Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Την παράταση του ωραρίου των καταστημάτων καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τουριστικών περιοχών για το διάστημα από 15 Μάρτη έως 15 Νοέμβρη ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, σε σημερινή του συνεδρίαση.

Την αντίθεσή του εξέφρασε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, τονίζοντας ότι πρόκειται για σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Σωματείου Μιχάλης Κατσουράκης τόνισε:


«Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παράταση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για την τουριστική περίοδο. Σήμερα ζούμε τις πιο βάρβαρες συνθήκες ζωής και της κατάργησης κάθε εργατικού δικαιώματος, εξαιτίας της επιλογής των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας να ρίξουν όλα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα που ζούμε σήμερα καμιά επιχείρηση δεν τηρεί το ωράριο των εργαζομένων, δεν τηρεί τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σήμερα αυτό που πραγματικά γίνεται είναι η απλήρωτη εργασία, η τρομοκρατία και οι απολύσεις. Ακόμα και αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, που στην ουσία είναι ανύπαρκτοι, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζουν τη νομοθεσία που μας επέβαλαν η ΤΡΟΪΚΑ και η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Αλήθεια, ποια είναι άραγε σήμερα η νομοθεσία που προστατεύει τους εργαζόμενους.

Η υποχώρηση σήμερα στην επέκταση του ωραρίου ανοίγει την όρεξη για γενίκευση σε όλα τα καταστήματα. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μικρομάγαζα στενάζουν και οδηγούνται στο κλείσιμο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους ή τους πετάνε στο δρόμο. Σήμερα εσείς θέλετε να αποφασίσετε την παράταση ωραρίου των καταστημάτων για μια ακόμα φορά με πρόσχημα τον Τουρισμό.

Γίνεται προσπάθεια να στρωθεί ο δρόμος στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα που περιμένουν πώς και πώς την παράταση ωραρίου λειτουργίας ακόμα και σε 24ωρη βάση, ακόμη και σε κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ, άλλοτε με πρόσχημα τις κρουαζιέρες που θα πλημμυρίσουν δήθεν την αγορά με ΕΥΡΩ και άλλοτε με το πρόσχημα της προβολής του τουριστικού προϊόντος.
Θέλουν να κάνουν τα νησιά μας “ειδικές ζώνες”, χωρίς κανένα περιορισμό στα ωράρια λειτουργίας και με φθηνό εργατικό προσωπικό.

Η απόφαση αυτή θα δώσει ένα ακόμα χτύπημα σε χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, είναι μέρος του πακέτου των μέτρων βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα, που επιβάλλονται στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης και της "ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας". Ένα ακόμα χτύπημα που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στο εμπόριο και στο μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και μικρών εμπόρων για να διευκολυνθούν τα σχέδια των μεγαλεμπόρων.
Γι' αυτούς τους λόγους ζητάμε να αποσυρθεί το θέμα ή να καταψηφιστεί από τους περιφερειακούς συμβούλους.

Ο κάθε σύμβουλος να αναλογιστεί ότι με την ψήφο του θα είναι συνυπεύθυνος για ό,τι συμβεί εις βάρος των εργαζομένων στον κλάδο, θα είναι υπεύθυνος όταν χαλάσει η “εργασιακή ειρήνη” στον τόπο, όπως την αποκαλείτε.

Το Σωματείο στέλνει σαφές μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι θα πολεμήσει κάθε αδικία που θα συμβεί σε βάρος των εργαζομένων και θα οργανώσει αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ».