Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου για τα προβλήματα των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και η Αντιμετώπισή τους



Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για θέμα Η.Δ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Απρίλη 2015:

Θέμα: «Τα προβλήματα των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και η Αντιμετώπισή τους»
Είναι γνωστό σε όλους ότι, οι κάτοικοι των νησιών μας ζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις τραγικές ελλείψεις στην υγεία , τις οποίες  κάποιες φορές έχουν πληρώσει με τη ζωή τους.
Η εγκληματική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. διαχρονικά στον χώρο της υγείας,  προκειμένου το αστικό κράτος να διευκολύνει τις εταιρείες να διεισδύσουν στα κενά που αφήνει το ίδιο, έχουν οδηγήσει τις δημόσιες μονάδες υγείας και των δικών μας νησιών, σε επικίνδυνα οριακό σημείο λειτουργίας τους.  

Το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί επανειλημμένα από τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, αλλά και από το ταξικό κίνημα, χωρίς ωστόσο να έχουν παρθεί τα αντίστοιχα μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Στον τομέα της πρόληψης υπάρχει σχεδόν παντελής έλλειψη φροντίδας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό στα Νοσοκομεία και στις μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ. έχουν σαν αποτέλεσμα τις μακριές λίστες αναμονής, που αναγκάζουν τους  ασθενείς να καταφεύγουν στις ιδιωτικές μονάδες χρυσοπληρώνοντας υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται δωρεάν. Όσοι δεν έχουν χρήματα, είναι καταδικασμένοι να υποστούν τις συνέπειες για την υγεία τους , είτε αυτές αφορούν μόνιμες βλάβες, είτε  επιβάρυνση του οικογενειακού τους περιβάλλοντος για φροντίδα που έπρεπε να παρέχεται δωρεάν  από το κράτος , ή το τίμημα να είναι η ίδια η ζωή τους.
Η δραματική κατάσταση των δημόσιων μονάδων υγείας στην περιοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στα  6 Νοσοκομεία: το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Α. Παπανδρέου, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κω, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Καλύμνου Βουβάλειο, Κρατικό Θεραπευτήριο - Κέντρο Υγείας Λέρου, Γενικό Νοσοκομείο Σύρου Βαρδάκειο και το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου, είναι γνωστή σε όλους μας και έχει συγκεκριμένη αιτία. Η αιτία είναι η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων, η οποία εφαρμόζεται αυστηρά μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης , που θεωρεί τις παροχές Υγείας στο λαό ως "κόστος, γιατί μπαίνουν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα, επομένως στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Αποτέλεσμα:Σε όλες ανεξαιρέτως τις μονάδες υγείας να υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, σε υγειονομικό υλικό, ενώ η κρατική χρηματοδότηση να μειώνεται συνεχώς. Αυτά τα προβλήματα έχουν οδηγήσει αρκετές φορές τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους σε κινητοποιήσεις, για να βρεθεί λύση και για τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες, αλλά και για την ασφαλή νοσηλεία  των ασθενών. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα  Κέντρα Υγείας, στα  Περιφερειακά Ιατρεία και στα  Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών μας.
Παράλληλα οι μονάδες των ΠΕΔΥ, υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Οι ασθενείς μέσα σε απίστευτες συνθήκες ταλαιπωρίας , ειδικά για τα ΑμΕΑ,  προσπαθούν να εξυπηρετηθούν πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Ειδικά όταν χρειάζεται άμεση μεταφορά ασθενούς από μικρό νησί σε πλησιέστερη κατάλληλη μονάδα.
Ο κ.Υπουργός Υγείας κ. Κουρουπλής Παναγιώτης ζήτησε από τους Διοικητές των Νοσοκομειακών Μονάδων απολογισμό έργου και καταγραφή των αναγκών τους. Την ίδια στιγμή στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσαν ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" για την Υγεία, την Πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε 500 εκατομμύρια για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας  αποφεύγει να δεσμευτεί για να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις, που χρειάζονται τα Νοσοκομεία για να μην κλείσουν και άλλες κλινικές, και αυτές που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό.  Δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Δεν δεσμεύεται για σύγχρονες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας που μπορούμε και δικαιούμαστε σήμερα να έχουμε.
Είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν  την υγεία του λαού  για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Αρωγός στην πολιτική αυτή, που μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί είναι και η Τοπική Διοίκηση, η οποία αντί να μπει μπροστά να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους ανεξαρτήτως, ακολουθεί την πολιτική της διαχείρισης της εξαθλίωσης και σ’ αυτόν τον τομέα με ανάλογα ευρωπαϊκής έμπνευσης  προγράμματα. Συνεργάζεται στην προώθηση ελάχιστων και αποσπασματικών υπηρεσιών υγείας, που απευθύνονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες και αριθμό ασθενών που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, μέσα από ένα δίκτυο κρατικών και μη κρατικών δομών (κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, δήμοι, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές, Εκκλησία, επιχειρηματίες).
Δεν θα ανεχθούμε να  θυσιαστεί η υγεία και η ζωή των νησιωτών μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
 Στον αγώνα  για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της υγείας του λαού.
Ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της ΕΕ που τους υπηρετεί. Ο αγώνας να έχει στόχο την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. 
Προτείνουμε στους κυρίους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους ζητάμε να διεκδικήσουμε μαζί με το λαϊκό κίνημα και τους φορείς του :
·         Να στελεχωθούν όλες οι μονάδες δημόσιας υγείας των Νησιών μας (τα 6 Νοσοκομεία,  Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και τα Πολυδύναμα Ιατρεία) με όλο το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
·         Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
·         Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των μονάδων αυτών.
·         Κάλυψη με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό.
·         Να δημιουργηθεί σύγχρονος κρατικός φορέας διακομιδών επειγόντων περιστατικών από αέρα και θάλασσα για τη μεταφορά τους από τα νησιά σε κεντρικά νοσοκομεία.
·         Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
·         Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
·         Να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία , τα Κέντρα Υγείας και όλες οι μονάδες υγείας με  ασθενοφόρα που είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που έχουν στην ευθύνη τους.

Διεκδικούμε  να υπερασπιστούμε τις ζωές των παιδιών και των οικογενειών μας και να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και στα ζητήματα της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης.
Ρόδος 8-5-2015