Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τους φέρνουν και τους τσακίζουν κεφάλαιο - ΕΕ - κυβερνήσεις

Phasma
Οσα συνέβησαν αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεσηκώθηκαν ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, είναι κατάληξη μιας μακράς σειράς απάνθρωπων μέτρων, συνέπεια της βαθιά αντιμεταναστευτικής και γι' αυτό αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων των κρατών μελών.
Βράδυ Σαββάτου μεγάλος αριθμός μεταναστών διαμαρτυρήθηκαν την ώρα διανομής φαγητού και ήρθαν σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς, ενώ έβαλαν φωτιές σε στρώματα και κουβέρτες. Νωρίτερα είχαν ενημερωθεί ότι θα παραταθεί κατά 6 μήνες (από τους 12 στους 18) η κράτησή τους στο κέντρο, κάτι που συμβαίνει με ευθύνη του αστικού κράτους το οποίο απαράδεκτα κωλυσιεργεί σε πολλούς από αυτούς τη χορήγηση ασύλου και άλλων εγγράφων. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές κατοίκων της περιοχής, που μένουν πολύ κοντά στο Κέντρο, υπήρξε εκεί διακοπή υδροδότησης και ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση, και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν την περίοδο αυτή, ήρθαν και πάλι στο φως οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί, μέσα σε οικίσκους (κοντέινερ) που κυριολεκτικά βράζουν όταν έχει ζέστη.


Φαινόμενο σύμφυτο με τον ιμπεριαλισμό


Icon
Σημειωτέον, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι παντού στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν εδώ για τουρισμό. Η μετανάστευση, ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων διεθνώς δεν είναι ευλογία ούτε για τους λαούς που ξεριζώνονται ούτε για τους λαούς που δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών. Είναι φαινόμενο σύμφυτο με τον ιμπεριαλισμό, οξύνεται όσο μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί και η καπιταλιστική κρίση, όπως οξύνθηκε μετά την επικράτηση του καπιταλισμού παγκόσμια και τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών. Θα οξύνεται όσο διαρκεί η προσωρινή υποχώρηση και κρίση του διεθνούς κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος. Οι λαοί αναγκάζονται να ξενιτεύονται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, της υποκίνησης εμφύλιων πολέμων (π.χ. όσα γίνονται στη Συρία) της φτώχειας και της πείνας στην οποία καταδικάζονται λαοί για να θησαυρίζουν μονοπώλια. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας συμμετείχε στις κάθε είδους επεμβάσεις (οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές) σε τρίτες χώρες και ευθύνεται για τον ξεριζωμό λαών από τις επίμαχες περιοχές. Η ίδια αυτή άρχουσα τάξη, που εκμεταλλεύεται τον πλούτο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού ευθύνεται για το ότι σήμερα Ελληνες εργαζόμενοι (ειδικά νέοι) αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Πρόκειται για φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη δεν το έχουμε δει σε όλη την τραγικότητά του. Οι λαοί εξαναγκάζονται να μεταναστεύουν εξαιτίας του καπιταλισμού.

Επομένως τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν τους έφερε στην Ελλάδα η εργατική τάξη (ΕΤ) ή το ΚΚΕ. Δεν ήρθαν από χόμπι ή από διάθεση περιπλάνησης. Τους έφερε ή τους έσπρωξε το κεφάλαιο και τα κόμματά του για να βγάζει περισσότερη υπεραξία, να θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους (όπως ξαναφάνηκε πρόσφατα με τα γεγονότα και τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα Ηλείας), να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό ως πολιορκητικό κριό για να γκρεμίσει τις όποιες κατακτήσεις έχει κερδίσει η ΕΤ, να τη διασπά και να αυξάνει την καταστολή. Τους έφεραν δηλαδή όλοι αυτοί που τώρα, σήμερα, καθώς έχουν πλέον πολλούς ντόπιους είλωτες να ξεζουμίσουν, θέλουν να απαλλαγούν από ένα μέρος των μεταναστών και παίρνουν ή ζητούν να παρθούν περισσότερα κατασταλτικά μέτρα. Θέλουν περισσότερο ελεγχόμενη μετανάστευση, είτε αυτή είναι «νόμιμη» είτε «παράνομη», γι' αυτό κλείνουν τις στρόφιγγες εισδοχής τους, αφού έτσι κι αλλιώς η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των εγχώριων ανέργων.Ταυτόχρονα ξαμόλυσαν τα μαντρόσκυλά τους της Χρυσής Αυγής να στοχοποιούν και να χτυπούν πρόσφυγες και μετανάστες, δαχτυλοδείχνοντας αυτούς ως «ενόχους» για τη φτώχεια που κατατρώει τα λαϊκά νοικοκυριά στην Ελλάδα, αθωώνοντας μέσα από το τέτοιο χυδαίο ψέμα το μεγάλο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Αυτοκτονίες και κακοποιήσεις
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τραγικές συνθήκες διαβίωσής τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τους έχουν χωμένους, αξίζει να θυμίσουμε καίρια σημεία Ερώτησης που κατέθεσε τέλη Ιούλη στη Βουλή το ΚΚΕ:
«Αλλος ένας νεκρός μετανάστης προστέθηκε στη μακριά λίστα θυμάτων που, πασχίζοντας για ένα καλύτερο αύριο, είτε θαλασσοπνίγονται είτε φυλακίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να απελαθούν. Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 12 Ιούλη, ένας 26χρονος Πακιστανός βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στην τουαλέτα του ΑΤ Σερβίων όπου κρατούνταν. Είχε συλληφθεί λίγες μέρες πριν επειδή δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά για τη διαμονή του στη χώρα μας.
Είναι το δεύτερο περιστατικό αυτοκτονίας μετανάστη μέσα σε κρατητήριο ΑΤ της Δυτικής Μακεδονίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πριν από έναν περίπου μήνα είχε αυτοκτονήσει 20χρονος μετανάστης από την Ακτή Ελεφαντοστού στις τουαλέτες του ΑΤ Γρεβενών όπου κρατούνταν για να επαναπροωθηθεί στην πατρίδα του.
Να σημειωθεί πως, όπως είναι διαπιστωμένο και κατά το παρελθόν, οι συνθήκες στους χώρους αστυνομικής κράτησης αλλά και οι υποδομές των αστυνομικών κρατητηρίων είναι απαράδεκτες, δεν είναι συμβατές με τους στοιχειώδεις όρους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Είναι επικίνδυνες τόσο για τους άδικα φυλακισμένους μετανάστες όσο και για το αστυνομικό προσωπικό.
Τα δύο αυτά πρόσφατα περιστατικά αναδεικνύουν την επικαιρότητα και τη ρεαλιστικότητα του πλαισίου αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ, για την άμεση ανακούφιση του προβλήματος, τόσο για τους παλιούς όσο και τους νέους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας».
Τα τέτοια κρούσματα οδήγησαν τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, πριν λίγες μόνο μέρες, στις 5 Αυγούστου, να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στη συνάντηση που έγινε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αθ. Ανδρεουλάκο, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισήμανε πως η κακοποίηση μεταναστών σε χώρους κράτησης είναι τραγικό αλλά σύνηθες φαινόμενο και ζήτησε να παρθούν μέτρα. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι πολλοί μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα χωρίς δικαιολογητικά έγγραφα, βρίσκουν τραγικό θάνατο είτε από πνιγμό στη θάλασσα, είτε από τις κακουχίες. Χαρακτηριστικά, 24 μετανάστες πνίγηκαν στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας την 1η Αυγούστου! ΜΚΟ υπολογίζουν πως από τον περσινό Αύγουστο περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά (κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν) πνίγηκαν προσπαθώντας να έρθουν στη χώρα μας.
Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μαρτυρίες μεταναστών για σωρεία κακοποιήσεων σε διάφορα αστυνομικά τμήματα (π.χ. αεροδρόμιο κ.ά.). Ταυτόχρονα επισήμανε πως οι συνθήκες υγιεινής στους χώρους αστυνομικής κράτησης, αλλά και οι υποδομές διαβίωσης στα κρατητήρια είναι απαράδεκτες. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τα δικαιώματα των κρατουμένων όχι μόνο δεν τηρούνται, αντίθετα παραβιάζονται κατάφωρα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, εκφράζοντας την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου απάντησε με γενικόλογες αναφορές και αόριστες δεσμεύσεις.

Στα τσαντίρια...
Αλλη μια μαρτυρία για την εξαθλίωση που βιώνουν οι μετανάστες ήρθε από τον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη που μιλώντας 8 Αυγούστου σε ραδιοσταθμό, αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για... βελτίωση των συνθηκών διαμονής των μεταναστών που ζουν στοιβαγμένοι σε κρατητήρια του Λιμενικού, σε ακατάλληλους χώρους κράτησης ή σε περιφραγμένες παραλίες εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει, αντί για υποδομές φιλοξενίας, στήσιμο αντίσκηνων σε υπαίθριους χώρους που θα βρεθούν και θα μετατραπούν, έτσι, σε «προσωρινούς χώρους διαμονής» και κράτησής τους.
Οσον αφορά το φαγητό τους, παρέπεμψε σε υπουργική απόφαση για αποδέσμευση χρημάτων προκειμένου να δοθούν για σίτιση των μεταναστών. Μέχρι σήμερα σιτίζονταν κυρίως από χρήματα απλών ανθρώπων, οργανώσεων, αλλά και υπαλλήλων του Λιμενικού. Οσον αφορά την ιατρική τους περίθαλψη ο υπουργός παρέπεμψε στην ανάπτυξη της «συνεργασίας» των υπηρεσιών του Λιμενικού με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους. Για τα νομικά τους δικαιώματα δε, ζήτησε συνεργασία των λιμενικών με τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους ώστε να παρέχεται νομική συνδρομή στους μετανάστες. Αρα όλα αφήνονται στην καλή διάθεση ή τις περιορισμένες δυνατότητες του όποιου ιδιώτη, με το κράτος να αποποιείται βασικών ευθυνών του.
Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας και μετά από επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας στη Σάμο, ανέφερε ότι η κατάσταση στο πρόβλημα της «διαχείρισης» των μεταναστών χωρίς χαρτιά σε πολλές λιμενικές αρχές είναι οριακή, καθώς κάτω από άθλιες συνθήκες βρίσκονται στοιβαγμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς κανόνες υγιεινής, κονδύλια σίτισης και ασφαλή διαμονή.
Εξάλλου από διάφορες οργανώσεις καταγγέλλεται ότι όσοι κατορθώνουν να φτάσουν στην Ελλάδα, διά θαλάσσης, κρατούνται συστηματικά σε σκοτεινά, βρώμικα κελιά για μακρές περιόδους, με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό αέρα και χωρίς επαρκή τροφή.

Δουβλίνο ΙΙ και Σένγκεν
Η θέση του ΚΚΕ όπως την έχει συγκεκριμενοποιήσει επανειλημμένα, είναι ότι οι λαοί πρέπει να παλεύουν στον τόπο τους για να απαλλαγούν από τους ντόπιους και ξένους δυνάστες τους, από τη λιμοκτονία και τους βομβαρδισμούς, συνολικά από το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Αυτή ήταν πάντα η θέση του ΚΚΕ, όταν η Ελλάδα ήταν χώρα εξαγωγής εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών προς τις χώρες της Δ. Ευρώπης. Κατάγγειλε τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης που χαρακτήριζαν ευλογία τη μετανάστευση, όπως κατάγγειλε και την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής για την υπερεκμετάλλευση και τις συνθήκες δουλειάς και ζωής των Ελλήνων και συνολικά των ξένων εργατών. Την ίδια θέση έχει και τώρα για το νέο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων εργαζομένων προς άλλα καπιταλιστικά κράτη.
Ομως, από τη στιγμή που οι μετανάστες και πρόσφυγες εξαναγκάστηκαν να βρεθούν στη χώρα μας, ζουν και δουλεύουν εδώ, το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της αλληλεγγύης, του αγώνα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που γεννά η μετανάστευση σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους. Παλεύει για να έχουν οι μετανάστες - πρόσφυγες ισότιμα εργατικά - κοινωνικά - δημοκρατικά δικαιώματα με την υπόλοιπη εργατική τάξη και συγχρόνως, με την ένταξή τους στο κίνημα, να διεκδικήσουν από κοινού την ανατροπή την εξουσίας των μονοπωλίων. Παλεύει για να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους οι εγκλωβισμένοι του Δουβλίνου ΙΙ και της Σένγκεν.
Η άμεσης εφαρμογής και ρεαλιστική αυτή θέση για διευκόλυνση της εξόδου των μεταναστών προς τα κράτη μέλη που επιθυμούν, απαιτεί σύγκρουση με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ (που ψήφισαν και στήριξαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τώρα ζητούν την τροποποίηση ή κατάργησή του) που προβλέπει ότι αν κάποιος πρόσφυγας έχει κάνει αίτηση ασύλου σε ένα κράτος της ΕΕ και συλληφθεί σε ένα άλλο κράτος, τότε «επιστρέφεται» στο πρώτο κράτος όπου εκκρεμεί η αίτησή του (τον βρίσκουν με τα δακτυλικά αποτυπώματα). Απαιτεί όμως σύγκρουση και με τη Συνθήκη Σένγκεν - την οποία επίσης ψήφισαν ή ανέχτηκαν τα παραπάνω κόμματα - που είναι μία από τις πιο βασικές Συνθήκες της ΕΕ. Η Σένγκεν προβλέπει ότι όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται χωρίς χαρτιά και διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα, καταχωρείται αυτομάτως στο ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν ως «ανεπιθύμητος», «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αλλοδαπός και δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανένα κράτος της ΕΕ. Γι' αυτό οι περισσότεροι μετανάστες δε θέλουν να καταγραφούν και όχι γιατί είναι όλοι εγκληματίες, όπως λέει η αστική προπαγάνδα.
Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο να μένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες σε τρώγλες και θλιβερά καταλύματα, από τα οποία κάποιοι εισοδηματίες θησαυρίζουν, όπως και να παραμένουν άστεγοι, να κοιμούνται στους δρόμους και τις πλατείες. Είναι όμως κατηγορηματικά αντίθετο με τη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε συνθήκες ακόμη πιο απαράδεκτες από τις φυλακές, άσχετα με τα όσα φαιδρά λέγονται περί δήθεν φιλοξενίας πολυτελείας στα Κέντρα κράτησης. Εχει κάνει σειρά παρεμβάσεων εδώ και χρόνια για το κέντρο της Αθήνας ζητώντας, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν δημόσια ή δημοτικά αναξιοποίητα κτίρια για να στεγάσουν αξιοπρεπώς τους μετανάστες που είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους περιοίκους.
Το ΚΚΕ έχει μηδενική ανοχή απέναντι στα εγκληματικά κυκλώματα που δρουν μέσα σε Ελληνες και μετανάστες, στην πορνεία, τα ναρκωτικά, φαινόμενα απόλυτα συμβατά με το καπιταλιστικό σύστημα, που αυξάνονται όσο εντείνεται η κρίση και η σήψη του. Το Κόμμα ούτε τη νομιμοποίηση της πορνείας ψήφισε ούτε των ναρκωτικών, όπως έκαναν (λιγότερο ή περισσότερο) όλοι αυτοί οι υποστηρικτές της επιχείρησης «νόμος και τάξη».
Είναι ιδιαίτερα βρώμικη και επικίνδυνη η συστηματική προσπάθεια των κομμάτων της συγκυβέρνησης, του ΛΑ.Ο.Σ. παλαιότερα, σήμερα της Χρυσής Αυγής, να χρεώσουν αποκλειστικά στους μετανάστες την αύξηση αυτών των φαινομένων, ενώ δεν κάνουν τίποτε για να χτυπήσουν τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα, που είναι γνωστά στις κρατικές υπηρεσίες και που εμπλέκουν στη δράση τους εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας. Την αστυνομία τη θέλουν για να καταστέλλει πρώτ' απ' όλα το εργατικό και λαϊκό κίνημα και όχι για την πρόληψη και καταστολή του κοινού ποινικού εγκλήματος, ειδικά του οργανωμένου.
Εδώ και τώρα:
-- Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
-- Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
-- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.
-- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
-- Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).
-- Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ