Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη λήψη μέτρων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στον Απόλλωνα Νάξου

Μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Απόλλωνα Νάξου διεκδικεί το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Θέμα: Μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Απόλλωνα Νάξου

Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ανεμοστρόβιλος, σφοδροί άνεμοι, έντονες βροχοπτώσεις) που έλαβαν χώρα στις 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου 2015, στην Τοπική Κοινότητα Κορωνίδας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ιδιαίτερα στην περιοχή του χωριού Απόλλωνα, ο οποίος κηρύχτηκε, μάλιστα, και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκλήθηκαν οι παρακάτω άκρως επικίνδυνες ζημιές:
- Καταστροφή μεγάλου μέρους του κυματοθραύστη που προστατεύει το αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα και μέρος του οικισμού από τους βόρειους ανέμους που πνέουν έντονα στην περιοχή.

- Μεγάλες σπηλαιώσεις του κρηπιδώματος, με καθίζηση και κατάρρευση του δαπέδου στο χώρο στάθμευσης και ελιγμών των λεωφορείων και των ΙΧ αυτοκινήτων και με πιθανή καταστροφή των σωλήνων αποχέτευσης που διέρχονται από το σημείο αυτό.|

- Ζημιές στα δημόσια WC, καταστροφή της χημικής τουαλέτας.

- Δημιουργία αβαθών στις θέσεις ελιγμών και πρόσδεσης των σκαφών, καθώς και στην περιοχή της γλίστρας ανέλκυσης των σκαφών, λόγω των μετατοπίσεων ογκολίθων από την καταστροφή του κυματοθραύστη κ.ά.

Παρά την ομόφωνη απόφαση και του Τοπικού Συμβουλίου δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση ούτε πλήρη καταγραφή των καταστροφών τόσο του Απόλλωνα όσο και του υπόλοιπου τοπικού διαμερίσματος της Κορωνίδας.

Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα του Απόλλωνα, βρίσκονται σε απόγνωση. Χαρακτηριστικό της απόγνωσης των κατοίκων είναι το γεγονός ότι, μετά την αδιαφορία ή απραξία της Δημοτικής Αρχής, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, οι κάτοικοι απευθύνθηκαν και στον Εισαγγελέα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν:

1. Για την άμεση αποκατάσταση, μέσα στο μήνα, των επικίνδυνων ζημιών που έχουν προκληθεί στον Απόλλωνα Νάξου για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η υγιεινή των κατοίκων, η δουλειά των μικροεπαγγελματιών και ψαράδων του χωριού, δεδομένου ότι ήδη πλησιάζει το Πάσχα και η καλοκαιρινή και τουριστική περίοδος που ο πληθυσμός τουλάχιστον πενταπλασιάζεται.

2. Για να δρομολογηθούν ταυτόχρονα όλες οι υποδομές που θα δίνουν οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα του Απόλλωνα, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Στο σχέδιο αποκατάστασης θα πρέπει να ενταχθεί και η μετεγκατάσταση του ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα καθώς και η οριοθέτηση αιγιαλού - παραλίας.

3.  Για να προχωρήσει η καταγραφή συνολικά όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα καιρικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, αγροτικό οδικό δίκτυο κλπ.) στο Τοπικό Διαμέρισμα Κορωνίδας και να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με έργα αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης».