στάση του ΚΚΕ στη μικρασιατική εκστρατεία και στα ανιστόρητα και ανυπόστατα του κ. Μίκη Πρωτοπαπαδάκη


Σχετικά με όσα αναφέρει  στο άρθρο του κ. ο Μίκης Πρωτοπαπαδάκης (Μ. ΠΡ.) στην εφημερίδα σας (φύλλο 194/20-5-2011) έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1. Ο Μ. Πρ. στηρίχτηκε για το εν λόγω άρθρο του στο βιβλίο του ελ. Σταυρίδη χωρίς να κάνει τον κόπο να «ψάξει» ποιος ήταν στην ουσία ο Ελ. Σταυρίδης.
Πληροφορούμε, λοιπόν, ότι ο Ελ. Σταυρίδης μετά την αποχώρησή του από το ΚΚΕ πέρασε στην ασφάλεια του Μανιαδάκη και έγινε πράκτοράς της. Για όσους γνωρίζουν τι σήμαινε Μανιαδάκης, κατά τη δικτατορία του Μεταξά, εύκολα μπορούν να καταλάβουν ότι τα γραπτά του Ελ. Σταυρίδη, είναι ανυπόστατα και στη γραμμή συκοφάντησης του ΚΚΕ, αφού και ο ίδιος ο Ελ. Σταυρίδης υπηρέτησε  τη φασιστική, αντικομουνιστική πολιτική του Μεταξά σαν πράκτορας πλέον της ασφάλειας του Μανιαδάκη. Συγκαταλέγεται ο τύπος αυτός σε εκείνα τα υποκείμενα που, αφού το ΚΚΕ τους ανέβασε στα πιο ψηλά αξιώματα στη συνέχεια πέρασαν στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου, δηλαδή στην υπηρεσία της αστικής τάξης.
Άρα πώς ο κ. Μ.ΠΡ. εμπιστεύεται τα γραπτά ενός τέτοιου ανθρώπου ή μήπως το κάνει  συνειδητά και αυτός για να χτυπήσει  σήμερα το ΚΚΕ; Να ξέρει όμως πως όπως και να έχει ότι αυτή η επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ  δεν πέρασε τόσα χρόνια και πως ούτε και σήμερα θα περάσει. Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί για τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του εκείνη την περίοδο.
2. Σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα της μικρασιατικής εκστρατείας
Το ΚΚΕ  τότε ήταν το κόμμα εκείνο που αντιτάχτηκε στη μικρασιατική εκστρατεία, γιατί μπόρεσε να δει ποια θα ήταν η ολέθρια εξέλιξη αυτής της εκστρατείας, που δεν έγινε για την απελευθέρωση του ελληνικού πληθυσμού της Μ. Ασίας, αλλά έγινε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών να βάλουν  χέρι  στα πετρέλαια της περιοχής  με όργανο τον ελληνικό στρατό, αξιοποιώντας γι’  αυτό και το μεγαλοϊδεατισμό της ελληνικής αστικής τάξης σε μια οθωμανική αυτοκρατορία που κατέρρεε. Η όλη εξέλιξη της Μ. εκστρατείας και του αποτελέσματος που είχε δικαίωσε πέρα για πέρα τη θέση του ΚΚΕ. όπως και σήμερα δικαιώνονται πέρα για πέρα οι θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα ζητήματα πχ συνθήκη του Μάαστριχτ, εξωτερική πολιτική, κρίση κτλ.
3. Ποια ήταν εδώ η πολιτική των αστικών κομμάτων ; Τυχοδιωκτισμός, υπόκλιση στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και καταστροφή για τον ελληνισμό της Μ. Ασίας και όχι μόνο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι 1.500.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα. Επομένως ποιου κόμματος  ήταν πατριωτική η στάση, αυτών των αστών που οργάνωσαν τη μικρασιατική εκστρατεία ή του ΚΚΕ που αντιτάχτηκε σε αυτήν; Χωρίς δισταγμό πατριωτική ήταν αυτή του ΚΚΕ.
4. Όσο τα περί υπονόμευσης του ηθικού του στρατεύματος από το ΚΚΕ δε στέκει ούτε για σχόλιο. Η υπονόμευση του ηθικού του στρατεύματος  προήλθε από την ουσία αυτού του πολέμου, δηλ. ήταν πόλεμος άδικος, για ξένα συμφέροντα και ο Έλληνας φαντάρος έβλεπε ότι  χώρα μας δεν  είχε κανένα όφελος από αυτόν, αντίθετα ήταν τα πιόνια στη σκακιέρα των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών .
5. Σχετικά με τα περί Ρωσίας, Λένιν να θυμίσουμε στον κ. Μ.ΠΡ. ότι η Ρωσία και ο Λένιν δεν πολέμησαν την Ελλάδα, αντίθετα η Ελλάδα έστειλε το 1919 εκστρατευτικό σώμα στη Σοβιετική Ρωσία μαζί με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να καταπνίξουν την επανάσταση εκεί. Η Σοβιετική Ρωσία τότε επιζητούσε να έχει καλές  πολιτικές –εμπορικές-οικονομικές σχέσεις με όλες τις χώρες. Η αστική τάξη της Ελλάδας ήταν εκείνη που πιστή στην πολιτική των ιμπεριαλιστών δεν αναγνώριζε καν τη Σοβιετική Ρωσία.
6. Όσο αφορά τα περί χαρτονομισμάτων, εδώ η Ελλάδα δεν μπορούσε ακόμη να σταθεί οικονομικά στα πόδια της (δάνεια έπαιρνε, δάνεια εξοφλούσε) και η αστική τάξη της χώρας μας την ξεζούμισε και οικονομικά για να οργανώσει τον πολεμικό τυχοδιωκτισμό της Μ. Ασίας.
7.Τέλος για όσα αναφέρονται περί ανταλλαγμάτων του ΚΚΕ από τον Πλαστήρα, έχουμε το εξής σχόλιο:
Το ΚΚΕ ποτέ δεν είχε ούτε θα έχει πάρε δώσε με τα αστικά κόμματα. Απόδειξη γι΄αυτό είναι και η στάση των αστικών κομμάτων απέναντι στο ΚΚΕ, συνεχείς διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, αντικομμουνισμός κλπ.
Βλέπετε κ. Μ.ΠΡ.  ότι το ΚΚΕ ούτε τότε ούτε τώρα πατάει σε δυο βάρκες. Ήταν είναι και θα είναι  με τη βάρκα που λέγεται εργατική τάξη, που λέγεται λαός  και 93 χρόνια τώρα  έναν σκοπό έχει : την κατάργηση της εκμετάλλευσης και του εργαζόμενου λαού από την αστική τάξη.
                                                                                                                Μιχάλης  Καλογείτονας