Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Νάξου του ΚΚΕ για τη συγχώνευση του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου




Συμπατριώτες , Συμπατριώτισσες
Η αντιλαϊκή επίθεση, όπως  έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συμπεριλαμβάνοντας και τον τομέα της υγείας.
Η υγεία είναι βασικό κοινωνικό δικαίωμα για όλο το λαό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους από το κράτος. Μαζί με την ανεργία, τη φτώχια, την ακρίβεια, το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, παρά τα όσα ισχυρίζονται και επικαλούνται δίνουν τελειωτικό κτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από την δωρεάν δημόσια υγεία και περίθαλψη.
Με τα τελευταία μέτρα μεγαλώνουν οι ταξικές ανισότητες στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι οι έχοντες και κατέχοντες και όσοι ακόμα σηκώνει η τσέπη τους θα απολαμβάνουν πλήρη και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα υγείας και στα δημόσια στο όνομα πια νοσοκομεία αφού τα τελευταία θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και επί πληρωμή. Για δε τους άνεργους, τους χαμηλόμισθουςκαι συνταξιούχους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την εργατική – λαϊκή οικογένεια η κατάσταση θα είναι δραματική, θα παρέχεται στοιχειώδης και υποτυπώδης υγειονομική περίθαλψη μέσα από τον Καλλικράτη, τις διάφορες ΜΚΟ, τους εθελοντές κλπ.
Με κάθε τρόπο ενισχύεται και διευκολύνεται το κεφάλαιο: Διείσδυση των τραπεζών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και υποθήκευση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων σε αυτές π.χ. πληρωμές των ασθενών με πιστωτικές κάρτες, καθιέρωση των δημόσιων νοσοκομείων σε πελάτες των τραπεζών καθώς θα μπορούν να δανείζονται για να πληρώσουν τους προμηθευτές. Εκχωρείτε το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων στους εργολάβους. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες δημόσιες υποδομές θα εμπορεύονται παροχές υγείας αφαιμάσσοντας το λαό. Οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε εταιρείες. Αυτό σημαίνει, ότι θα γίνονται με γνώμονα τα κέρδη τους και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Λέει ψέματα η κυβέρνηση πως τα μέτρα αυτά τα παίρνει για το καλό του λαού ή γιατί υπάρχει κρίση. Τα μέτρα αυτά τα είχαν σχεδιάσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολλά χρόνια πριν από το Μάαστριχτ και θα ισχύουν και μετά την κρίση. Η αλήθεια είναι ότι θέλει να εξασφαλίσει νέα κέρδη στους επιχειρηματίες, που κάνουν χρυσές δουλειές από την εμπορευματοποίηση της υγείας. 7,5 δις είναι τα κέρδη του Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία, λεφτά που τα πλήρωσαν οι εργαζόμενοι έμμεσα μέσα από τα ταμεία ή άμεσα.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής στον τόπο μας συγχωνεύεται το Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου. Οι επιπτώσεις και για τον τόπο μας και για τα γύρο νησιά θα είναι εγκληματικές, αφού πλήθος ασθενών δε θα καλύπτονται. Θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικά υλικά.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
Αποκλειστικά Δημόσιο,  Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα υγείας και πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια. Το πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματα του και τις κινητές μονάδες του. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και Δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.α., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Στο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο ανήκουν οι υπηρεσίες που παρέχουν νοσοκομειακή περίθαλψη, με βασική υποδομή το νοσοκομείο, που θα καλύπτουν τις ανάγκες νομών, επαρχιών ή γεωγραφικά προσδιορισμένων περιοχών της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων. Η Επείγουσα Ιατρική είναι αυτοτελής υπηρεσία (ΕΚΑΒ) και συνδέεται και με τα τρία επίπεδα του συστήματος Υγείας. Έχουν πληρώσει με το παραπάνω για όλα αυτά οι εργαζόμενοι με φόρους, εισφορές. Είναι οι παραγωγοί όλου του πλούτου και έχουν δικαίωμα για σύγχρονες και δωρεάν παροχές.
·         Να προσληφθεί μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δε δεχόμαστε τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων υγείας, καμία μείωση δημόσιων κρεβατιών, κέντρων υγείας κλπ.
·         Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο της υγείας, κάθε είδους πληρωμή των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Καλούμε όλους και όλες να παλέψουμε οργανωμένα, αταλάντευτα, με επιμονή και συνέχεια
·         για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στην υγεία
·         για να μη συγχωνευτεί το Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου
·         για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της Νάξου και των άλλων νησιών τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.
·         για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν , ενιαίο και καθολικό Σύστημα υγείας και πρόνοιας.

Νάξος 29/7/2011
Κ.Ο. ΝΑΞΟΥ του ΚΚΕ